5 фактора, които предизвикват химия между двама души
Любов и партньорство

5 фактора, които предизвикват химия между двама души

Химия и привличане са физически чувства, с които се сблъскваме в самото начало на влюбването и които обикновено се появяват напълно неочаквано. След определено време, което прекарваме във връзка, те малко се променят- а именно преминават в романтични чувства или т.н. романтична химия. Поинтересувахме се кои са факторите, които оказват най-голямо влияние върху привличането, и как е възможно химията ни с някои хора да е толкова силна, а с други изобщо да не я усещаме.

Искате да излезете с него? Поканете го

8 начина да разберете, че той си пада по вас

Как да превърнете уязвимостта си в сила

10 признака в поведението му, по които да познаете, че ви харесва

5 фактора, които предизвикват химия между двама души

1. Взаимно очарование

химия
5 фактора, които предизвикват химия между двама души снимка: pinterest

Когато си мислим за началото на влюбването, обикновено си спомняме за моментите, в които сме избраникът, забелязан за първи път. И много пъти тогава сме били по някакъв начин омагьосани, защото сме виждали нещо специално в него – нещо, което го е правело в нашите очи интересен и различен от другите.

Може би е било заради стила на обличане, може би заради начина, по който е разговарял с хората или е вървял по света, може би сме го чували да изрича интересни наблюдения…
За да прерасне тази химия в нещо повече, трябва да има влюбване, разбира се, двустранно, което някои усещат още при първия визуален контакт, а други – когато се включат в неочаквано забавен и интересен разговор.

2. Сходство

химия
5 фактора, които предизвикват химия между двама души

Експертите в областта на психологията отдавна са отбелязали, че тя влияе и върху привличането и сходството в химията. Тук не става въпрос за физическата външност (въпреки че съществуват и такива теории), нито за общите интереси (въпреки че те означават по-голям потенциал за връзка), а за сходни модели и възприятия на отношенията.
Често се случва силната химия да се усеща от хора, които са израснали в сходна среда или са преживели в живота си сходни преживявания. Това е така, защото психиката ни е най-привлечена от това, което ни е познато- такъв партньор подсъзнателно ни дава усещане за сигурност и дом.

3. Лесна комуникация

химия
5 фактора, които предизвикват химия между двама души

Да, когато с някого тепърва се опознаваме и изпитваме силни чувства на привличане, може да се случи разговорът да се получи малко неловък. Има разлика обаче дали ни се завързва езикът, защото харесваме някого, или ако смятаме, че изобщо не го харесваме, не намираме общи теми и мнения.

Ако комуникацията по принцип върви гладко и доста пъти се смеем или усмихваме, тогава шансовете тази химия да прерасне в нещо повече са огромни. Обратното е вярно, ако през цялото време говорим, питаме, какво да кажем и се опитваме да запълним неловкото мълчание-тогава има вероятност скоро да не усетим повече привличане.

4. Миризма

Дали ще бъдем привлечени от определен човек, несъмнено се влияе от неговата миризма. И тук не става въпрос за това избраникът ви да се облече с любимия ви парфюм (макар че и това несъмнено ще ви впечатли), а тази химия се влияе главно от естествения му аромат.

Изследванията показват, че без никакви добавки, тези, които са с нас, ще миришат най-добре, на които отговарят според имунната система -т.е. лицата, с които имаме възможност за най-здраво потомство. Не трябва да забравяме, че все пак сме хора – независимо от цялата наука и технологии инстинктивни същества и че любовта – колкото и да е красива и романтична – също зависи от нашите инстинкти.

5. Физическа привлекателност

химия
5 фактора, които предизвикват химия между двама души

Последният фактор най-вероятно ви е ясен: става въпрос за физическата привлекателност. В никакъв случай не става дума за това, че само супермоделите могат да бъдат привлечени от тази черта: всеки си има своя човек изглежда, който предизвиква най-голям интерес към него, а освен това понякога забелязваме, че сме привлечени от някой, който изглежда съвсем различно като нашите бивши.

Хората също правим разлика: някои имат физическо привличане състояние, че дори могат да си помислят за връзка, която би надхвърлила приятелството. От друга страна, много хора имат химия от пръв поглед не се нуждаят от нея и се чувстват влюбени постепенно, т.е. когато човекът и характерът му се опознаят по-дълбоко. Няма нищо лошо в нито един от двата варианта, просто трябва да внимавате да сте колкото се може повече в контакт с тялото си и да е вашият вътрешен свят балансиран -така ще имате много повече шансове да усетите химията с истинските хора.

Tagged ,
на горе