Съдбата на жената се определя от връзката с баща й

Съдбата на жената се определя от връзката с баща й
Психология

Съдбата на жената се определя от връзката с баща й

 

За съжаление на въпроса за важността на връзката баща – дъщеря и ролята на таткото в живота на момичето не се обръща необходимото внимание, тъй като традиционно се счита, че майката е тази, която приоритетно се занимава с възпитанието на дъщерята.

И това е вярно, но има ключови моменти при отглеждането на момиче,
отговорността за които е на бащата, а майката, колкото и да се старае, няма да може да замести бащата в тях.

Факт е, че именно връзката с бащата влияе коренно върху формирането на дъщерята като бъдеща жена, по-нататъшните й връзки с мъжете и избора на партньор в живота. Всички тези фактори са от решаващо значение в живота на жената.

 

Нека разгледаме по-отблизо как връзката с бащата влияе върху съдбата на дъщерята.

 

Като начало бащата е първият и най-значим пример за мъж в живота на дъщеря му. Отговорността е колосална. Ако всички бащи бяха наясно с това …

Бащиният образ и връзката „баща-дъщеря“ поставят в детството много програми и нагласи за общуване на бъдещата зряла жена с противоположния пол. Добре е настройките и програмите да са правилни и полезни. А ако не?

В живота на пораснала дъщеря могат да възникнат проблеми от различно естество. Нека се опитаме да го разберем.

Да предположим идеалния вариант: пълно семейство, родителите заедно участват в отглеждането на дъщеря си, семейните отношения са хармонични, татко е мъдър и обичащ.

Разбира се, може да бъде трудно да се разбере, че бащинската любов се различава от майчината. Но дори и сдържаната, не особено емоционално оцветена любов на бащата се усеща, възприема и поглъща от дъщерята.

Дъщерята за любящия баща е принцеса, това е неговото (и ето защо) идеално женско създание: най-красивото, най-обичаното, най-… във всичко и винаги, това е неговата гордост, това е светлината на душата му.

На свой ред бащината любов дава на момичето чувство на сигурност, безопасност, самочувствие, самоуважение; развива женственост, привлекателност, търсене и успех.

До любящия баща момичето израства, осъзнавайки, че е достойна за любовта на противоположния пол. Когато дъщеря вижда, чувства и знае, че най-значимият мъж в живота, бащата, я обича и приема такава, каквато е, момичето се научава да обича и приема себе си и, което е важно, се научава да приема любовта и вниманието към себе си на противоположния пол.

Бащата за момичето е целия свят. И ако този свят я обича и приема, винаги е готов да помогне и защити, то тя не се страхува от нищо. Тя влиза в зрялата си възраст без страх, със знанието, че всичко ще се оправи, винаги ще намери опора и подкрепа, защото целият свят е на нейна страна.

Положителната програма, научена в детството, ще работи през целия живот в полза на жената.
Такава жена ще привлече любящи мъже, които ще се превърнат в нейна опора, опора в живота и ще проявяват постоянна загриженост за нея.

Друг много важен аспект от възпитанието на едно момиче е връзката на бащата с майката.

Момичето трябва да види, че татко обича мама. Наблюдавайки любовта на бащата към майката, всяко дете изпитва чувство за сигурност, радост, щастие и хармония в света.

Всяко проявление на неприязън към майката от страна на бащата причинява болка на дъщерята, която, натрупвайки се, може да се превърне в непреодолима стена в отношенията между баща и дъщеря.

Скъпи бащи, много важно е в отношението ви към майките да покажете на дъщерите си как мъжът показва любов и внимание към жената. По този начин едно момиче формира модел на връзка между мъж и жена, който ще усвоява до края на живота си, както всички други модели на взаимоотношения в семейството.

Ако „любовта и вниманието“ в семейството се проявяват под формата на недоволство, заяждане или грубост, този урок ще бъде усвоен: този модел на взаимоотношения ще стане естествен за младата жена в бъдеще.

Ако едно момиче изпитва недостиг или липса на бащина любов, то расте несигурно, потиснато, дистанцирано или, напротив, открито агресивно, отричащо и потискащо мъжката същност.

Момичето, което в детството е изпитвало липса на бащинско внимание и любов, израства с чувство за собствена беззащитност, със страх от необятния свят и непредсказуемостта на живота. Всичко й се дава с голям личен труд, защото тя не знае как да поиска помощ, не очаква подкрепа и разчита само на себе си. Успехът в живота става труден. Личният живот също не е лесен.

