Топ 15 добавки за сърцето, мозъка, храносмилането и женското здраве

Топ 15 добавки за сърцето, мозъка, храносмилането и женското здраве
Добра форма

Топ 15 добавки за сърцето, мозъка, храносмилането и женското здраве

Топ 15 добавки за сърцето, мозъка, храносмилането и женското здраве, изброяват експерти. За да не се изгубите сред изобилието от хранителни добавки, можете да използвате нашия списък. Тези 15 хранителни добавки ще помогнат за решаването на проблеми на сърдечносъдовата система, мозъка, храносмилането и гинекологичното здраве. Има четири основни здравословни проблема, при които хранителните добавки могат да помогнат.

Топ 15 добавки за сърцето, мозъка, храносмилането и женското здраве

Симптоми на дефицит на витамин А

Как мислите влияят на нашето здраве и кои са първите сигнали от тялото: 4 начина за стопиране на негативния поток от мисли

Витамини за красота: 11 задължителни добавки за всяка жена

Предлагаме подробно ръководство за 15 добавки, за които е полезно да знаете.

Здраве на сърцето

Сърдечносъдовите заболявания са здравен проблем №1 в света. Хората купуват добавки за лечение на хипертония, атеросклероза и висок холестерол. Лъвският дял от сърдечносъдовите заболявания могат да бъдат предотвратени и лекувани чрез диетични промени, физическа активност и хранителни добавки. Наред с промените в начина на живот, добавките работят по-добре от лекарствата, защото се справят с дисфункциите при хронични заболявания, а не със симптомите.

Рибено масло

Добавките с рибено масло съдържат омега-3 мастни киселини, така че са полезни за сърдечносъдовата система.

Как действат: Компонентите на рибеното масло променят съдържанието на мастни киселини в клетъчните мембрани, което подобрява клетъчната функция и противодейства на възпалението, което причинява сърдечносъдови заболявания. Те намаляват кръвното налягане при хипертония, понижават триглицеридите, подобряват инсулиновата резистентност, лекуват метаболитен синдром и намаляват симптомите на аритмия.

Добре е да се знае. Желателно е рибеното масло да не съдържа тежки метали и диоксини.

Куркума

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на куркумата се дължат на нейната активна съставка, куркумин. Доказано е, че куркумата има защитен ефект върху сърцето.

Как действа: Способността на куркумина да забавя възпалението предполага, че той може да предотврати и лекува сърдечносъдови заболявания. Куркуминът предотвратява слепването на тромбоцитите, което нормализира кръвообращението и служи като превенция на атеросклерозата.

Добре е да се знае. Куркуминът има ниска бионаличност и големи дози (до 12 g на ден) са използвани в клинични проучвания, за да се получи малко количество куркумин в кръвния поток. Но високите дози не са за всеки.

Коензим Q10

Антиоксидантът Co Q10 присъства в клетъчните митохондрии и образува важната молекула аденозин трифосфат (АТФ), която контролира протеиновия синтез и мускулната контракция. Пациентите с висок холестерол и сърдечна недостатъчност обикновено имат индикатор за коензим Q10. Статините се предписват за борба с високия холестерол, но те изчерпват от тялото CoQ10. Добавките ще помогнат за възстановяване на концентрацията му и ще облекчат мускулната болка, която дават статините.

Как действа: Добавките с коензим Q10 понижават кръвното налягане и предотвратяват сърдечносъдови проблеми, като действат като антиоксидант и инхибират образуването на кръвни съсиреци.

Добре е да се знае. Обичайната доза Co Q10 е 100-200 mg на ден, но при определени условия може да са необходими по-високи дози.

Витамин D

Витамин D е от съществено значение за здравето на костите, имунната система и превенцията на рака. Това вещество също така играе ключова роля за здравето на сърцето. Витамин D се счита за едно от дефицитните, но физиологично необходими съединения за сърдечносъдовата система. Дефицитът на витамин D се свързва с развитието на хипертония, инфаркт на миокарда, инсулт, диабет и периферни съдови заболявания.

