Супер лесен и много вкусен козунак на конци. Без месене!

Супер лесен и много вкусен козунак на конци. Без месене!
Идеи за дома

Супер лесен и много вкусен козунак на конци. Без месене!

 

Реших да споделя тази рецепта с вас, защото наистина това е най-вкусния козунак, който съм правила някога. С хрупкава коричка отгоре и мекичък и на конци отвътре.

 

Необходими продукти

 

яйца – 5
захар – 250 г кристална
прясно мляко – 350 мл
олио – 150 мл
суха мая – 2 пакета
брашно – 1.200 кг /може да поеме и повече
ванилия – 4
кората на един лимон/портокал

 

Начин на приготвяне на вкусен козунак без месене

 

Първо трябва да активирате маята с малко от млякото, което да е леко затоплено с лъжичка захар и 2-3 лъжички брашно.

Разтворете захарта в останалото топлото мляко, докато се разтопи напълно и разбъркайте яйцата с лимоновата кора и ванилията, добавете и половината олио.

Към пресятото брашното изсипете яйцата с ванилията, кората от лимон и олиото, млякото със захарта и активираната мая.

Започнете разбиване с бъркалките за тесто на миксера. Бърка се, докато тестото се отлепи от съда и се оформи като топка.

Продължете да добавяте малко по малко и останалото олио, като продължавате омесването пак с помощта на миксера. Тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.

Готовото тесто сложете в купа и оставете го да втаса, докато си удвои обема си. После го вадите разстилате, мажете с олио и го нагъвате няколко пъти, и отново оставяте да втаса.

След като тестото е втасало втория път, е време да оформите козунака, но е важно тестото да втаса 2 пъти – за да стане по- пухкав и мек.

След оформянето отново оставете да втаса и намажете с яйце и поръсете със захар .

Изпечете козунака на 160-170 градуса за около час.

Tagged , ,
на горе