Стройни, здрави и красиви от главата до петите

Стройни, здрави и красиви от главата до петите
Добра форма

Стройни, здрави и красиви от главата до петите

Блестяща коса, свежа кожа, здрави нокти и гладки крака – специални вещества и хранителни съставки могат да ни доближат до желаните цели по съвсем естествен и здравословен начин.

Косата

Жизнената блестяща коса има здрава структура: Кератинът изгражда влакното на косъма, а добре нахраненият корен предпазва от преждевременно опадане на косата. Биотинът и другите витамини от В-групата стимулират образуването на кератин, а по този начин и по-силната структура на косата. Линоловата киселина придава блясък на изтощената коса, а хормонално обусловеният косопад може да бъде спрян посредством естрогеноподобните фито-хормони, съдържащи се в соевите продукти.

Топ-храни: пресни ядки, пълнозърнести продукти, масло от пшеничени кълнове.

Очите

Искрящи очи, изглаждане на мимическите бръчки, тъмните кръгове или отоците също може да бъде постигнато чрез подходящо хранене. Витамин А и бета-каротинът подсилват зрението, витамин Е предпазва от свободните радикали, а биотинът стимулира обновяването на клетките. Правилните дози калий подпомагат по естествен начин отводняването и по този начин намаляват отоците около очите.

Топ-храни: овесени ядки, грозде, моркови, авокадо.

Устните

„Вратата” към нашия хранителен апарат се повлиява особено много от храненето: цепнатините в ъгълчетата на устата винаги са знак за храносмилателни проблеми. Уязвимата нежна кожа на устните може да бъде подпомогната посредством витамин В2 и ниацин: те доставят енергия при кожната обмяна на веществата, стимулират кръвообразуването и подсилват лигавицата. Магнезият и желязото се препоръчват при наличието на рагади.

Топ-храни: броколи, дроб, овесени ядки, зеле.

Лицето

Дефицитът при храненето често пъти се отразява на лицето: липсата на витамин А може да стимулира акнето, а едновременният недостиг на биотин да предизвика суха, напукана кожа. При незначителен UV-стрес и достатъчно витамини С и Е бръчките нямат големи шансове. Аминокиселината цистеин стимулира делението на клетките. Допълнителният прием на соеви продукти в климактериума може да намали хормонално обусловените кожни проблеми.

Топ-храни: сьомга, киви, бобови растения (соя, фасул, грах, леща).

Деколтето

Пъпките и гънките по шията и деколтето могат да загрозят и най-добрия външен вид. Витамин А може да разреши няколко проблема наведнъж: той намалява функцията на суперактивните мастни жлези и отблъсква свободните радикали, които предизвикват състаряване на кожата, а съответно и бръчки. При суха, лющеща се кожа в областта на деколтето трябва да се насочите към витамините от В-групата. Успоредно с това се придържайте към ненаситените мастни киселини: те помагат дори на страдащите от невродермит.

Топ-храни: дроб, банани, риба тон.

Ръцете

Особено загрозяващи могат да бъдат пигментните възрастови петна по ръцете. Тъй като ръцете са екстремно експонирани на слънчева светлина, при тях най-бързо се стига до промени в образуването на меланин. Като резултат възникват тъмни петна, свидетелстващи за напредналата ни възраст. Витамин А и витамин Е са подсилващият дует, който действа като предпазен щит и помага за предотвратяване на прекомерното образуване на пигментни петна – при положение, че се приемат редовно, разбира се.

Топ-храни: боровинки, касис, моркови.

Ноктите

Белите точки по ноктите най-често свидетелстват за стари наранявания, а не за дефицит в храненето. Много други проблеми с ноктите за сметка на това означават именно недостиг: разслояващите се краища на ноктите са знак за дефицит на цинк, а ако в организма липсва желязо, те стават чупливи и меки или се покриват с надлъжни бразди (също и при недостиг на витамин А). Ако повърхността на ноктите хлътва като лъжица, би могло да помогне лечение с витамин С. А ако ноктите растат преклено бавно, би трябвало да включите биотина в хранителния си план.

Топ-храни: яйца, обезмаслена извара, месо, соя.

Коремът

Един стегнат плосък корем не е резултат само от изтощителна фитнес програма. Покривният слой на корема изгубва еластичността си, когато съединителната тъкан отслабне. Витамин С като най-добро хранително вещество за нея също може да помогне. И ако коремът след всяко хранене се издува, а червата къркорят, може да помогне киселото мляко – ще подобри храносмилането, ще регулира чревната флора и видимо ще намали подутия корем.

Топ-храни: много видове плодове, кисело мляко.

Tagged , , , , , ,
на горе