Хляб в кошница или как да добавите огън към връзката
Любов и партньорство

Хляб в кошница или как да добавите огън към връзката

 

Решавайки проблемите на изневярата и свързаните с това опити за успокояване на похотта, древните формулират следния закон: „Хляб в кошница“. Аналогията е следната: докато човек носи хляб в кошница, той не изпитва глад, въпреки че не яде този хляб. Какъв е моралният извод, до който са достигнали прадедите ни : ако човек иска да успокои страстите си, той трябва … да се ожени.

Съпругата е като хляб в кошница. Когато е налице, решение на проблема е намерено и можете да си легнете винаги, когато ви се прииска. Когато съпругата не е там, мъжът започва да изпитва засилено чувство за „глад“.

Всяка мъдрост трябва да е в крак с времето.
Нека да видим на какво може да ни научи тази стара притча днес.
Е, първото е, че това наблюдение на древните е много точно и работи не само като алегория. Позволете ми да ви дам пример. Забелязвали ли сте някога, че празният хладилник ни кара да се чувстваме остро гладни? Но човек трябва само да има сготвен обяд в този хладилник и желанието за ядене изчезва само по себе си. А с пълен хладилник се задоволяваме с почти една ябълка на ден – толкова сме склонни да ядем! Изглежда, че само съзнанието, че в къщата има храна, е способно да ни насити.

Но това не е всичко. Според принципа на „хляб в кошница“ жените правят от мъжете си със собствените си ръце диванна възглавница, която може да използва дистанционното управление на телевизора. Гладен мъж, търсещ мъж, мъж, притеснен от липсата на „хляб в кошницата си“, никога няма да лежи на дивана, изглеждащ отегчен. Но сега той има съпруга, която няма да отиде никъде. Може да се отпусне. И чувството за глад отива някъде.

Какво трябва да направи жената, която иска да възстанови „здравословния апетит“ на съпруга си?

Влезте в пряк конфликт с древното значение на притчата. Защо мъжете трябваше да подчинят поривите на плътта си? За да се отдадат на по-възвишени размисли. Друг въпрос е, че и плътта на мъжете от миналото беше много по-трудна за умиротворяване – храната беше далеч по-чиста и прекарваха много време на въздух, трудейки се.

Защо съвременните мъже трябва да подтискат телесните си желания? На какви възвишени размисли ще започнат да се отдават? Вие в списъка ли ще сте? Съвременният човек не се нуждае от умиротворяване, а напротив, от стимулация – животът ни е много нервен.

Оттук и заключението – в кошницата не трябва да има хляб. Защото мъжът трябва да препуска като мустанг! Той трябва да е готов по всяко време да напусне гнездото и да започне свободно плуване.
Тогава половинката ви няма да се държи като нахранен представител на семейството на котките, легнал на дивана и постепенно плувващ в мазнини. А вие се влюбихте точно в този мъж, не в онзи на дивана с дистанционното в ръка.

 

Tagged , ,
на горе