Съвети, които ще ти помогнат да поддържаш косата си здрава и красива

Съвети, които ще ти помогнат да поддържаш косата си здрава и красива
Здраве и красота

Съвети, които ще ти помогнат да поддържаш косата си здрава и красива

 

Няма жена на планетата, която да не мечтае за здрава, дълга и красива коса. Но понякога само желанието не е достатъчно. И не винаги генът е виновен.  Поддържането на косата изисква ежедневни грижи. Използването на масла, стилизанти и професионална козметика не винаги помагат. В миналото хората са съдели за здравето на жената по нейната коса. Гъстата и здрава коса са показател за отлично здраве. От най-голямо значение има начинът на живот, който водите и храните, които консумирате. Изкуствените удължители не са решението на проблемите с косата. Дори понякога може повече да увредят косата ви. Затова преди да прибегнете към екстеншъните се уверете, че сте се доверили на истински професионалист. А за тези от вас, които държат на естествената красота и коса сме подготвили няколко съвета, с които да поддържате косата си здрава, плътна и красива. За повече самочувствие и вашето здраве, разбира се! Но преди това трябва да се въоръжите с търпение и да сте постоянни в грижите за вашата коса. Или както се казва – за хубавите неща се изисква време.

 

Разресвайте косата си преди душ

Без значение каква е текстурата на косата ви, винаги я разресвайте преди баня и никога, когато е мокра.  Разплитането на космите преди душ я поддържа здрава. Освен това е хубаво също, когато нанасяте масла да сресвате косата след това, за да се разпредели равномерно количеството масло, което сте нанесли.

Не забравяйте за балсама

Балсамът е от изключително значение за здравето на косата. Нанесете на влажна коса в краищата и по дължината на косата малко количество балсам, след което втрийте и в скалпа и отмийте с хладка вода след 2-3 минути. Трябва да се уверите, че скалпът ви се хидратира.

Отделете време за маска за коса

Маската за коса подхранва косъма и го прави по здрав и плътен. Има много различни видове маски според вашата коса. Освен, че пазарът се напълни с професионални маски, вие също може да си приготвяте в домашни условия. Най-често използваните са от кокосово масло и мед, яйце и рициново масло, както и маската за коса с тривитаминол. Противно на писанията в интернет, хумата изсушава косъма и премахва боята. За всеки вид коса имат различно въздействие. Препоръчително е да се прилагат веднъж седмично, за да не постигнете обратен ефект.

Внимавайте с основните съставки

Преди да закупите определен продукт за коса, проверете от какво е съставен. Избирайте козметика, която е богата на съставки, които ще заздравят косъма. Някои от тях са подходящи за всички типове коса, други са подходящи само за конкретни типове.

Балансирано хранене

Видът на косата зависи от вътрешното състояние на организма и от нещата, с които се хранете. За да е здрав косъмът, той се нуждае от протеини, които да го подхранват. Храните, богато на протеини са риба, месо, яйца и фасул. Горските плодове, спанакът и авокадото, както и  други продукти, съдържащи витамин Ц и Е, също се препоръчват за здрава и красива коса. Приемайте и витамини, богати на антиоксиданти.

Поемете дълбоко въздух

Трябва да сте наясно, че красотата идва отвътре навън. Психическото и емоционалното ви състояние са от голямо значение. Всички стресови ситуации и депресии влияят неблагоприятно на вашата коса. Затова поемете дълбоко въздух, отпуснете се и се наслаждавайте на живота. Преди да изпаднете в подобни състояние си помислете, че вашето здраве е на първо място.

Хладка вода = здрава коса

Температурата на водата също не трябва да се пренебрегва. Горещият душ дразни скалпа и пречи на растежа на косата. Опитайте се през лятото да изплаквате косата със студена вода. По този начин ще се засили нейния блясък и ще поддържате косата здрава.

Защитете я от слънцето

UV лъчите увреждат косъма. А когато става въпрос за термична обработка – задължително използвайте продукти, които ще предпазят косата ви.

Спете върху коприна и сатен

Сменете памучната си калъфка с копринена или сатенена. Те запазват естествените мазнини на косата и така тя изглежда по-добре. Тези калъфки са са по-удобни и меки, както и са  нежни  към кожата на лицето. Кичурите на косата ви не се търкат, когато лежите и не косъмът не се накъсва.

Подстригвайте косата си редовно

Редовното подстригване предотвратява цъфтящите краища и накъсването на косата. Заздравява косъма и прави косата да изглежда по-плътна и красива. Стимулира растежа. Препоръчително е на всеки два месеца да подстригвате връхчетата на косата.

 

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2021 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе