Триградско ждрело- кътче от рая в България
Величествена България

Триградско ждрело- кътче от рая в България

Триградско ждрело е изключително живописен пролом на Триградска река (ляв приток на Чаирдере, дясна съставяща на Въча) в Южна България, в Западните Родопи, Община Девин, област Смолян. Триградското ждрело представлява величествен 7 – километров пролом, когото в течение на милиони години река Триградска е издълбала в мраморните скали. Реката „изчезва” в пещерата Дяволското гърло, но след 530 м по – надолу се появява в друга пещера – Харамийската.

Някаква мистериозност витае около пещерата Дяволското гърло и изчезващата река, които в продължение на десетилетия са обект на изследване от учените, но и до днес те не могат да разкрият напълно нейните загадки. Триградското ждрело е едно от най-живописните и известни ждрела в България. Образувало се е от водите на Триградска река, която милиони години е дълбала голям скален масив.

Днес два внушителни скални блока, достигащи на места височина до 350 м, се издигат от двете страни на реката.
Освен с формите и размерите си, ждрелото е интересно и с големия брой пещери, намиращи се в него. Най-известните от тях са Дяволското гърло и Харамийската дупка. В някои от пещерите в околността са намерени следи от хора, живели тук преди хиляди години.

Искате да излезете с него? Поканете го

Троянски манастир – духовен център на вярата

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“ – стотици години пазител на вяра, духовност, знание, чудеса…

Притча за необикновената сила на вярата

infomax-logo-50-15-HWВехтите иманяри още търсят съкровищата на Александър Велики, Лизимах и Иван Шишман

Триградско ждрело- кътче от рая в България

География:

триградско ждрело
Триградско ждрело- кътче от рая в България снимка: pinterest
триградско ждрело
Триградско ждрело- кътче от рая в България снимка: pinterest

Триградско ждрело е с епигенетичен произход и е с дължина около 7 km, като същинското ждрело е около 2 – 3 km. Всечено е до 300 – 350 m всред силно окарстени протерозойски мрамори. Има тясно (от 100 до 300 m) скалисто легло и стръмни до отвесни склонове. Западната му стена се издига на височина до 180 m, а източната достига до 300 – 350 m. Триградското ждрело е трето по дължина е в България, след Буйновското и Трънското ждрело.

Започва на около 1,5 km северно от село Триград на около 1180 m н.в., където Триградска река влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 m след това излиза като голям карстов извор. Същинското ждрело свършва при устието на Триградска река в Чаирдере на около 1020 m н.в., а целият пролом продължава още 4 – 5 km и завършва при устието на Мугленска река вливаща се отдясно в Чаирдере на около 876 m н.в.

Легенди:

триградско ждрело
Триградско ждрело- кътче от рая в България

Една от легендите е свързана с ждрелото, но и самото село Триград. Смята се, че то е било древно тракийско светилище. Над него невидима сила бдяла и го закриляла. От момента на създаване на Триградско ждрело и на селото, името никога не е променяно. Смята се, че означава буквално в превод три града. Идва от тракийското Три Ибрие. В близост са намерени и гробищни могили.

Според други легенди селото и района на Триградското ждрело е горяло три пъти, затова и е кръстено така. Но според редица учени, тази информация не е достоверна.

Интересна е друга легенда за ждрелото, според която имало поставена греда над Триградска река. Праведните минавали спокойно и безпроблемно, а неверниците-загивали.

Най-интересна е легендата за Орфей, според която това било едно от неговите любими места. Започнел ли да свири, вятърът утихвал между клоните, птиците спирали да пеят, а животните се укротявали. Когато Орфей бил разкъсан от вакхинките и хвърлен в реката, всяка една неговата капка кръв, се превърнала в рядко срещаното днес цвете силивряк. Можете да го видите разцъфнало в началото на месец май. Цветето е известно като безсмъртната напитка на Боговете.

Маршрут

триградско ждрело
Триградско ждрело- кътче от рая в България

Триградско ждрело се намира в Южните Родопи, малко под град Девин. То започва малко след село Гьоврен и продължава до Триград. До него се достига като от Девин тръгнете в посока Триград (югоизточно). Като след няколко километра ще минете през село Гьоврен и малко сле днего започва и ждрелото. Пътят е тесен, но добре поддържан. На места има отбивки удобни за паркиране на автомобили, за да се насладите на красотата на природата в тази част на планината.

Триградското ждрело е едно от най-красивите и величествени ждрела в България. Заслужава си да се види.

Tagged , ,
на горе