Усещане за дежа вю или кога умът ви си прави шеги с вас

Усещане за дежа вю или кога умът ви си прави шеги с вас
Психология

Усещане за дежа вю или кога умът ви си прави шеги с вас

Много често имаме усещането, че преживяваме събития, които вече са се случвали и ни изглеждат много познати. Това чувство е наречено дежа вю и може да бъде определено като феномен. Все още учените не могат да разгадаят как така усещаме нещо познато, като в същото време обаче може това да е измамно чувство. Някои го тълкуват като неща, които сме сънували и сега ни се случват реално, други – като внушение. Без значение от обяснението, винаги ни се струва странно като получим дежа вю. Всеки иска да вижда бъдещето, но това изглежда невъзможно. Въпреки това именно чувството, че сме преживели нещо, което сега ни се случва реално, ни дава това усещане, че можем да направим нещо отвъд човешките възможности.

Ето какво може да причини дежа вю

 

Забравен спомен, който изплува отново

Когато мозъкът ни види образ, той може да свърже с него всички изображения, които съответстват и идват от нашите собствени спомени или от такива, които други хора са споделили с нас. Всъщност това явление е известно като провал на паметта. В действителност тези спомени са забравени от нас, но те продължават да съществуват в нашето съзнание и това обяснява причината, поради която можем да имаме чувство за познаване на определени ситуации. Тези спомени може да ви върнат далеч в миналото и дори да се сетите за неща или хора от вашето детство. Възможно е дори да създадете ваш спомен по разказ на вашите родители за някакво събитие, свързано с ваше преживяване като малки, и то да е останало във вас.

Това е метод за защита

Усещането за дежа вю може да се използва и за защита. Когато сме в неудобна ситуация, която намираме за опасна, с непознати хора, дежа вю може да бъде техника, използвана от мозъка, за да се защити. Създава се познат образ, за ​​да ни успокои. Можем също да изпитаме това средство за защита по време на любовна раздяла например или когато преминаваме през процес на траур. Така вие може да си мислите за нещо по- приятно и да потиснете чувството на тъка. По този начин се намалява стресът върху ума ви, който може да създаде сериозни щети върху целия ви организъм.

Усещането за дежа вю, обяснено от науката

Учените също имат обяснение. Те приписват това усещане на забравени спомени, тайни желания, предчувствия и напомняния за предишен живот.

Когато мозъкът се обърка

При стрес, умора или дори когато сме пияни, мозъкът може да се обърка и в крайна сметка да не е в състояние да различи нов от вече известен факт. Това несъответствие създава впечатление за дежа вю, защото нашият мозък взема предвид настоящето за спомен.

В заключение, усещането за това необичайно чувство може да се сведе до просто впечатление, но означава ли това, че зад него няма скрито послание? Учените  смятат, че нашето подсъзнание може всъщност да се опитва да ни разкрие по-дълбоко нещо. Никой обаче не може да каже как точно можем да контролираме този процес и възможно ли е това усещане да ни помогне за вземането на важни решения или да ни предпази от нещо.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе