Чувствителност към климатични промени – как да се справим

Чувствителност към климатични промени - как да се справим
Добра форма

Чувствителност към климатични промени – как да се справим

Промените на времето често предизвикват здравословни проблеми. Главоболие, нарушения на съня и проблеми с кръвообращението са само част то тях. А има и други: белезите започват да сърбят, астмата се обостря, ревматичните оплаквания се засилват, концентрацията отслабва. Стари домашни рецепти и лечебни билки могат да ви помогнат за бързо справяне с обременителните симптоми.

Сигналите на тялото при някои хора са по-точни и от прогнозата на времето. Кръвното им налягане пада и започва световъртеж, още преди да са се събрали облаци в небето, сърбящите белези и обострените ревматични болки им напомнят да си вземат чадър, дори когато навън блести ярко слънце. Внезапните атаки на мигрена или главоболие ги карат да поглеждат подозрително към небето и да прибират градинските мебели, преди да се е разразила буря, за която няма никакви изгледи. Статистиката показва, че около 20% от европейците страдат от чувствителност към промени на времето, която се изразява в цяла палитра от неприятни до остри оплаквания.

На какво се дължи чувствителността към климатични промени?

Реакции като потене или мръзнене спадат към нормалните отговори на човешкото тяло на причинени от климатични промени дразнения. Други сериозни оплаквания или влошаване на съществуващи заболявания, свързани с колебания на времето обаче, се определят като чувствителност към климатични промени. Тук играе роля не само промяната от високо към ниско атмосферно налягане. Околоносните кухини и челният синус реагират на тази разлика, но тя не е достатъчна, за да предизвика главоболие, ревматични оплаквания или да повлияе настроението. От решаващо значение в случая са едновременно протичащите допълнителни фактори като промени в температурата и влажността на въздуха.

Кои са особено податливи?

Преди всичко хората с хронични болки реагират при резки колебания на времето. Тук немалка роля играе напрягането на мускулатурата, затова методите за релаксация и натуралната билкова помощ биха могли да стимулират отпускането и да постигнат облекчение. Втвърдените тъкани на белезите, засегнатите от ревматизъм стави и отслабените от астма бели дробове при всички случаи се претоварват при резки промени на времето. Затова при смяна на сезоните, при настъпване на климатични промени или при дължащи се на това екстремни условия във външната среда е важно да се помогне на тялото да възстанови своята флексибилност, както и да се предприемат действия за неговото закаляване.

Отпускане и закаляване

При съобщени климатични промени е особено важно да се избягва стрес, да се внимава за леко здравословно хранене и да се отдели повече време за отпускащи упражнения като йога или автогенен тренинг, за да може тялото по-добре да се справи с новите условия и да реагира без болки. Който се занимава регулярно със спорт, се грижи за бъдещето си дори в това отношение. Най-добро е движението навън при всяко време. При това дългите разходки са напълно достатъчни. Важно е тялото да се приспособи към смяната на топло и студено. Който няма време за спорт и дълги ваканции, може сутрин да прави топло-студени обливания на прасците. При студените обливания водата трябва да е около 18 градуса. Допълнително помагат билковите чайове, билковите възглавнички или напоени с етерични масла кърпички. Към успокояващите билки спадат маточината, жълтият кантарион и лавандулата.

Билки против болка

Болкоуспокояващото действие на някои билки е ефективно също при главоболие и мигрена. Към тях се причисляват ментата, върбовата кора, джинджифилът, ванилията, черният и зеленият чай. Чрез своя охлаждащ ефект ментовото масло успокоява болките, ако няколко капки се втрият в слепоочията с нежен масаж. В чая от върбова кора се съдържа салицин – полезно вещество, което в кръвта и черния дроб се преобразува в терапевтично активната салицилова киселина.

За направата на чая е необходима 1 ч.л. нарязана на ситно изсушена върбова кора, която се залива с 250 мл вряща вода, оставя се да се запари 15-20 минути и се прецежда. При остри болки трябва да се изпиват на части 5 до 8 чаши на ден. В съчетание с черен или зелен чай, джинджифилът е друго ефективно натурално болкоуспокояващо средство. Теинът в чаените листа стеснява болезнено разширените кръвоносни съдове в мозъка. Подобно действие оказват също чаят мате, кафето, какаото и гуараната. Джинджифилът от стотици години се прилага в аюрведическата медицина за спиране на главоболие и мигренозни атаки. Ванилията съдържа естественото болкоуспокояващо вещество евгенол и може добре да се комбинира с други билкови лечебни средства.

Tagged , ,
на горе