Сини и лилави плодове и зеленчуци за здравето на мозъка

Сини и лилави плодове и зеленчуци за здравето на мозъка
Добра форма

Сини и лилави плодове и зеленчуци за здравето на мозъка

Яжте сини и лилави плодове и зеленчуци за здравето на мозъка. Знаем, че е важно да включим възможно най-много зеленчуци и плодове в диетата си. Но специално място сред тях заемат тези, които са сини, лилави и виолетови на цвят. Тези храни съдържат антиоксидантите, от които тялото ви се нуждае, и други вещества, които са важни за здравето на мозъка и нервната система.

Сини и лилави плодове и зеленчуци за здравето на мозъка

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Д-р Неделя Щонова със 17 безценни съвета как да влезете във форма и да сте здрави

Сини и лилави плодове и зеленчуци за здравето на мозъка

Мозъкът е центърът на нервната система; той контролира всички органи на тялото, регулира сетивната информация и мускулната дейност. Мозъкът контролира синтеза на хормони. Здравият мозък е всичко за нас: той ни позволява да разбираме света около нас, да запомняме информация, да научаваме нови неща, да се концентрираме и да мислим логично.

Когато здравето на мозъка се влоши, ние изпитваме дисбаланси в настроението (депресия и тревожност), проблеми с вниманието, паметта и движението. Сините, лилавите и виолетовите растителни храни съдържат високи концентрации на антиоксиданти, а именно тези, които защитават мозъка и нервната система от оксидативен стрес и възпаление, дължащо се на увреждане от свободните радикали.

Това са синьо-виолетови пигменти в растителните храни (антиоксидантни флавоноиди). Те имат способността да проникват през кръвно-мозъчната бариера, засягайки мозъчните клетки.

Какво е полезно да знаете?

Антоцианините са част от групата на флавоноидите – фитохимични съединения. Положителният им ефект върху организма е подобряване на съдовата функция, кръвообращението и когнитивните функции.

Боровинките и ягодите забавят риска от когнитивен спад, а боровинките помагат за укрепване на паметта.

Антоцианините поддържат мисленето и паметта, като намаляват възпалението и инхибират увреждането на ДНК в мозъка.

Сокът от боровинки съдържа полифеноли и антоцианини, и има силно антиоксидантно действие, предпазвайки мозъка от оксидативен стрес.

Сини и лилави плодове и зеленчуци, които е здравословно да включите в диетата си:

  • Боровинка

Въвеждането на боровинки в менюто (до 1 чаша пресни плодове) спомага за подобряване на когнитивната функция.

Фитохимикалите в тези плодове обръщат невронното и поведенческото стареене.

Препоръчително е да изберете твърди боровинки с еднакъв цвят. В плодовете не трябва да има излишна влага.

  • Сливи

Сините сливи съдържат фенолни вещества – неохлорогенова и хлорогенова киселини. Неохлорогенната киселина е способна да потиска възпалението в мозъка. Хлорогеновата киселина има антиоксидантен ефект и е в състояние да проникне през кръвно-мозъчната бариера, проявявайки невропротективни свойства за мозъка.

Ако сливите трябва да узреят, ги съхранявайте на закрито при стайна температура.

Тъмното грозде, стафидите, къпините, мариониката също са полезни за здравето на мозъка.

  • Лилаво зеле

Лилавото китайско зеле съдържа повече ценни вещества за нашето тяло от другите видове: по-висока концентрация на фенолни киселини и флавоноиди в сравнение с бялото зеле.

  • Кале

Вкусът на това зеле варира от горчив/пикантен до леко сладък. Типичният цвят на зелевите листа е зелен, но варира от светло лилаво до тъмно лилаво.

  • Лилави картофи

Отличен източник на антиоксиданти (витамин С и антоцианини, феноли, флавоноиди).

Продуктът е с висока концентрация на витамин B6, необходим за дейността на мозъчните клетки и нервната система. Неговата функция е да произвежда невротрансмитерите серотонин и допамин.

Други сини и лилави зеленчуци за здравето на мозъка включват патладжан и цвеклото.

infomax-logo-50-15-HWНеделя Щонова: Най-щастливите хора са тези, които могат да се зарадват истински на изгрева в прозореца …

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе