Реших да споделя тази рецепта с вас, защото наистина това е най-вкусния козунак, който съм правила някога. С хрупкава коричка отгоре и мекичък и на конци отвътре.
Необходими продукти
яйца – 5
захар – 250 г кристална
прясно мляко – 350 мл
олио – 150 мл
суха мая – 2 пакета
брашно – 1.200 кг /може да поеме и повече
ванилия – 4
кората на един лимон/портокал
Начин на приготвяне на вкусен козунак без месене
Първо трябва да активирате маята с малко от млякото, което да е леко затоплено с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно.
Разтворете захарта в останалото топлото мляко, докато се разтопи напълно и разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете и половината олио.
Към пресятото брашното изсипете яйцата с ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая.
Започнете разбиване с бъркалките за тесто на миксера. Бърка се, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка.
Продължете да добавяте малко по малко и останалото олио, като продължавате омесването пак с помощта на миксера. Тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
Готовото тесто сложете в купа и оставете го да втаса, докато си удвои обема си. После го вадите разстилате, мажете с олио и го нагъвате няколко пъти, и отново оставяте да втаса.
След като тестото е втасало втория път, е време да оформите козунака, но е важно тестото да втаса 2 пъти – за да стане по- пухкав и мек.
След оформянето отново оставете да втаса и намажете с яйце и поръсете със захар .
Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час.