„Съпружески дълг“: защо трябва да се научите да казвате „не“, когато нямате желание за интимност

„Съпружески дълг“: защо трябва да се научите да казвате „не“, когато нямате желание за интимност
Любов и партньорство

„Съпружески дълг“: защо трябва да се научите да казвате „не“, когато нямате желание за интимност

 

Много жени се страхуват да кажат „не“. Особено що се отнася до интимните отношения. Съпругите се страхуват, че това със сигурност ще отблъсне, обиди мъжа им. Поради това много от тях се принуждават да отговорят на желанието на съпруга за интимност, дори когато не им се иска. Но това не бвва да се случва. Ето защо

 

Женското тяло е сложна система, която зависи от различни фактори. Желанието на жената може да зависи от фазите на цикъла, променящите се хормонални нива (например бременност, кърмене, менопауза, стрес). И като цяло, в един момент, нежеланието за интимна близост е напълно нормално за всеки човек по принцип.

 

Много е важно да разберете за себе си – с какво е свързано това нежелание. Важно е да разберете, че ние самите сме отговорни за нашето либидо. Ако е „заспало“, тогава е важно да разберете каква е причината. Може би това е просто умора и тогава трябва да се погрижите за себе си и да си починете, да възстановите силите и енергийното си ниво. Но има и по -сложни, скрити причини.

 

Ако двойката има здрави граници, тогава всеки партньор има право да откаже интимността. А простото „нямам настроение“ и „не искам“ се възприема от другата страна без агресия и обида. Проблемите започват, когато отказите станат системни. Тоест единият от съпрузите вече не желае другия.

 

КАКВО ВЛИЯЕ ВЪРХУ ЖЕЛАНИЕТО НА ЖЕНАТА?

Проблемите във взаимоотношенията на двойката или индивидуални психологически затруднения. Може би в отношенията се е натрупало негодувание или гняв и затова не желае интимност. Често се случва проблемите в леглото да отразяват неясни конфликти в други области – например финансови.

„Домакинство“. Също така се случва, че искрата, романтиката, напълно напускат пространството на двойката и никой не иска да поеме отговорност за освежаване на връзката и вдъхване на енергия в тях.

Липса на удоволствие и удовлетворение. Много жени не изпитват оргазъм по време на интимност, така че ласките в леглото може да не са толкова интересни за тях. В този случай ще бъде полезно за една жена – сама и заедно с партньор – да започне да изследва своето тяло си и да намери това, което й доставя удоволствие. Важно е и как партньорът се грижи за удоволствието на жената, защото ако мисли само за себе си, жената едва ли ще гори от желание.

Комплекси и фалшиви нагласи. Често причината за „спящата“ интимност са комплекси („нещо не е наред с тялото ми, миризма, вкус“ и т.н.) или психологически блокажи („желанието за любов е нещо лошо“, „ ласки те в леглото са неприлични“, „не съм развратна жена „и други). Обикновено те ни се внушават в детството – от семейството или обществото. И тогава е важно да чуете гласовете на други хора и да преосмислите подобни вярвания.

Запомнете – всеки има нужда от ласки в леглото. Какво се случва,когато интимната връзка се превърне в „услуга“, която една жена едва ли не прави на мъжа си?

Очевидно проблемът е в патриархалните следи: преди съпругата е трябвало да се подчинява на съпруга си – включително в леглото. Днес тази идея предизвиква протест, който може да стигне и до другата крайност – отхвърлянето на интимността, която уж е необходима само на мъжа.

Но в здравите отношения интимният акт сближава партньорите и обикновено това трябва да е приятно и за двамата. И ако не говорим за насилие, тогава има смисъл да разберем дали такъв подход е уместен в нашите реални взаимоотношения. Може би лишавайки съпруга си от секс, ние лишаваме и себе си?

ЗА ИЗПЪЛНЯВАНЕТО НА „СЪПРУЖЕСКИЯ ДЪЛГ“

Когато една жена е в противоречие с нейната нужда от ласки или е израснала с предразсъдъци към тях , тя може да счита това за съпружеско задължение. Ако не си позволим да кажем „не“ и редовно се принуждаваме да бъдемч интимни, привличането към партньора ни може да изчезне напълно.

 

Защо ни е трудно да откажем на мъжа си, когато няма желание? И можем ли да го проявим, когато се появи? Много е важно да си отговорите на тези въпроси.

 

Отношението към интимните ласки като задължение значително влошава както качеството на сексуалния живот, така и емоционалния фон на връзката. Неприятно е за мъжете да чувстват, че една жена се насилва. Много по -приятно е и за двамата, когато жената прави любов , желаейки го.

Tagged , , , , , , ,
на горе