Суперсилите на интровертите
Психология

Суперсилите на интровертите

Живеем в изключително динамичен и глобализиран свят, в който е трудно някой да остане сам със себе си. Има обаче хора, които са по-затворени в себе си, не са им нужни толкова социални контакти, обичат тишината и спокойствието. Такива са интровертите. Макар понякога да са изолирани от останалите, това не трябва да е така, защото те имат някои изключителни способности.

Слушане

Макар че интровертите често предпочетат да бъдат по-отстрани, те почти винаги знаят какво се случва наоколо. Всъщност слушането е изключителна сила в свят, в който обикновено хората нямат търпение да кажат своето мнение, без да чуят какво им говорят останалите.

Спокойствие

Вътрешно те могат да имат много терзания, но поне в очите на другите, интровертите обикновено изглеждат спокойни и невъзмутими. Способността да запазват самообладание и да не избухват им помага в много ситуации.

Писмена комуникация

Писмената комуникация понякога е отличен начин за общуване, тъй като при нея не се действа първосигнално, а човек обмисля добре какво казва. Възможността да комуникирате добре в писмена форма определено е предимство в училище или в бизнеса.

Лоялност

Въпреки че може да им отнеме малко време, докато вдигнат бариерите и допуснат хора до себе си, защото се страхуват да не станат уязвими, интровертите са лоялни приятели. Когато трябва да защитят близък човек, естествената им сдържаност рязко изчезва и те са готови на всичко, за да го подкрепят.

Умение за наблюдение на детайлите

Прекарайте време с интроверт и той ще запомни предпочитаната от вас напитка и дали харесвате храната си пикантна или не. Също така вероятно ще направи онзи сладкиш, който му споменахте, че обожавате при предишната ви среща.

Независимост

Интровертите рядко се нуждаят от това някой да ги забавлява. Те биха си прекарали чудесно с домашния любимец, предпочитана книга или пък страхотен филм по телевизията.

Способност да мислят, преди да говорят

Интровертите често правят пауза, за да формулират отговор. Те не действат емоционално и предпочитат да дадат смислен отговор, а не просто да кажат нещо.

Чувствителност

Чувствителността е една от чертите, които могат да дадат лоша репутация на интровертите, но не трябва да е така. Тя е показателна за настройката към другите и за емпатията.

Умение да ангажират вниманието

Когато интровертите говорят, другите слушат. Това, което те казват, обикновено е дълбоко и смислено, а не просто празни приказки.

Tagged ,
на горе