Това растение е едно от характерните за нашите географски ширини. На пръв поглед прилича на боровинка, но вкусът му се различава от нейния.
Освен че е вкусен, бъзът носи и много ползи за здравето. Той е с висока хранителна стойност и е богат на антиоксиданти, фибри, растителни протеини и витамини.
Бъзът притежава ценно противовъзпалително действие.
Подпомага имунитета
Всекидневно организмът ни се среща с множество патогенни микроорганизми и с помощта на натуралните средства, които са своеобразно здраве от природата, като по този начин можем да подкрепим естествената си защита. Бъзът може да е ценен помощник за здравето ни.
Ускорява метаболизма
Това го прави изключително подходящ за хора с лениви черва и подобрява усвояването на хранителните вещества. Поддържайки нивото на кръвна захар в норма, той предпазва от натрупването на мастна тъкан. Ето защо е добър избор за контрол над теглото.
Прави кожата красива
Като сме заговорили за добър външен вид, да не подценяваме и състоянието на кожата ни. Бъзът може да се срещне в много козметики като помощна съставка – шампоани, лосиони, кремове и др.
Намалява болката в ставите
Високото съдържание на калций в този полезен плод подпомага костната система, а противовъзпалителните свойства потискат възпаленията в ставите.
Бъз за здраво сърце
Знаем колко лош е “лошият” холестерол, а бъзът подпомага изчистването от натрупванията на плаки в кръвоносната система, а така намалява и рискът от развитие на сърдечносъдови болести. Също стабилизира и кръвното налягане при редовна консумация.
Облекчава дишането при боледуване
Ако страдате от бронхит, хрема, болно гърло, мъчителна кашлица, сиропът от бъз ще успокои набъбналата лигавица и ще укроти възпалението. Неслучайно се среща в състава на много сиропи за кашлица.
Бъзът може да се консумира под различни форми – сироп, отвара, от цветовете му се правят запарки или чай, а от листата му се правят лековити отвари и за външно приложение.
Като всяко друго растение или билка, трябва да внимавате с особеностите му, тъй като ако плодовете му не са узрели или са зелени, той може да бъде и отровен!
Освен че можете да си купите готов сок от бъз, бихте могли да го направите и сами, дори да наберете плода, ако успеете да намерите подходящото място за целта – далеч от автомобили и човешка дейност – на възможно най-чистите места в природата. За да запазите цветовете му, трябва да ги държите нагоре при откъсването им или внимателно да ги отрежете с ножичка.
Можете да използвате плодовете и в изсушен вид.
Да си направим сироп у дома!
Необходими продукти:
Цветове от бъз
студена вода
мед
2 лимона
Сложете цветовете в голям и широк съд – например дълбока тенджера и ги залейте с вода, така че да се покрият. Притиснете ги отгоре с чиния. Оставете ги на хладно поне за 24 ч. След това изстискайте съдържанието, добавете сока от лимоните и прецедете сместа през плат или тензух. Прибавете меда в съотношение половин кг на 1 л. течност. Разбъркайте, докато медът се разтвори. Използвайте стъклени бутилки за съхранение и ги приберете в хладилник. Затегнете капачките добре, за да не ферментира. Насладете се на творението си!