Супер съвети – ето как да освежите избелелите дрехи

Супер съвети – ето как да освежите избелелите дрехи
Мода

Супер съвети – ето как да освежите избелелите дрехи

Винаги има дрехи, с които трудно можем да се разделим. Онази любима черна рокля, която е толковва удобна, стои ви отлично, но цветът й вече не е същият. Спокойно, за всичко това има решение. Ето няколко съвета как да върнете блясъка на избелелите дрехи:

За подновяването на черен цвят можете да използвате тютюнев разтвор – 15 г тютюн на 1-1,5 л подварена вода. Дрехата се почиства от прах и петна, ако се налага се изпира и изсушава. След това я търкате с четка, напоена в топъл тютюнев разтвор, процеден през цедка.

Отварата от тютюн ще възвърне ярката багра на кафявите изделия. С настойка от тютюн или зелена орехова кора можете да боядисвате платове в мек кафяв цвят.

Оплакнати в настойка от чай, бели дрехи придобиват светлобежов оттенък. Със силен чай можете да оцветите светли найлонови чорапи в златист цвят.

Кафето ще даде на бели дантели жълтеникав оттенък, ако при изплакването го сложите във водата.
Хлебната сода, сложена във вода за изплакване, способства за запазването цвета на яркочервени и сини дрехи.

Понякога вълната за плетене изглежда прекалено тъмна. Намокрете я с вода и поварете 2-3 минути в соден разтвор – 1-2 супени лъжици на 2-3 л вода. Вълната ще стане по-светла.

Сатенената дреха няма да изгуби блясък, ако я изплакнете във вода с боракс. Изделията от сатенена басма и тъмна коприна се изплакват в топла, почти гореща солена вода – 3-4 супени лъжици на 5 л вода.
Цветните дрехи от вълна и коприна следва да изплаквате във вода с оцет – 2-3 супени лъжици на 10 л вода.

Жълтата коприна се подновява с отвара от портокалови кори – пресни или сухи.

Колосването с желатин придава яркост и еластичност на копринените дрехи. Малко предварително разтворен желатин се слага във водата за изплакване.

Люспите от лук боядисват прежда в жълт, кафяв или зелен цвят. Отначало ги слагат във вода за 7 часа и след това в същата вода варят 4 часа. За боядисването в жълт цвят трябват 400 г люспи за 100 г вълна; за кафяво и зелено – много повече.

За да пуска боядисаната дреха по-малко боя, поставете в разтвора за боядисване 2-3 супени лъжици сол, а в последната вода за изплакване – същото количество оцет.

Tagged ,
на горе