Как действа: Дефицитът на витамин D увеличава риска от отлагане на минерала калций в артериите, което причинява атеросклероза и евентуално инфаркт и инсулт. Витамин D противодейства на ренин-ангиотензиновата система на тялото, която свива кръвоносните съдове, когато кръвният обем намалява, повишавайки кръвното налягане.

Добре е да се знае. Веганите, хората с тъмна кожа и тези с чернодробни/бъбречни проблеми са по-склонни да имат дефицит на витамин D.

Здраве на мозъка

Отново рибено масло

Рибеното масло е от съществено значение за нормалното функциониране на мозъка. Високият прием на омега-3 мастни киселини в рибеното масло се свързва с намалена вероятност от депресия, тревожност и други разстройства.

Как действа: Компонентите в рибеното масло променят течливостта на мембраната, генната експресия, възпалителните протеини и други невротрофини, които са необичайни при депресирани хора.

Добре е да се знае. Ефектът на добавките с рибено масло върху психичното здраве варира. Техният ефект зависи от тежестта на депресията, вида на психичното разстройство и на първичната терапия.

Свещен босилек

Това растение от Аюрведа има голям списък с медицински приложения. Босилекът е лек за генерализирано тревожно разстройство и лека депресия.

Как действа: Адаптогенният ефект на босилека укрепва естествените защитни сили на организма срещу стрес, възпаления и болести. Босилекът бързо намалява тревожността и депресията, като помага за контролиране и намаляване на кортизола.

5-HTP

Ниският серотонин е ключов маркер за депресия и тревожност, а 5-хидрокситриптофанът, прекурсор на серотонина, повишава този невротрансмитер.

Как работи: Тялото използва 5-HTP, за да произвежда серотонин, който е важен за настроението, съня, контрола на възпалението и др.

Добре е да се знае. 5-HTP не се препоръчва да се приема едновременно с антидепресанти. Такава комбинация може да провокира увреждане на черния дроб и серотонинов синдром – опасно състояние, което е придружено от главоболие, диария, втрисане, ускорен пулс, конвулсии.

Витамини от В група

Ниският прием на витамини от група В (В12, В6 и фолиева киселина) е свързан с висок риск от депресия. Рибофлавин (вит В2) има значителен ефект върху депресивните разстройства.

Как действа: Попълването на дефицита на витамин В увеличава производството на серотонин и невротрансмитера допамин.

Добре е да се знае. Алкохолните напитки, кофеинът и бялата захар допринасят за разрушаването на витамините от В комплекс в организма.

SAM-e

SAM-e (S-аденозилметионин, вещество, присъстващо в тялото) помага за противодействие на депресията. SAM-e е ефективен като помощно средство за облекчаване на симптомите на това психично разстройство.

Как действа: Повишаването на нивата на SAM-e в тялото насърчава производството на серотонин и допамин, което облекчава симптомите на депресия.

Добре е да се знае. Смята се, че SAM-e е безопасен в комбинация с антидепресанти, но са необходими допълнителни експерименти, за да се оцени ефективността и употребата му като основно лечение на депресия.

Храносмилателни ензими

Лекарствата лекуват симптомите, но не възстановяват правилно стомашно-чревната функция. Пробиотиците работят ефективно с патологии на долния храносмилателен тракт (синдром на раздразнените черва, диария), с проблеми в горния храносмилателен тракт (лошо храносмилане, киселини и ГЕРБ).

Ако се притеснявате от газове и подуване и нямате хранителна непоносимост/алергия, храносмилателните ензими са най-добрият ви избор.

Как работят: Стресът, лекарствата, възрастта, диетата причиняват липса на ензими за разграждане на храната. Това води до газове, подуване и киселинен рефлукс след хранене. Допълнителните ензими от гъбични, растителни и животински източници ще позволят ефективно смилане на протеини, въглехидрати, мазнини и фибри, и ще облекчат тези симптоми по време и след хранене.

