Тайната на мигновеното щастие
Психологически

Тайната на мигновеното щастие

Тайната на мигновеното щастие разкриват психолози. За да станете щастливи, трябва поне да се опитате да разберете истинската същност на нещата. И тогава идва разбирането, че материалните ценности никога не могат наистина да съставляват щастието на човека. Самият процес на придвижване към дадена цел вече може да даде очакване на щастие и вдъхновение.

Звучи налудничаво, но е истина. Ключът към щастието, успеха и властта – и получаването на всяко друго нещо – е да не ги желаете твърде много. Това означава да не поставяте това, което искате на пиедестал. Ключът към щастието и успеха е осъзнаването на детайлно ниво, че нещата, които повечето хора искат, всъщност не са толкова важни.

Тайната на мигновеното щастие

Лиз Бурбо: Не прехвърляйте отговорността за вашето щастие и нещастие на друг

Джулия Робъртс щастлива домакиня и майка

Тайната на мигновеното щастие

 

  • Материалните неща не значат нищо

Да си богат не е толкова страхотно. Постоянно да си в светлината на прожекторите е трудно. Изграждането на взаимоотношения означава изразходване на много усилия. Най-красивите места в света гъмжат от комари, смразяващо студено или адски горещо е.

Това наблюдение не е ново или гениално. Тук става дума за нещо, което древните стоици са практикували почти като форма на изкуство: презрение.

Марк Аврелий споделил в спомените си от един пищен празник нещо важно. Той е бил император по време на период на процъфтяване на Рим. На празника обаче, не го привлекли нито изисканите вина, нито първокласната кухня. Насърчил се да погледне по-дълбоко на нещата. Когато успял, той си казал: „Това, което всъщност виждам, е мъртва риба. Мъртва птица. Мъртво прасе… Това благородно вино е гроздов сок, а лилавите дрехи са овча вълна, боядисана с кръвта на миди.“

Защо някой би направил това? Защо някой ще презира облеклото и добрата храна и ще се лиши от очакването на удоволствието от тях? Или на силата и величието? (В Рим само императорът можел да носи пурпурна роба.)

Е, вероятно защото всичко това са пълни глупости. И хората, които не виждат това и се гордеят с такива неща, най-вероятно са станали погълнати и зависими от тях. Същността на упражнението, което направил Марк Аврелий, по собствените му думи, била да разобличи нещата и да ги „лиши от тяхната облагородяваща легенда“.

Това упражнение не се ограничава до храната или силата. Марк Аврелий също си напомнил, че интимността е кратко удоволствие, конвулсии и отделяне на малко количество мътна течност. По всякакъв начин това е груб и безсмислен начин да се опише това, което е едновременно приятно удоволствие и израз на любов. Тези думи обаче, могат да подействат на човек като миризма на соли: могат да го събудят, когато върви в грешната посока, когато похотта го принуди да вземе решения, за които по-късно ще съжалява.

Стоиците не са били циници, които са се отрекли от всички светски блага. Сенека бил много богат. Марк Аврелий имал огромна власт. Те просто разбрали какво всъщност представляват всички тези неща. Това им позволило да ги използват ефективно, без да развиват пристрастяване към тях.

За да разбереш нещо, първо трябва да вземеш урок. Трябва да си от другата страна на оградата, за да разбереш, че тревата всъщност не е по-зелена там.

Когато сме млади и амбициозни, сме повлияни от това, което психолозите наричат ​​вяра в „условното щастие“. Ако постигнем тази или онази цел, спечелим n-тата сума пари, също и някакъв бонус, получим повишение, оженим се или спим с някого, със сигурност ще бъдем щастливи. Ще се почувстваме удовлетворени, ако получим това, което искаме.

С течение на времето обаче, започваме да разбираме, че онези неща, за които толкова много жадуваме, са просто съблазнителен и недостижим мираж. Щом получим нещо, веднага имаме други желания – или се чувстваме разочаровани или объркани. Мислим си, че те ще ни избавят от настоящите проблеми, но това не се случва (напротив, с появата им в живота ни идват нови проблеми).

Само вековната мъдрост и опит могат да ни накарат да осъзнаем истината: всички неща носят със себе си някои проблеми.

Първоначално тази мисъл изглежда депресираща и повечето хора се страхуват от нея. Ако всички неща са гадни, това означава ли, че животът е безсмислен?

Не, абсолютно не.

Просто разберете какво всъщност представляват всички тези неща. Какво са те, ако са облечени не в легенда, а в истина? Разбирането на истинската същност на нещата е тайната на щастието. Първо, можете да бъдете щастливи тук и сега, защото, повярвайте, в момента имате всичко, от което се нуждаете. Второ, позволява ви да се наслаждавате на процеса и настоящето, докато се стремите към повече.

Не пишете книги, защото се надявате, че един ден ще имате огромен успех, който ще ви направи богат и известен – и следователно щастлив и свободен. Пишете книги, защото самият процес, колкото и болезнен и досаден да е, ви носи голямо удоволствие и удовлетворение.

Не сте напълно безразлични към резултатите. Искате книгите ви да се продават и работите усилено върху това – но не се тревожите, ако нещата се объркат и не си правите никакви илюзии относно успеха, свързан с тях. Без да очаквате нещата да се развият по определен начин, всъщност работите по-добре, енергията ви не изсъхва.

Усилията са всичко, което имаме, а резултатите са страничен ефект. Както се казва в Бхагавад Гита: „Имаш право само на действие, а не на неговите плодове.“ Всъщност, екшънът е единственото нещо, което наистина не е гадно.

Обичате жена си, сина си, дома си, кариерата и приятелите си, на които се възхищавате. Можете да превърнете всички тези неща в смисъл на живота си, смятайте ги за съвършени и непреходни. Това обаче е опасно и илюзорно. Като всички външни неща, те могат да ви разочароват, трагични събития могат да ги отнемат от вас – всичко може да се случи.

Страхотно е да имате мечти, цели и да тествате границите си. Не се заблуждавайте обаче, че щастието и самооценката ще дойдат заедно с постигането на определени цели. По този начин малко презрение е полезен инструмент за създаване на обективност и перспектива.

 

Марк Аврелий продължил да се наслаждава на добрата храна. И вие все още се наслаждавайте на това, което обичате. Понякога обаче е полезно да ги погледнете от различен ъгъл. Това е тайната да се наслаждавате и да оценявате онова, което имате, и да не се привързвате към него.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе