Съвети на алерголог: Как да „надхитрите“ пролетните алергии?

Съвети на алерголог: Как да „надхитрите“ пролетните алергии?
Добра форма

Съвети на алерголог: Как да „надхитрите“ пролетните алергии?

Днес ви представяме 7 начина (съвети) да „надхитрите“ досадните, а за някои групи от хора и мъчителни, пролетни алергии.

В сезонът на пролетта, по време на „пробуждащите се“ растения, сезонните (пролетните) алергии започват да се проявяват. Те се изразяват главно в постоянно и залпово кихане, воднисти секрети от носа, сърбеж в очите, а понякога придружени с кашлица. Колкото и прекрасно да е времето, вие изпитвате затруднения, да излезете навън, защото сте алергични.

7 начина (съвети на алерголог) да „надхитрите“ пролетните алергии:

Съвет № 1: Съображение с околната среда.

Най-големият „спусък“ на пролетните алергии, е поленът. Дърветата, храстите, тревите и плевелите отделят малки частици във въздуха, за да оплодят други растения. Така телата ни попадат под обстрела на множество полени. След като прашецът навлезе в нашата система, тялото ни започва да произвежда антитела към алергените, което може да бъде придружено от хрема и сърбеж в очите.

От друга страна, дъждовните дни, са истинска свежа глътка въздух, защото отмиват алергените.

Съвет № 2: Открийте причинителят.

Как да преодолеете пролетните алергии? Първо открийте техният източник. Ако, всяка година, по едно и също време, симптомите се проявяват и не са придружени от треска или други признаци на настинка или инфекция, това може да е сезонна алергия.

Посетете опитен алерголог, за да идентифицирате алергена и да съставите индивидуален план за лечение (ако желаете можете да се обърнете и към добър хомеопат). Един прост кръвен тест или кожен, при който малка доза алерген се поставя под кожата, може да идентифицира десетки често срещани алергени.

Съвет № 3: Някои видове лекарства.

Има няколко вида лекарства без рецепта, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите, като например:

Антихистамини – те намаляват назалната конгестия, намаляват сърбежа и сълзенето в очите.

Деконгестанти – облекчават назалната конгестия, слуз и отокът на лигавицата.

Назални спрейове – намаляват отока на носните тъкани и облекчават дишането.

Капки за очи – облекчават сърбежа, сълзенето и зачервяването на очите.

Локални стероидни кремове – за лечение на сърбяща или суха кожа.

Съвет № 4: Почистете добре синусите.

Почистването на носните кухини е терапия, която можете да прилагате в домашни условия. Почистете носните канали със солеви разтвори, които се предлагат във всяка аптека. Или, когато се приберете вкъщи, изплакнете добре носа си, за да се отървете от прашеца, който се е натрупал в него.

Съвет № 5: Защитете домът си.

Предотвратяването на навлизането на цветен прашец в дома ви може да бъде чудесна защита срещу симптомите на алергия. Опитайте се да държите прозорците затворени, свалете обувките си, преди да влезете у дома, използвайте протектори против алергии върху възглавници и матраци.

Също така, веднага щом се приберете, вземете душ, за да отмиете полените от косата си, така ще предотвратите натрупването на цветен прашец вътре, в домът ви.

Съвет № 6: Използвайте високоефективни филтри.

Едва ли е възможно, напълно да се отървете от влиянието на цветния прашец, дори и в къщата. Ако, обаче, сте на въздушно отопление или климатик, използвайте високоефективни филтри и спазвайте редовните графици за профилактика на уредите.

Съвет № 7: Спрете или намалете тютюнопушенето.

Пушенето, дори и пасивното, може да влоши сезонните алергии. Изпаренията от ароматни парфюми, омекотители, прах за пране, също могат да изострят симптомите ви. Тези алергени във въздуха могат допълнително да причинят възпаление на очите, носа и гърлото, които вече са достатъчно провокирани от симптомите на алергията.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , , , , , ,
на горе