Как да дишаме чист въздух у дома (съвети)

Как да дишаме чист въздух у дома (съвети)
Добра форма

Как да дишаме чист въздух у дома (съвети)

Свикнали сме да мислим за замърсяването на въздуха като нещо, идващо отвън – смог, мъгла, лека мараня. Но истината е, че въздухът вътре – в дома, офиса и в цялата сграда може да е по-замърсен дори от този навън.  

Децата, астматиците и възрастните хора са особено чувствителни към замърсяванията вътре в помещенията, но някои ефекти върху здравето може да се проявят чак след години вследствие на многократно излагане.

Стайните алергени и дразнители са станали много по-важни в последните десетилетия, защото прекарваме повече време вътре. И, понеже модерният дом е изолиран по всякакъв начин, тези дразнители не могат лесно да излязат. Затова е днешният човек е изложен на 3-4 пъти повече подобни дразнители, отколкото преди 30-40 години.

Все пак, как да намалим количеството вредни частици и химикали във въздуха у дома и да намалим негативното им влияние. Предлагаме ви пет съвета за всекидневието с доказан ефект:

Поддържайте пода чист и свеж

С прахосмукачка – химикалите и алергените се натрупват в домашния прах дори с десетилетия. Ако използвате прахосмукачка със специален (НЕРА) филтър, ще намалите дори концентрацията на олово в дома си. Можете да се отървете и от други токсини като полените, животинския пърхот, акарите.

Използването на прахосмукачка с повече тяга, въртящи се четки и специален филтър е гаранция, че прахта и мръсотията няма да бъдат издухани обратно при изпускането на въздуха от прахосмукачката. Минете с прахосмукачката едно и също място няколко пъти, ако то е сред по-използваните. Не пропускайте стените, ръбовете на килимите и тапицираните мебели, където се натрупва прах. За най-добри резултати чистете с прахосмукачка по два или повече пъти на седмица и сменяйте филтъра редовно.

Избършете. Има места, където прахосмукачката не може да достигне. Може да пропуснете почистващите препарати и да използвате само чиста вода. Новите микрофибърни бърсалки и парцали за прах доказано улавят повече прах и мръсотия, без да изискват употребата, на каквито и да е почистващи разтвори.

Дръжте мръсотията навън, като сложите постелка пред всяка врата. Хората внасят с обувките си всякакви видове замърсители. Бърсалките пред вратите намаляват количеството мръсотия, пестициди и други замърсители. Ако постелката е достатъчно голяма, дори хората, които не си изтриват обувките, ще оставят повечето замърсители върху нея, а не върху пода у дома.

Ако живеете в по-старо жилище, има голяма вероятност в стените да са останали следи от оловна боя, използвана в миналото. Но, дори в по-нов дом, може да се окажете изложени на олово – от оловния прах, внесен отвън. Той доказано повишава риска от сериозни проблеми при малките деца, водещи до увреди на мозъка, на централната нервна система и бъбреците. Пестицидите също се свързват с мозъчни увреди при най-малките. Децата лесно прихващат праха по пръстите си и после пъхат ръцете си в устата.

Поддържайте здравословно ниво на влажност

Акарите и плесените обичат влагата. Поддържането на влажност между 30 и 50% помага да контролирате и тях и други алергени. Влагоуловителите (и климатиците през летните месеци) помагат да се редуцира влажността на въздуха вътре и ефективно контролират нивото на алергени. Климатиците понижават също количеството на полени в помещението – още един плюс за хората с алергии.

Използвайте вентилатор или отворете прозорец, когато готвите, пускате пералнята или се къпете.

Не поливайте прекалено много цветята в стаята и изнасяйте дрехите да се сушат навън.

Поправете всяко дори и минимално спукване на водопровод, за да предотвратите появата на плесени.

Използвайте натурални ароматизатори

Може да асоциирате например аромата на лимон с чиста кухня или чисти дрехи. Но синтетичните аромати в продуктите за пране и ароматизаторите за въздух отделят във въздуха десетки видове химикали, които няма да намерите описани върху етикета. Традиционните препарати за почистване на пране, омекотителите и ароматизаторите за въздух в твърда, течна форма или спрей – всички те може да отделят такъв газ.

По време на изследване, при тестване на популярен ароматизатор за въздух са били открити 20 различни летливи органични съставки, 7 от които токсични. Но тези химикали не се споменават на етикета. Реалният състав на аромата се определя като “търговска тайна”.

Повечето аромати са производни на петролни продукти и като цяло не се изследват дали имат значими вредни ефекти върху здравето на хората, които ги вдишват (тестовете обикновено са насочени към това дали аромата предизвиква раздразнение на кожата).

Фталатите например са група химикали, често използвани при ароматизаторите, както и при производството най-вече на меките пластмаси. Изследвания сочат, че тези химикали могат да доведат до хормонални разстройства.

Търсете перилни препарати без ароматизатори или с натурални аромати.

Преминете на леки препарати за чистене без изкуствени аромати.

Не използвате аерозолни спрейове – дезодоранти, спрейове за коса, препарати за чистене на килими, за полиране на мебелите и освежители за въздух.

Пуснете вътре повече свеж въздух. Отваряйте прозорците, за да не се натрупват токсичните химикали в дома ви. Ако някой в дома ви страда от алергия, по-добре е пречистването на въздуха да става чрез филтрираща климатична система.

Използвайте резенчета лимон и сода за хляб, за да постигнете аромат на чистота в кухнята.

Вкарайте природата в дома си – всяка стая е по-хубава с някакво растение. Също така е и здравословно. Изследване, проведено от НАСА показва, че растенията вкъщи действат като живи пречистватели на въздуха – абсорбират химичните замърсители, разпръснати от синтетичните материали.

Tagged , ,
на горе