Сравненията с бившия… време е да престанете!
Любов и партньорство

Сравненията с бившия… време е да престанете!

Въпреки че сте започнали нова (щастлива!) връзка, често се хващате да правите паралели и сравнения какъв е бил предходният ви партньор и какъв сегашният, да претегляте наум предимствата и недостатъците, да недоволствате или да страдате по неща, които липсват от старата ви връзка, но пък да се радвате на плюсовете от настоящата, които са отсъствали в отношенията с бившия… Разбира се, всеки иска най-доброто за себе си и е нормално това да се случва, но постепенно трябва да престанете да надзъртате назад и да се съсредоточите върху онова, което ви предстои, защото нищо чудно да е много по-хубаво от предишното… 

 

Какво обаче ви пречи

 

 

Многото години, прекарани заедно…

 

Особено трудно е, когато връзката е била дълготрайна и сериозна. Имали сте много общи преживявания, преодолявали сте заедно толкова много трудности, имали сте прекрасни мигове. Може би не сте си представяли живота поотделно или дори само от мисълта са ви побивали тръпки. А сега сте непознати. Трудно е. В тези моменти липсват дори тривиалните неща, които сте правили заедно в ежедневието си. 

Как да го превъзмогнете? – Като прекарвате възможно най-много време с новия човек до себе си и създадете свои собствени спомени и преживявания. Останалото ще го свърши времето. 

 

Не се подвеждайте и не идеализирайте миналото!

 

Носталгията е силна, защото с времето, когато страстите улегнат и неприятните спомени се замъглят, може да ви се стори, че нещата не са били чак толкова зле, за да приключат. Ако се изкушавате да ги възобновите, си помислете добре – дори и в момента да се разбирате и да поддържате контакт, това е така, защото вече не съжителствате и не си принадлежите, но това не е гаранция, че сте преодолели проблемите между вас. Ако имате нов партньор, запитайте се заслужава ли той да бъде изоставен в името на това да съживявате призраци… щастливи ли сте в сегашната си връзка и ако е така, тогава защо бихте я рискували, за да се върнете към нещо, което веднъж се е провалило? Ако сте били предадени, помислете дали няма опасност това да се повтори и отново да бъдете наранени. Наистина ли сте готови за подобно травматично преживяване още веднъж? И какво ще изгубите ако се провалите… 

 

Ако твърдо сте решили да държите фронта и да останете с настоящия си партньор, или пък сте сами, но не желаете да се събирате с бившия при никакви обстоятелства, поздравления – решили сте да продължите напред! Ако се страхувате дали ще можете да се привържете към нов човек, недейте – сърцето си знае работата! Колкото повече се влюбите, толкова повече ще избледняват спомените за предходната любов. Нормално е да има разлики, защото това са различни хора и с тях градите различни взаимоотношения, но защо е нужно да се стремите към нещо, което вече се е разпаднало? По-добре изградете нещо ново и различно. 

 

Не забравяйте, че бившият е бивш и има причина да е такъв. Оставете го в миналото и прегърнете човека до вас! Ако го обичате истински, той е всичко, което ви трябва. 

 

Tagged , , , , , ,
на горе