Топ 5 красиви градове в България
Величествена България

Топ 5 красиви градове в България

В България са едни от най-красивите градове. Има хора, които използват всяко свободно време за разходка до някои от световните туристически дестинации. Някои се наслаждават на морето или езерото, други обичат естествената красота на планината, други са очаровани от уникалните архитектури, предлагани от градове с вековни традиции. Такива интересни места за разходка се предлагат от нашата страна.

Градове, в които можете да се насладите на морето, градовете, където можете да карате ски или през пролетта да заредите батериите с флората и фауната, предлагани от планината, или да разглеждате уникалните замъци и вековни къщи.

Искате да излезете с него? Поканете го

Лечебен извор край село Ситово цери кожни болести

Кои са най-големите градове в България?

Кои са 10-те най-големи български села?

infomax-logo-50-15-HW Котле фасул, разказ на Боян Биолчев

Топ 5 красиви градове в България

1. Пловдив

България
Топ 5 красиви градове в България снимка: pinterest

Пловдив се смята за един от най-старите градове в света, както и най-старият все още населен град в Европа, по-древен дори от Атина. Това може да означава само едно – невероятно богата история, римски руини, красива стара архитектура и несравнима атмосфера.

Това е вторият най-голям град в страната след София и се намира в Горнотракийската низина, на двата бряга на река Марица.

Тук се провеждат множество културни събития, сред които международният панаир, международният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“, „Капана фест“, „Нощта на Пловдив“, музикалният форум „Sounds of The Ages“ и други.

Пловдив бе избран и за “Европейска столица на културата” през 2019, което успя да привлече още повече туристи на родната ни земя, и доведе до организирането на още повече събития, изложби и мероприятия. Той е един от най-красивите градове в България.

2. Велико Търново – Старата столица

България
Топ 5 красиви градове в България снимка: pinterest

Велико Търново е сред най-красивите в България не само защото е древен град с неповторима и завладяваща история и атмосфера, но и защото държи първото място в световна класация за най-красиво място в света, построено на отвесни склонове. Няма как да бъде пренебрегнат световният лидер, когато става въпрос за красиви градове.

Градът е столицата на Втората българска държава между XII и XIV век, както и на Княжество България през XIX век и има немалко неща, които да предложи на своите посетители.

Велико Търново е мястото, където се провежда първото Народно събрание на България след Освобождението на страната от османско владичество. Тук е приета Търновската конституция – първата конституция на България.

Градът е разположен на красивата река Янтра и „лежи“ върху три хълма, най-високият от които е Царевец. Неслучайно Царевец е и главната атракция на града, където можете да видите останките от средновековната крепост, придружени с живописна гледка над Търново.

3.Смолян – Родопите

България
Топ 5 красиви градове в България снимка: pinterest

Град Смолян се намира в Южна България, в Родопите. Името произлиза от славянското племе смоляни, които населявали тези земи през 7-ми век. Днешният град е създаден през 1960 г. след обединяването на три села: Смолян, Райково и Устово. Днес в града може да се насладите на прекрасна гледка от родопски къщи във възрожденски стил. Сред най-впечатляващи от тях са Пангаловата къща, Хаджиивановата къща и др. Интересни са Сводестият мост от 18-ти век, разположен над река Черна, природният парк “Чинарът” и много други. Наблизо са живописните Смолянски езера. Градът е само на 15 км от планинския курорт Пампорово.

4.Банско

България
Топ 5 красиви градове в България снимка: pinterest

Разположено в подножието на Пирин, Банско е не само едно от най-красивите места в България, но и е сред най-популярните ни планински курорти.

Градчето има не само древна история, но и предлага безброй възможности за целогодишен планински туризъм.

Известно е дългия си ски сезон, с изключително добре поддържаните ски писти и с невероятно големите възможности за любителите на зимните спортове.

През лятото курортното градче привлича туристите с красиви пейзажи, разнообразни пешеходни маршрути и възможности за практикуване на летни спортни активности на открито.

В града се намира историческият квартал, в който са запазени стари възрожденски къщи, които добавят културна стойност на мястото.

5.Варна

България
Топ 5 красиви градове в България снимка: pinterest

Морската столица пази най-старото златно съкровище в света – факт, който е неизвестен за повечето туристи. То е открито във Варненския халколитен некропол, който датира около 4400 г. преди Христа.

В града се намират единствените по рода си делфинаруим, астрологическа обсерватория и планетариум, както и аквариум, които са разположени в Морската градина.

Именно тя си поделя титлата най-голям парк в България с парка на Сандански.

Tagged ,
на горе