Урок по география: Знаете ли 5-те български села с най-забавни имена?

Урок по география: Знаете ли 5-те български села с най-забавни имена?
Величествена България Интересно

Урок по география: Знаете ли 5-те български села с най-забавни имена?

Населените места в България са много, като има повече от 5000 български села и около 200 града. Имената на селата са уникални и всички носят интересна история. Някои имена на български села се свързват с легенди, с битки, с интересни случки и събития в околността.

Тук ще ви представим няколко български села със забавни и чудати имена.

HappyWoman_Astrology_1200x300

Културно богатство на България: Ковачевица и Лещен

5 от най-красивите села в България

Село Мечкул, по стъпките на Крали Марко

Ето кои са 5-те български села с най-забавни имена:

Торбалъжи

Селото се намира до Габрово и има малък брой жители. Хората казват, че нищо габровско не е чуждо на неговите селяни.

Носят се легенди за името на селото Торбалъжи.

Първата легенда разказва, че селото е имало основател Дончо Торбалъжи, който сладкодумно разказвал истории, смешки и песни. Хората често го подканяли да извади торбата с лъжите и да ги развесели. Оттам идва името на основателя и на самото селище.

Втората легенда разказва, че в стари времена, пътят, който водел към Габрово бил труден и хълмист. Селяните пътували с обикновени каруци. Често, за да вървят добре впрегнатите животни, стопаните им закачали по една торба, с която ги хранели отпред на хомота. Добичетата се стремели да протегнат глава напред и така теглели колата. Оттук произлиза и името торба, пълна с лъжи.

Тази легенда се смята за най-достоверна за името на едно от българските села в списъка.

Жабокрът

Село Жабокрът се намира близо до град Кюстендил. Много имена на български села са произлезли от обстоятелствата и случките около тях. Жабокрът е много старо село и в миналото на това място е имало блато. Поради това, в местността има голям брой жаби и други животни, които дават името на селото.

Почвата наоколо е рехава и мека и позволява разпространението на къртици. Тези животни доста вредят на зеленчуците в градините и правят пакости на хората. С думата „кърт“ местните хора наричат къртиците. Оттам произлиза и името Жабокрът, което е уникално и незабравимо.

Кондофрей

Селото се намира в община Радомир в подножието на Конявска планина. То е разположено на 18 км е от Радомир и на 50 км от София.

Името на селото произхожда от реални исторически събития. Много населени места у нас нносят имената на известни личности (Левски, Гоце Делчев, Ботевград).

Името на село Кондофрей е много интересна и зад нея стои историческа личност. Това е известен странстващ рицар Контофре или Кондофре, който прекарал много време по тези земи. Казва се, че е погребан в Могилите – местност в околността.

Вещица

Село Вещица се намира на 8 км от град Белоградчик и на 40 км от Видин. За поизхода на името му се споменават две легенди.

Първата легенда разказва, че в миналото на това място минал турчин, който живеел в чифлика си наблизо, обикалял и случайно се натъкнал на няколко български невести, които се къпели в реката. Той бил смутен от гледката и с викове „Вещици, вещици!“ побягнал от мястото.

Друго предание разказва, че една вечер жените поливали градините си и когато по моста над реката минал пътник, той видял в тъмнината движещи се силуети и извикал: „Това са вещици, вещици…“

Говори се и за трето предание, което идва от думата „вещ“, което означава „знаещ“, „можещ“. Хората в този край и в селото били вещи, знаещи, били зидари, ковачи, шивачи. Всичко си ирзаботвли сами.

Недоклан

Селото се намира в община Разград и има смесено население. Селото е едно от български села със забавно име и съществува вече 200 години. Жителите му живеят в мир и разбирателство и сега.

За името на селото се разказват истории. Легендата разказва, че когато кърджалии нападнали селото, те избили мъжете, отвлекли жени и деца и опожарили мястото. Само един селянин Недьо избягал със синовете си. След години той се завърнала по тези земи и се заселил в селото. Прочул се в околията като Недьо Калан, което значи Недьо останалия. Постепенно селото приело неговото име за име на селото.

В списъка с български села със забавни имена можем да включим още много: Кривонос, Глутници, Злокучене, Алкохолево, Змейово и много други.

infomax-logo-50-15-HWОткрива ли Вълчан войвода съкровищата на римския император Валент?

Tagged , , , ,
на горе