Един от най-добрите (и най-приятните) начини да се стоплите през студения сезон е да изядете купичка топла, ароматна супа. Предлагаме ви рецепта за класическа кремообразна гъбена супа-пюре, която се приготвя лесно и със сигурност ще покори вас и цялото ви семейство с деликатния си вкус
Пилешка супа – „мехлем“ за стомаха, ползи за здравето, основни трикове за вкуса + рецепта на готвача
Вълшебната супа Авголемоно е толкова вкусна, че вдига болни на крак
На 40 ли сте? Време е за боб, вместо месо!
Съставки за гъбена супа (за 4-6 порции):
– 150-200 г нарязани печурки;
– 5-6 чаши пилешки бульон;
– 1 чаша вода;
– 1 чаша сметана;
– 1/4 чаша несолено масло
– 1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
– 1,5 супени лъжици брашно;
– няколко стръка прясна мащерка;
– 2 скилидки чесън, обелени и смлени;
– сол и смлян черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото в голяма тенджера за супа на среден огън. За 5-10 минути запържете гъбите, като ги поръсите с щипка сол.
- Намалете топлината до средно ниска и продължете да готвите, като разбърквате често, още 10 до 15 минути.
- Добавете нарязания лук към гъбите и оставете да къкри още около 5 минути.
- Разбъркайте енергично брашното в супата, след това добавете мащерката и смления чесън.
- След това залейте с пилешкия бульон и чаша вода. Намалете топлината до минимум и оставете да къкри още около 40 мин. Накрая отстранете стръкчетата мащерка.
- С потапящ се блендер пюрирайте супата, като постепенно добавяте сметана към нея. Подправете със сол и черен пипер.
- Сервирайте, гарнирана с крутони и/или пресни подправки по желание.