Тодорова седмица: традиции и обичаи след Сирница

Тодорова седмица: традиции и обичаи след Сирница
Величествена България Празници

Тодорова седмица: традиции и обичаи след Сирница

Тодорова седмица, наричана още Тудурица или Черна неделя е седмицата след Сирница. Понеделник в тази седмица се нарича Песи понеделник, Куковден, Кукеровден, Чисти понеделник. В първия понеделник на седмицата започва пост, познат като тримири (тогава не ядете и пиете нищо).

Домакините не работят, за да се предпазят от бяс и полудяване за хора и животни.

Цялата обредност през Тодорова седмица е символично продължение на Сирнишката обредност. Обредите целят да осигурят и запазят плодородието, да съхранят реда в жизнения цикъл. В народната традиция, Свети Тодор е първотворител, който слага край на хаоса и създава отново космоса в новия аграрен цикъл.

В народния календар празникът има свой двойник. Летният Свети Тодор се чества на 8 юли, когато природата преминава от лято в зима. И двата празника стоят от двете страни в календара и отбелязват крайни преходни моменти от живота.

Тодорова седмица: традиции и обичаи след Сирница

Тодоровден – Конски Великден

Великденски пости: 7 причини да ги спазваме; дни, указания, правила и хранене

МЕСНИ ЗАГОВЕЗНИ (Неделя Месопустна)

Ето какви са традиции и обичаи през Тодорова седмица:

Песи понеделник

Първият ден на Тодорова седмица се нарича Песи понеделник. За да предпазят от болести и бяс кучетата, те трябва в този понеделник да ги вържат(бесят) и залюляват. Ритуалът е да завържат кучетата и да ги въртят. Така ги предпазват от заболяване. На някои места им връзват тенекия на опашката и ги гонят из селото. Народът го нарича Песи понеделник, защото се празнува за здравето на домашните кучета.

Чист понеделник

Първият понеделник от Тодорова седмица се нарича и Чист понеделник, защото стопанките чистят и подреждат къщата си. Те искат да подредят дома и да изчистят мислите си, да спрат хаоса и да подредят света около тях.

Кукеровден

На този ден се извършва „шествие на кукерите“ или Куковден. Мъжете се маскират с кожи, носят оръжия и звънци (чанове). В кукерската група винаги има една двойка от мъж и жена (бабата и стареца), които символично изобразяват плодовитостта. Кукерите имат водач – цар, който прилича на царя на лозето, който се избира на Трифон Зарезан.

Сутринта кукерите обикалят къщите, плашат хората, спират ги, искат им пари. Обикалят и вдигат шум със звънците, след което отиват до центъра на селото, като возят царя на кола. Там ритуално извършват изораване и засяват семе. Мъжете се боричкат и шегуват, като се опитват да се ударят един друг. Понеделник завършва с богата трапеза в дома на царя.

Тодорова седмица: традиции и обичаи след Сирница
Снимка: https://www.pinterest.com/

Вторият ден от Тодорова седмица се нарича Черен вторник (Усовски). Чества се за болестта усов. Никой не работи, защото няма да върви успешно. Този вторник дава началото на всички вторници в годината. Този ден е познат като Сух вторник, защото с него се слага началото на сушата. На Черен вторник жените месят питка, прекадяват я и раздават на съседите.

Третият ден се нарича Луда сряда (Черна сряда, крива) и се счита за един от най-лошите дни на годината. За нея казват, че е денят на лудостта и на този ден се бае, варят се билки, отвари и се дават на болните.

Четвъртият ден се нарича Въртоглав четвъртък (Въртоломей, Въртолей). За да се избавят от лошия дух на болестта, стопанките месят питки, които раздават. Счита се, че болестта причинява световъртеж и че лошия дух зашеметява човека.

Петият ден от Тодорова седмица се нарича Черен петък и се смята за най-лошия ден в годината. На този ден хората не рабоят, за да се пазят от болести и да спасят реколтата от град и суша.

Съботният ден е Тодоровден (Тудурица, конски Великден) и винаги се празнува след Сирница. С Тодороводен завършва Тодоровата седмица. Празнува се в чест на конете.

Тодорова седмица: традиции и обичаи след Сирница
Снимка: https://pixabay.com/

Забрани

Тодорова седмица е свързана с редица забрани и обреди. Извършват се магически ритуали, за да предпазят хората и животните от враждебните сили. Забранява се домашна и селскостопанска работа, полова забрана. Много обичаи имат защитен смисъл – захранването на конете, бесенето на кучетата, благославянето. Това е една магия, в която хората са вярвали, за да омилостивят болестите, бедствията и сушата.

Трапеза

Трапезата на Тодоровден е свързана с предхождащия празник – меси се питка с мая, леща, гъби.

Пита с мая е подходяща за всеки повод и невероятно вкусна.

Питка с мая

1 кг брашно

12 гр мая

20 гр прясно мляко

150 гр вода

сол

Брашното поставете в подходяща купа и направете кладенче. В средата налейте праясно мляко, вода, мая и сол.

Замесете тесто от всички продукти, оформете го на питка и поставете в тавичка. Изчакайте да втаса 25 минути и печете.

Тодорова седмица: традиции и обичаи след Сирница
Снимка: https://www.pinterest.com/

Заключение

В народните вярвания през цялата Тодорова седмица върлуват злите сили. Това е опасен период, неблагоприятен, нечист. През този период се нарушава общата хармония, настъпва хаос, който трябва да се премине за преход от зима в пролет.

Обредността през цялата Тодорова седмица се свързва с езическите вярвания на народа. Седмицата завършва с Тодоровден, който е християнски празник и символизира края на един преходен период.

infomax-logo-50-15-HWИ днес пазим праспомена за уникалния древнобългарски календар

Tagged , , , , ,
на горе