Съвети как да подготвките дома си за нова котка
Домашни любимци

Съвети как да подготвите дома си за нова котка

Да имате котка вкъщи е страхотно, но не и най-лесното нещо на света. Необходимо е да отделите специално внимание на всяко едно кътче в апартамента или къщата ви, за да сте сигурни, че домът ви е подходящ за животинчето и то да се чувства добре. Приемете котенцето като бебе и полагайте всички грижи за това то да се намира на сигурно място. Обезопасете всички ръбове, контакти, места, където може да падне и да се нарани. Преди да донесете вкъщи вашия нов домашен любимец, се подгответе и направете нужна подготовка.

Подгответе пода за котенцето. Имате ли дървен под? Килими? Плочки? Не е нужно да правите ремонт, но се уверете, че няма нищо опасно за котето. Например килимите могат да имат стърчащи конци, които то може да разплете и потенциално да погълне, като по този начин причинява животозастрашаващи здравословни проблеми. Така че изрежете всички такива нишки. Направете същото с всяко окабеляване. Много е вероятно котката да поиска да си играе с кабелите и да ги дъвче, залепете ги или ги  покрийте, намерете начин да гарантирате, че любопитните котенца нямат достъп до тях. Ако плочките ви са много хлъзгави и имате младо коте, временният килим ще помогне на малките лапи да се захванат по-добре.

Високи повърхности. Камини, рафтове, общи мебели – котето ще се изкачва по всичко, затова се уверете, че тези повърхности са безопасни. Вземете например покривки. Котетата обичат да се засилват и скачат, ако повърхността е много гладка, това може да доведе до подхлъзване и нараняване на животното, така че обезопасете подобни места. Докато не опознаете котето по-добре, махнете чупливите предмети. Хубаво е да дадете шанс на новия си приятел да проучи дома ви и ако има шанс то да скочи на маса, пълна с безценни колекционерски предмети и да ги счупи, това не предвещава нищо добро за дългосрочните ви отношения. Погледнете си прозорците. Имат ли дълги завеси, по които вашата котка може да е склонна да се катери? Ако е така, вържете ги и имайте предвид, че котето все още ще продължи да проучва, така че ще трябва да бъдете нащрек.

Напълно нормално е котката ви да направи някоя пакост в началото на вашето съжителство. Не се ядосвайте, когато това се случи. Това е част от живота на новия ви домашен любимец и той трябва да получи време да разбере кое не е правилно да прави в дома ви.

Tagged , , ,
на горе