Добре е да се знае. Препоръчителните добавки съдържат липаза, амилаза, панкреатин. Някои добавки включват специфични ензими, които осигуряват допълнителни терапевтични ползи за страдащите от непоносимост към глутен и казеин.

 

Женско биле

Приемът на повече от 1000 mg женско биле в продължение на няколко седмици може да повиши кръвното налягане и да причини загуба на калий поради веществото глициризин. Но добавките от женско биле под формата на деглициризин (DGL) са безопасни за продължителна употреба. DGL се препоръчва при киселини и ГЕРБ.

Как действа: DGL увеличава притока на кръв към увредените тъкани и активира производството на стомашна слуз, която предпазва от храносмилателни киселини.

Джинджифил

Джинджифилът е подходящ за хора, страдащи от забавено храносмилане, газове, подуване и киселини след хранене.

Как действа: Джинджифилът предизвиква чести мускулни контракции, транспортирайки храната от стомаха към чревната област по-бързо.

Добре е да се знае. Джинджифилът намалява гаденето и повръщането поради бременност и прилошаване, а противовъзпалителното му действие го прави полезен за облекчаване на болката при артрит.

Алое вера

Сокът от алое се препоръчва на хора, страдащи от гастрит и чревни възпаления.

Как действа: Сокът от алое вера изглажда хранопровода и предотвратява вредното въздействие на стомашната киселина.

Мукополизахаридите в тази добавка имат противовъзпалителни свойства и действат върху лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Добре е да се знае. Препоръчително е да изберете чист гел от алое вера, който не съдържа латекс/алоин (слабителен компонент). Алое вера може да причини диария при някои хора, така че трябва да внимавате, когато го използвате по време на бременност и кърмене.

Гинекологично здраве

Перименопаузата и менопаузата са напълно естествени хормонални етапи, а не болести. Но жените могат да изпитат неприятни симптоми поради ендокринни разрушители от околната среда и излагане на стресори.

Черен кохош

Черният кохош е подходящ за жени, страдащи от ПМС и менструални болки, нарушения на съня, болки в ставите. Мъжете също могат да го използват за подобни цели. Растението облекчава симптомите на менопаузата (нощно изпотяване, горещи вълни) и облекчава признаците на депресия при жени след менопауза, когато се комбинира с жълт кантарион.

Как действа: Черният кохош стимулира серотониновите рецептори в мозъка (те са свързани с хипоталамуса, който контролира телесната температура).

Добре е да се знае. Черният кохош преди се е считал за фитоестроген, но днес експертите не са установили неговия естрогенен ефект. И тъй като растението не е естроген, то няма хормонален ефект върху състоянието на костите.

 

Магнезий (Mg)

Магнезият е важен за контролиране на признаците на менопаузата и редица физиологични процеси, свързани със стареенето. Добавянето на Mg намалява костния метаболизъм, което води до намалена костна минерална плътност при жени в постменопауза с остеопороза.

Как действа: Mg стимулира ензимите, помага за производството на енергия, разширява кръвоносните съдове и насърчава мускулната контракция и релаксация, облекчавайки спазмите. Микроелементът регулира съдържанието на други хранителни компоненти (калций).

Добре е да се знае. Добавките с Mg (но не храни с високо съдържание на Mg) могат да навредят на хора с бъбречно заболяване.

Калций (Ca)

Калцият е полезен не само за здравето на костите, той може да помогне за облекчаване на симптомите на ПМС. Витамин D подобрява усвояването на калций.

Как действа: Възможно е калцият да взаимодейства с естрогена по време на менструация.

Добре е да се знае. Прекомерният прием на калций за дълъг период от време е вреден за сърдечносъдовата система.

Tagged ,
на горе