Техники за справяне със стреса
Психология

Техники за справяне със стреса

За мнозина да релаксират в повечето случаи означава в края на работния ден да се отпуснат на дивана и да гледат телевизия. Това обаче не е най-добрият начин за справяне със стреса. Вместо това, трябва да активирате естествената реакция на релаксация на тялото да се отпусне, като това ще ви подейства добре на всички нива. За целта може да практикувате техники за релаксация като дълбоко дишане, медитация, различни  упражнения или пък йога.

Вместо да плащате за масажи, които ще ви накарат да се отпуснете, можете да релаксирате сами, в домашна обстановка, като слушате отпускаща музика от интернет. Трябва обаче да запомните едно много важно нещо – всичко е строго индивидуално и няма техника за релакс, която да действа по еднакъв начин на всички хора.

Техника за релаксация с дълбоко дишане

Това е лесен, но много ефективен начин за релаксация. Не изисква специален набор умения, а най-хубавото е, че може да я практикувате на много места. Дълбокото дишане е в основата и на много други методи за релаксация. За да е още по-ефективно, може да го съчетаете с любимата си музика или с ароматерапия.

Прогресивна мускулна релаксация

Става въпрос за двустепенен процес. При него систематично напрягате и отпускате различни мускулни групи. С честото практикуване ще започнете да разпознавате напрежението, което усещате в различни части на тялото ви. Така, щом усетите първите наченки, ще може да вземете мерки. Не забравяйте, че когато тялото ви е в кондиция и отпуснато, това влияе и на ума ви.

Медитация с концентрация

Медитацията стана особено популярна и може да се каже дори модерна най-вече през последните години. Основното е, че тук фокусът е върху сегашния момент, което ви помага да не се разсейвате с проблемите в миналото или тревогите ви за бъдещето. Концентрирайки се върху настоящето, много по-лесно можете да се справите с тревожността, безпокойството, депресията и стреса, както и всичко което ви носи негативи. Има различни форми на медитация. Чрез някои трябва да повтаряте едно и също действие или пък израз. Може също така намирането на фокуса да е свързано с дейности като хранене, ходене или практикуването на различни упражнения. Идеята е да освободите вътрешните си мисли и чувства.

Стресът е вреден за целия ви организъм, така че веднага, когато усетите че сте подложени на прекалено големи нива на напрежение, се опитайте да се отпуснете с някои от тези техники. Резултатите ще ви изненадат и ще се почувствате значително по-добре.

Tagged , ,
на горе