10 любопитни факта за оранжевите котки
Домашни любимци

10 любопитни факта за оранжевите котки

Много хора са почитатели на оранжевите котки, има нещо завладяващо в техния характер, както и в добрия им външен вид. Нека разгледаме някои интересни факти за тези страхотни котки!

Искате да излезете с него? Поканете го

8 изумителни факта за кучетата

 

Истински Любопитни факти за Слоновете

infomax-logo-50-15-HW Кучетата подушват колко е часът

10 любопитни факта за оранжевите котки

1. Оранжевите котки не са самостоятелна порода

оранжевите котки
10 любопитни факта за оранжевите котки снимка: pinterest

Оранжевите котки не са собствена порода. Оранжевото е просто цвят на козината, вариация, която може да се наблюдава при много породи котки. Нюансите могат да варират от бледооранжево до много наситен почти червен цвят.

2. Те не са едноцветни

Оранжевите котки никога не са с еднороден цвят, вместо това те винаги са на ивици – шарка, която е известна като таби. Съществуват вариации във видовете райета, които всяка котка има. Наблюдават се 4 основни модела –

Скумрия – ивици като на тигър

Тикиран – на пръв поглед котката няма ивици, но в по-светлите части на козината всеки косъм има редуващи се светли и тъмни ивици

петнист – котката има петна вместо тигрови ивици

Класическа – вихрена шарка

3. Повечето са маркирани с буквата „M“.

оранжевите котки
10 любопитни факта за оранжевите котки снимка: pinterest

Заради табиетираните си котешки ивици повече от оранжевите котки имат маркировка във формата на буквата „М“ на челото си. Съществуват много легенди за тази буква „М“. Първата е от древните египтяни, където котките са били наричани Мау (заради шума, който издават). Ислямският свят предполага, че Мохамед е имал таби на име Муеза, който спасил живота на господаря си. Всяко таби, родено с М, напомня за любовта на Мохамед към неговата котка. Други смятат, че знакът е дошъл от това, че Мария е галила котка таби, която е топлила бебето Исус в яслата.

4. Оранжевите мъжки котки са повече от женските котки

Оранжевите мъжки котки се срещат много по-често от оранжевите женски котки. Смята се, че 80 % от тях са мъжки! Това се дължи на факта, че генът, който контролира цвета, е свързан с пола, като кодът за оранжевия цвят се намира в Х-хромозомата.

Тъй като женските котки имат две Х хромозоми, а мъжките – Х и Y хромозома, това означава, че женската котка трябва да наследи два оранжеви гена, за да бъде оранжева (по един от всеки родител), докато мъжката котка трябва да наследи само един. Шансът да се получат два оранжеви гена е малко вероятен, като се има предвид, че в популацията на котките по-често се срещат други цветове, например черен. Това обяснява защо е много по-вероятно мъжките котки да са оранжеви, отколкото женските.

5. Оранжевият цвят се дължи на пигмент, който се среща и при червенокосите хора

Въпреки че точният оранжев нюанс може да варира значително при различните котки, той се дължи на определен пигмент, наречен феомеланин. Това е същият пигмент, който причинява червена коса и при хората! Оранжевите котки са доста интересни.

6. Те могат да имат къса или дълга козина

оранжевите котки
10 любопитни факта за оранжевите котки снимка: pinterest

Различни породи могат да имат оранжева козина. Дългокосместите породи, като персийските котки, турските ангорски котки и мейнските еноти, могат да имат оранжева таби окраска. Също толкова оранжеви нюанси се наблюдават при екзотичните късокосмести котки, девон рекс и шотландските фалцове. Извън породистите породи оранжевият цвят таби може да се срещне както при домашните късокосмести, така и при домашните дългокосмести котки. Оранжевите котки са истински феномен.

7. Има много оранжеви известни котки!

Изглежда, че сме привлечени от оранжевите котки и има много известни личности, които са доказателство за това! Гарфийлд е много известен оранжев котарак с дръзко поведение и склонност към лазаня. Но Котаракът в чизми в „Шрек“ също е оранжев таби, както и Хийтклиф, а също и Круксханкс в „Хари Потър“ (домашният любимец на Хърмаяни).

8. Те са склонни да имат черни лунички

Черните лунички са често срещано явление при оранжевите котки. Те обикновено са най-очевидни около устните и носа, както и на местата, където козината е тънка. Тези белези не са склонни да се развиват, докато котката не навърши година или две, и са подобни на луничките, които се срещат при червенокожите хора.

9. Те могат да имат различни цветове на очите

оранжевите котки
10 любопитни факта за оранжевите котки снимка: pinterest

Очите на оранжевите котки могат да бъдат яркосини, поразително зелени, златисти или дори медни на цвят. Сините очи обаче се срещат много по-рядко, отколкото някои от другите нюанси. Повечето оранжеви котки ще имат очи със зелен или златист цвят.

10. Цветът им вдъхновява различни имена

Имената, които хората дават на оранжевите котки, често са вдъхновени от красивия цвят на козината им. Някои от най-разпространените имена включват такива като Ръсти, Джинджър, Тигър, Мармалад, Чието и Гарфийлд.
Ако притежавате оранжева котка, вече знаете колко специална е тя!

Tagged ,
на горе