Червен цвят – факти, значение, символика, влияние… (Част 1)

Червен цвят – факти, значение, символика, влияние… (Част 1)
Интересно

Червен цвят – факти, значение, символика, влияние… (Част 1)

В магията на цветовете и нюансите, по магнетизъм и мистична загадъчност червеното отстъпва само на черното. Цвят, който винаги е поразителен, привлича вниманието, вълнува…

  1. 1. От гледна точка на физиката.

Червеното е определена област от спектъра, която съответства на минималните стойности на електромагнитните честоти, които човешкото око може да възприеме.

В руският език думата „червен“ отдавна се използва със значение  „красив“. Думата е не по-малко използвана в много езици: например, китайците, назовавайки „червеното сърце“, това символизира искреността и топлината на човек.

Цветът е свързван, както с кръвта, така и с пламъка, следователно символиката му е двойствена: красота, любовни отношения, радост от живота – от една страна, и войни, агресия, низши страсти – от друга. Именно червеният цвят е символ на топлината за повечето народности.

Червеното символизира мъжката сила на Ян, характеризираща се с енергия, смелост и активност. Това е цветът на решителността и смелостта, силата и любовта, яростния гняв и изпепеляващата страст.

Червеното има множество нюанси – от алено и пурпурно до розово и огнено, от червено-кафяво или бордо до лилаво и корал… Всички те имат своите значения.

  1. Защо червеният цвят е толкова поразителен?

Екип от учени и психолози са доказали, че този цвят оказва огромно влияние върху това как човек възприема параметрите на даден обект и оценява разстоянието до него. Червеното, например, е сред онези цветове, които правят обекта визуално по-близък и „по-топъл“.

Освен това, червеният цвят се възприема различно, в зависимост от емоционалното състояние на човека.

И още един аспект, благодарение на който червеният цвят привлича специално внимание, това е сексуалната енергия, с която е зареден.

  1. Ефектът на червеното върху човешкото настроение.

Червеният цвят стимулира активността и енергията, повишава ефективността и интензивността на движенията. Този емоционален ефект създава определено настроение.

Това е и агресивен цвят, който може да провокира преход от активност към раздразнителност, а понякога и в открит гняв.

За да се заредите с оптимизъм и положителна нагласа, е много добре сутринта да спрете погледът си върху нещо червено, за предпочитане алено.

  1. Влияние върху човешкото здраве.

Доказано е, че продължително гледане на червено се активира работата на много вътрешни органи, включително кръвообращението и стимулиране на определени нервни центрове. Оказва положително влияние върху функцията на черния дроб, повишава мускулния тонус и сексуалната активност, понижава нивото на депресия, активира обмяната на веществата.

Червеното е като активатор за мозъчната активност, което улеснява умствената и физическата работа.

Още през миналия век е установено положителното въздействие на червеното върху някои инфекциозни заболявания, по-специално морбили, невродермит, варицела, екзема.

Арт-терапията с акцент върху червения цвят се използва в хода на коригиране на състояния с различни зависимости, от алкохолна до никотинова, от хазартна до наркотична.

  1. Какво означава, ако детето предпочита червеното?

Ако детето ви предпочита червеното, то несъмнено притежава лидерски качества. Това е доста открояваща се личност, която отстоява и защитава своята независимост.

Всички тези стремежи задължително трябва да бъдат стимулирани чрез признание и похвала. Такива деца просто завладяват, както връстниците, така и възрастните със своите действия, дела, думи и като цяло с поведението си. Подобни лидерски качества им позволяват да постигнат големи академични успехи.

В същото време експресивността понякога може да се превърне в импулсивност, която граничи с раздразнителността, а понякога се проявява и като вътрешен дисбаланс.

  1. Какво означава, ако мъжът харесва червеното?

Червеното е предпочитано от мъжете изпълнени със сила и енергия. Това не е случайно, защото именно червеното стимулира активността, инициативността, сексуалността.

Ако мъжът предпочита червеното, това е знак за общителност и смелост, за достатъчно силна воля, упоритост и власт. Голямото количество генерирана енергия, от която се нуждаят този тип мъже, за да изпълнят плановете си, ги кара периодично да се „разтърсват“.

Наред с положителните качества са и не до там – прекомерно самочувствие, натиск и нетърпение, а понякога и непостоянство. Прекалената им амбиция пречи на обективната оценка и уважението на правото на мнение от околните.

  1. Какво означава, ако жената си пада по червеното?

Жените нямат същото желание за власт, както мъжете, така че от тях червеното се възприема предимно като експлозивно. Именно, поради тази причина, психолозите не препоръчват за жените, които не са със стабилна психика, да носят червени дрехи.

Жена, която предпочита червените нюанси, по природа е борец и лидер, тя е упорита и уверено се движи към целта си. Другото значение на пристрастяването към червеното може да бъде вродената сексуалност.

Една жена винаги иска да изглежда прекрасно. Облечена в червено, тя копнее да привлече нечие внимание.

Сред чертите на любителките на червеното са смелост и бърз ум, нетърпение и жажда за приключения.

  1. Какво означават червените дрехи?

 

Следва продължение…

Tagged , , , , , , , , , , , , , , , ,
на горе