Бдителността и недоверието към мъжете често карат жената да контролира съпруга си, да го потиска и да поема мъжки отговорности. Това е особено често в случая, когато момичето е възпитавано само от майка си, която „е влачила всички трудности на живота върху себе си“ .

Много често се случва жената да търси вниманието на противоположния пол, да е леснодостъпна и да не е придирчива във връзките, лесно да влиза в отношения с мъже, които проявяват внимание към нея. Тя търси любов и се „залепва“ към всеки, който ще й каже комплимент или нежна дума. Или чрез поведението си една жена през цялото време иска да докаже колко е добра и следователно заслужава любов. И целият й живот се превръща в непрекъснато желание да му „угоди“ в очакване на внимание и любов в замяна.
Някои жени измъчват мъжа с постоянен въпрос: обичаш ли ме? Или: кажи ми, че ме обичаш! Други страдат тихо и плачат крадливо разочаровани.

Случва се също така, че жената се страхува от връзки с мъж, не знае как да ги изгради, избягва комуникацията с противоположния пол. Тя се съсредоточава в кариерата, понякога напълно се отказва от личния си живот и създаването на семейство.
В живота на жена, израснала без бащина любов и внимание, може да има много дисбаланси.
Много жени, след като прочетат тази статия, ще кажат: и какво да правим сега? Детството вече е преминало, животът не се е получил така, както сме искали, нищо не може да се поправи. Всъщност това не е вярно.

Първото, което трябва да направим е да оставим настрана самосъжалението и съжалението за проваления личен живот. В крайна сметка по някаква причина уроците, през които сте преминали, са били необходими.

Второ, важно е да благодарите на миналото за безценния опит, да простите на бащата (в крайна сметка той е изпълнил основната си цел – ти си родена на този свят), да се откажеш от всички оплаквания, да гледаш на своето вътрешно дете с любов и да започнете да работите върху себе си.

Постепенно ще започнат да настъпват промени в живота. Много е вероятно здравето също да се подобри. В крайна сметка не е тайна, че една от най-честите причини за женските болести, е натрупаното недоволство срещу мъжете, което се основава на проблемна връзка с бащата.

Вярвам, че всеки баща, който е прочел тази статия до края, обича дъщеря си. За мъжете обаче е трудно да изразят емоционално чувствата си, защото отворената емоционалност е по-характерна за жените и децата.
Препоръки към бащите:
Не забравяйте, че една дъщеря има нужда от любовта на баща си не по-малко от тази на майка си. От вашия пример зависи как ще се развият нейните отношения с мъжете, кого тя ще избере за съпруг и следователно как в това отношение ще се развие личният й живот.

Бъдете любвеобилни към майката на дъщеря си. Дъщерята трябва да види пример за любов и уважение между мъжа и жената в лицето на родителите си. Това задава правилния основен модел за бъдещите отношения на дъщеря ви с мъжете.

Покажете доверие на дъщеря си, говорете с нея за нейните проблеми, проявявайте загриженост, бъдете близо в решаващи моменти от живота й, знайте как да се отдръпнете, да уважите нейния избор.

Показвайте топлина във връзката си с дъщеря си, прегръщайте, правите комплименти, възхищавайте се, подарявайте подаръци, бъдете искрени.

Избягвайте прекалената защита на дъщеря си. С излишък на бащина любов едно момиче може да развие силна емоционална зависимост от баща си, което причинява не по-малко вреда от липсата на бащина любов.

Проявете разбиране и искрен интерес към живота на дъщеря си, прекарвайте време заедно (посещавайте театъра, посещавайте изложби и концерти, организирайте си празници; слушайте музиката, която тя обича; интересувайте се от това, което тя обича; вдъхновете я да се развива и развива себе си ).

Бъдете строги, когато е необходимо, но винаги мъдри и честни. Наказвайте с любов, без гняв, като обяснявате действията си.
Никога не позволявайте да бъдете нападнати от дъщеря си!
Уважавайте личността на дъщеря си, дори тя да е все още много малка.

Бъдете позитивни и развийте чувство за хумор.

Бъдете достоен мъжки пример във всичко! Насърчавайте женствеността в дъщеря си. Не забравяйте, че вие ​​сте най-важният мъж в живота на растяща малка жена – дъщеря ви. Тя ви гледа внимателно и взима житейски решения в ранна възраст. Не пропускайте детството на дъщеря си!

 

Tagged , , ,
на горе