Топ 5 на причините за провал на една връзка
Любов и партньорство

Топ 5 на причините за провал на една връзка

Началото на всяка връзка е хубаво, а какъв ще бъде краят и дали ще има такъв, зависи само от вас. Много отношения обаче приключват преждевременно и то не по начин, по който сме си представяли. Вината може да бъде споделена между двамата или само на единия партньор. Ако човек иска да прекрати една връзка, може да намери десетки поводи да го направи, без значение дали има реално основание за това или просто си търси извинение. Понякога дори няма конкретна причина, а просто любовта изчезва с течение на времето. Хубаво е винаги да си давате сметка кога една връзка е изчерпана и на какво се дължи това, за да не допускате едни и същи грешки в следващите си. Ето кои са петте най-чести причини за това едни отношения да приключат и връзките да се провалят:

Да прекарвате твърде много време заедно.

Още в първите дни на връзката ви вие и вашият човек просто не можете да се наситите един на друг, нали? Излизате и гледате филм, разговаряте си с часове по телефона, изпращате текстови съобщения, правите безброй селфита и мечтаете за диви и грандиозни неща, сякаш ще завладеете света заедно. А имало ли е и моменти, в които двамата сте щастливи да се гушкате един в друг в прегръдките си и да прекарате остатъка от деня в това. Има обаче и дни, в които чувствате, че искате малко повече пространство и нужда от почивка от вашия партньор. Това е, когато връзката стане нездравословна, тъй като концепцията й започва да поглъща, както вас, така и партньора ви. В резултат на това един от двамата започва да намира причини да не се виждате, като прекарва време с приятели, фокусира се върху други дейности или още по-лошо – отново започва да излиза на срещи с противоположния пол. Всъщност можете да предотвратите това да се случи. И за да направите това, вие двамата трябва да осъзнаете истинската стойност на уважаването на индивидуалността един на друг. Това е така, защото дори да сте избрали да бъдете заедно, вие все още живеете отделен живот, както и партньорът ви. Това включва набор от приятели, членове на семейството, индивидуални убеждения и стремежи. Не казваме да не прекарвате повече време заедно, напротив. Просто не трябва да задушавате половинката си и да си давате лично пространство понякога.

Вие двамата не общувате

Когато двама души са влюбени, правят всичко възможно да предпазят другия, като понякога те крият някои горчиви истини, само за да не се наранят. И знаете ли какво – скриването на неща и недостатъчната комуникация са ключови причини повечето отношения да се провалят. Липсата на общуване не означава просто да не си говорите. Това е по-скоро да не си честен с това, което искаш да кажеш. Да, трудно е да кажете на партньора си истината, особено когато знаете, че това би го наранило. Но не би ли било по-добре да сте честни, докато заедно преодолявате проблемите, които знаете, че трябва да разрешите? В крайна сметка истината винаги ви освобождава от емоционалния багаж, който връзката ви не заслужава.

Не го слушате

Комуникацията също се отнася до изслушване един на друг, без да заемате лична позиция. Понякога половинката ви просто иска да слушате какво казва той, без да е необходимо да изказвате собственото си мнение за нещата. Слушането изисква търпение, тъй като може да не сте съгласни с гледната точка на партньора си през цялото време. Трябва да разберете, че това е начин някои хора да оставят емоциите си настрана, за да се приспособят към разумна причина и да вземат добро решение. Така че да, задължително е да можете да слушате, тъй като това е съществен начин за поддържане на здрави и трайни отношения.

Не отговаряте на очакванията един към друг

Влязохте във връзка с партньора си, защото и двамата сте искали. Това е избор. Но мислили ли сте какво искате да направите с връзката си сега, когато сте в нея? Вашият партньор може да мисли за продължаване в дългосрочен план, докато вие просто се наслаждавате на момента. Може да очаквате с нетърпение да се ожените и да имате деца през следващите пет години, но вашият партньор иска да инвестира в създаването на спомени заедно като двойка и да не е готов още за семейство. През повечето време обаче очаквате повече от партньора си и когато не получавате достатъчно, се чувствате ядосани и разочаровани. Знаете, че това не трябва да е така и може би е време да помислите защо сте започнали връзка. Съгласявайки се да бъдете заедно, вие също приемате възможностите и ограниченията на партньора си, независимо от това как те не отговарят на вашите стремежи. Основната причина да се ангажирате да бъдете във връзка е именно, защото обичате някого, но знайте, че това е двупосочна улица. Вие давате и вземате, партньорът ви също. Не винаги можете да очаквате само да получавате, без да давате нищо в замяна, нито обратното – вие да правите жертвите и компромисите, а човека до вас не.

Опитвате да се изтъквате, когато възникне спор и да обвинявате партньора си

Има хора, които са толкова обсебени от това да имат връзка, те се фокусират само върху предимствата, които получават от това. Винаги когато влизат в спор, те са склонни да броят най-малките неща, които са направили един за друг, само за да докажат кой е направил най-голямо усилие, за да накара връзката да работи. Независимо от тежестта на аргумента, няма причина да влошавате ситуацията, като изброявате какво сте направили, защото това по никакъв начин няма да помогне за разрешаването на основния проблем. По-скоро може да искате да се съсредоточите върху това как да решите проблема заедно и да продължите напред.

Tagged , , , , ,
на горе