4 начина, по които стресът може да повлияе на интимния ви живот – за добро или за лошо

4 начина, по които стресът може да повлияе на интимния ви живот - за добро или за лошо
Любов и партньорство

4 начина, по които стресът може да повлияе на интимния ви живот – за добро или за лошо

Връзката между стреса и интимния ви живот е малко по-сложна от общоприетото схващане, че просто „стресът убива желанието“. О, да, вярно е, че стресът понякога може да изтощи либидото ви като пробит стар матрак. Но за някои хора може да е вярно и обратното – стресът всъщност ги тласка към леглото.

Ключът е да признаете връзката между стреса и интимния  ви живот. След това трябва да отделите известно време, за да разберете как това може да ви повлияе – било то за добро или за лошо.

Каква е връзката между стреса и интимния ви живот?

Колкото и странно да ви звучи, е доказано, че стресът може да увеличи желанието за интимност при някои хора. Често тези хора желаят физическа връзка и потвърждение от партньора си, когато са напрегнати. В моменти на силен стрес те могат да изпитат повече желание и възбуда. Колкото по-често са интимни с партньора си, толкова по-обичани и ценени се чувстват.

Друг път стресът стимулира либидото ви, защото това е любимият ви начин за декомпресия. Любовният акт освобождава хормони на доброто настроение и се бори с хормоните на стреса, което ви кара да се чувствате по-спокойни и щастливи. Вместо да се налага да се отпуснете, за да си легнете с партньора си, го правите, за да успокоите.​

Но за други стресът възпрепятства желанието.

Стресът е едновременно психологическо и физиологично преживяване. Той ви залива, както със стресови мисли, така и със стресови хормони. Тези хормони сигнализират: „Опасност!“ към мозъка ви. Вместо да увеличават желанието, вашето тяло и ум се фокусират върху това да ви водят към безопасност. Няма значение дали става въпрос за краен срок на работа или реална заплаха за живота ви. Ето защо всичко друго остава на заден план.

Стресови фактори, които могат да повлияят на интимния ви живот

  1. Работа

Когато сте обхванати от мисли за предстоящи презентации или проекти, любовните преживявания са най-отдалеченото от ума ви. И това отчасти е причината интимният ви живот да не пасва добре на това. Просто не мислите за него, когато сте стресирани. Това, върху което се фокусирате, има тенденция да заема по-голямо място за сметка на това, което не е спешно.

Ако всичко, за което мислите, е работа, да очаквате от себе си също да имате желание за интимност може да е като да очаквате чудо. И не казваме това, за да сме груби. Казваме това, защото нашето виждане за любовно желание често е изкривено. И с тази изкривена гледна точка идват нереалистичните очаквания към нас самите, нашия партньор и нашия интимен живот. Очакваме от себе си да искаме да сме интимни спонтанно, изневиделица. Сякаш няма значение какво ни се случва в живота ни или колко сме стресирани.

Тези очаквания, когато не се управляват добре, могат да ви накарат да повярвате, че нещо не е наред с вас – но не е така. И когато повярвате, че сте счупени, става все по-трудно да изпитвате копнеж да се хвърлите в леглото с половинката. Разбирането на динамиката между стреса и интимния ви живот може да ви помогне да видите, че няма нищо наред с вас.

  1. Грижи за децата ви.

Знаете колко важен е мозъкът ви за любовното желание. Ето защо вероятно е лесно да видите как ежедневното отглеждане на деца може да повлияе негативно на копнежа ви за бърза лудост в кревата. Ако мозъкът ви трябва да се съсредоточи върху интимния ви живот, за да го иска, изсушаването на сополиви носове или помагането на децата си с домашната работа не е чудесна любовна игра. Като добавим към това стреса на разстроените бебета или ядосаните тийнейджъри, бързо става очевидно как вашето душевно състояние може да доведе до слабо желание.

  1. Връзка или брак.

Наред с ежедневните стресови фактори на работата и децата, състоянието на вашата връзка или брак също е ключово за това дали имате желание за интимност. И това е мястото, където управлението на очакванията във взаимоотношенията е толкова важно. Ако искате да останете близки с партньора си и да увеличите интимността, трябва да станете реалистични за това какво означава това.

Да очаквате да бъдете също толкова възбудени от партньора си 11 години след брака си, колкото деня, в който сте се запознали, не е реалистично. Това не означава, че дългосрочните връзки не могат да бъдат интимно и романтично изпълнени (защото могат). Това означава, че става ясно дали очакванията ви към партньора и вас самите са справедливи.

Дразнили ли сте се напоследък с партньора си? Карате ли се за финанси или за нещо друго? Ако сте се мъчили да намерите само 10 минути, където можете да седнете заедно и да се погледнете в очите, очакването на тези стресови фактори да не повлияят на интимния ви живот не е справедливо за всеки от вас.

  1. Самото интимно преживяване.

Наред с всички ежедневни стресови фактори, стресът от самото преживяване в леглото също може да повлияе негативно на вашето желание. Усещането, че трябва го да правите поне веднъж седмично, че трябва да отговорите на точно определени очаквания или че трябва да се възбуждате толкова бързо, колкото и партньорът ви, тежат. Тези всички неща са примери за стресиращи мисли, които могат да го направят все по-често трудно някога да почувствате, че искате да бъдете интимни с човека до себе си. Ако това описва и вас, знайте, че има пълен смисъл, че не искате интимност в момента. Разбирането на връзката между стреса и интимния ви живот е от първостепенно значение – както за вас, така и за вашия партньор.

Как поддържате връзката си силна, когато имате ниско либидо? И така, ако стресът е редовна част от живота ви, какво е решението?

Зависи какъв е източникът на стрес и как искате да се справите с него. Когато разработите техники за управление на стреса и ги съчетаете с начини за нисък стрес за свързване с партньора си, можете да поддържате връзката си силна.

Ето няколко предложения за свързване.

Понякога връзката може да се сведе до установяване на сутрешна рутина за интимност и емоционално свързване с половинката ви. Казано по-просто, това означава да измислите ритуал, който ще вдъхне интимност на връзката ви или брака ви, дори когато нямате време за това или сте стресирани.

Друг начин да се научите как да поддържате връзката жива и силна е да направите инвентаризация на интимния ви живот. Това изисква да разгледате внимателно връзката си от всеки ъгъл. Само по този начин ще можете да прецените кои са силните ви страни в интимността , както и къде има място за подобрение.

Независимо дали стресът стартира вашето желание или го блокира, ясно е, че той е мощна сила, която не можете да контролирате. По-скоро се научете да разпознавате ролята, която стресът играе в интимния ви живот. Тогава ще можете по-лесно да се справяте със ситуацията и това няма да се отрази толкова на отношенията ви с партньора.

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , , , ,
на горе