Вкусна и традиционна агнешка дроба сарма. Ако искате да си приготвите вкусна агнешка дроб сарма първото нещо, което трябва да направите, е да си закупите агнешки комплект. Агнешкият комплект съдържа: бял и черен дроб, бъбреци и сърце.
Няма как да бъде отречено, че вкусът на агнешката дроб сарма е познат още от детството. Истинска, вкусна и ароматна храна част от българската традиционна кухня!
Домашно кисело мляко – бързо, лесно и много, много полезно
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Декупаж на великденски яйца – нестандартна и ефектна декорация на великденската трапеза!
„Кадифени“ великденски яйца: забавен начин за боядисване на яйца, за които може би не знаете
Рецепта за агнешка дроб сарма
По стара българска традиция агнешката дроб сарма е задължителна част от трапезата на Великден и Гергьовден. Разбира се, не пречи да си я приготвяте по тази рецепта, когато имате специален повод или просто ви се хапва…
Агнешка дроб сарма – необходими продукти:
-агнешки комплект – 1 бр. (обикновено съдържа бял и черен агнешки дроб, бъбрек и сърце);
-2 ч. ч. ориз;
-половин чаена чаша олио;
-2 връзки пресен (зелен) лук (може и повече, ако предпочитате да има повече)
-1 връзка пресен чесън или количество по ваш вкус;
-1 връзка пресен джоджен;
-1 връзка пресен магданоз;
-сол на вкус;
-черен пипер на вкус;
-чубрица – по ваше желание;
-сминдух – по ваше желание.
За по-богат вкус си пригответе зеленчуков бульон:
-1 глава стар лук;
-1 бр. едър морков.
Почистете и нарежете на едро лука и моркова. Залейте с вода, с толкова количество, в което да сварите дреболиите. Можете да добавете няколко дръжки от магданоз. Подправете със сол и черен пипер. Оставете да ври около 5 минути и свалете от огъня.
Необходими продукти за заливката:
-1 кофичка кисело мляко (няма по-богат вкус, ако използвате домашно кисело мляко);
-3 яйца (още по-добре, ако са от домашни кокошки);
-3-4 с. л. брашно;
-сол на вкус;
-черен пипер на вкус.
Агнешка дроб сарма – начин на приготвяне:
Първото нещо, което трябва да се направи е много старателно да се почистят и агнешките дреболии от агнешкия комплект. Ако има бъбрек задължително разполовете и измийте старателно, защото в него има остатъци от урина.
Голямо предимство е, ако разполагате с тенджера под налягане, защото с негова помощ ще сварите дреболиите за около 30-40 минути. И да нямате – това не е проблем. Ако варите в обикновен съд: сложете всички дреболии, без черния дроб. Него прибавете в края на варенето на останалите. Не пропускайте в самото начало да отстраните пяната, която се образува преди водата да заври (или зеленчувокият бульон, който си приготвихте преди това). Ако желаете може да добавите малко количество сол. Варете до готовност.
След като се сварят ги извадете от водата или бульона. Оставете малко да изстинат, за да не се опарите и нарежете всичко на възможно най-дребни кубчета. Някога възрастните си служеха с голяма ножица.
Не изхвърляйте водата или бульона след сваряване на дреболиите за агнешка дроб сарма. Прецедете и запазете. Ще ви бъде необходима за процеса на печене.
Вземете дълбок тиган или такъв с подходяща големина.
Сипете олиото и изчакайте да загрее. Добавете ориза, бъркайте, докато добие “стъклен” вид, след което веднага залейте с две чаени чаши от бульона, в който сварихте дреболиите.
Почистете и наситнете зелените продукти за агнешка дроб сарма: пресен лук, пресен чесън, пресен джоджен и пресен магданоз. Прибавете към ориза. Залейте с две чаши вода, а когато сместа поеме течността, отстранете от котлона. Овкусете със сол и черен пипер.
Вземете тавичка с подходящ размер. Изсипете сместа от тигана и нарязаните дреболии и залейте с вода, в съотношение 1:3 или 1:4, много зависи какъв вид ориз сте избрали да използвате.
Печете до готовност в предварително загрята на 180-200 градуса фурна.
Заливка за агнешка дроб сарма:
Разбийте в голяма купа яйцата, след това прибавете брашното и киселото мляко. Може да добавите малко сол.
След като оризът е поел по-голямата част от водата, залейте дроб сармата.
Върнете обратно във фурната.
Вашата агнешка дроб сарма е готова, когато заливката придобие златист цвят.
Сервирайте с кисело мляко.
Добър апетит! Нека съхраним и предадем нататък вкусните рецепти от традиционната българска кухня! Така, както са го правили нашите по-възрастни близки и роднини.