1 юли – Свети Врач
Празници

1 юли – Свети Врач

На Свети Врач празнуваме деня на християнските светии Козма и Дамян. По традиция не се работи никаква работа, за да не се разболяват хората и животните. На този ден се почитат всички народни лечители.

Двамата светии Козма и Дамян живеели близо до Рим, били възпитани в християнските добродетели, проявявали милосърдие, лекували хората даром и затова ги наричали „безсребърници“. Били като благодетели и помагали на бедни и бездомни хора, давали им подслон, храна и ги лекували.

След жестоки гонения, заради тяхната вяра, те били заловени и заведени в Рим. Накарали ги да се откажат от християнските си убеждения, но съдникът им изведнъж се раболял. Молейки се на Бог, отправяйки горещи молитви, двамата лечители успели да излекуват царя. След като видял чудното избавление, той сам се отказал от езичеството и приел християнската вяра.

Светите Козма и Дамян след това продължили да лекуват и помагат на хората.

Те са почитани от древни времена, заради чудодейните им способности да лекуват и изцеляват. На този ден празник имат и ковачите.

1 юли – Свети Врач

Еньовден – магията на българските билки

Дърветата-естествени лечители

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

Какво се прави на Свети Врач?

Приготвя се курбан за здраве, а болните отиват до лечебните извори, оставят нишан от своите дрехи там, за да остане болестта надалеч. Вечерта преди  празника Свети Врач, всички болни отиват да преспят в параклис на двамата светци. На сутринта с лековитата вода от аязмото се измиват. Курбан се раздава на името на лечителите. Хлябът, който са омесили жените, се раздава за здраве. В ранна сутрин врачки и народни лечители разпределят билките от Еньовден, които вече са готови. А самите народни лечители не се хващат на работа в този ден, защото може „да не им се хване лекът.“

1 юли – Свети Врач
Снимка: https://pixabay.com/

Една легенда разказва за символа на лечителите по нашите земи.

В далечни времена, когато боговете живеели сред хората, близо до една река край планината, живеел беловлас старец със свойта дъщеря. Той бил известен с това, че можел да лекува, познавал силата на билките и говорел с животните. Хората ходели при него, почитали го и го обичали, защото им помагал.

Но господарят на Подземното царство се разсърдил, че като изпращал страшната старица за душите на хората, тя се връщала с празни ръце. Добрият старец лекувал болните и те живеели много дълги години.

Тогава господарят на Подземното царство изпратил щедри дарове на стареца и му заповядал да спре да лекува хората. Но той отказал да изпълни заръката, защото бил дал оброк да помага.

Тогава царят се разгневил, изпратил магьосница да го накаже. Изпратил силни ветрове, горещи огньове и пламъците изпепели къщата на лечителя. В пламъците на огъня, старецът прегърнал силно своята дъщеря, за да я запази. Магьосницата обаче го превърнала в змия, а дъщеря му – в чаша. Така те останали за вечни времена прегърнати като символ на силата на медицината и любовта към хората.

На 1 юли, Свети врач, имен ден празнуват Козма, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимирa, Красин, Красина.

Честит празник!

infomax-logo-50-15-HWИзкуствен интелект е новото бойно поле в битката между САЩ и Китай

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , , ,
на горе