Спортовете за по-дълъг живот
Добра форма

Спортовете за по-дълъг живот

Всички знаем, че двигателната активност е важна, ако искаме да живеем по-дълго. Но дали всички спортни дейности ни въздействат еднакво?

Нови научни открития откриха, че някои спортни активности могат да имат леко предимство, когато става въпрос за увеличаване на продължителността на живота. Добрата новина: всички те са невероятно забавни и повеччето са лесни за практикуване в ежедневието.

Според ново проучване в Mayo Clinic Proceedings, изследователите са разгледали над 8500 спортни и развлекателни дейности на участниците в продължение на 25 години. Има седем активности, за които учените установиха, че са свързани с хора, които живеят средно от три до почти 10 години по-дълго. Тези дейности са:

Тенис: 9,7 години

Бадминтон: 6,2 години

Футбол: 4.7 години

Колоездене: 3,7 години

Плуване: 3,4 години

Джогинг: 3,2 години

Калистеника: 3,1 години

Изследователите все още търсят точната връзка между практикуване на упражнения от тези спортове и цялостното здраве, тъй като данните, които са получили, са били предоставени пожелателно. Но те заключчват, че дейности, които са по-социални по природа, като тенис, бадминтон или футбол, са по-скоро свързани с по-дълъг живот. Предишни проучвания също подкрепят това твърдение, че колкото по-социални сте и колкото по-социален е вашият режим на упражнения, толкова по-дълго ще живеете поради важността на взаимодействието с другите за цялостното здраве и благосъстояние.

Освен това е страхотно да се види, че някои от тези дейности, като колоездене и плуване, могат да бъдат модифицирани за по-малко натоварване, което да се прилага по-възрастни хора.

Ако искате да опитате някои от тези упражнения, има много начини да го направите. Може да се плашите например от джогинг, но играта с приятели на футбол да ви блазни отдавна. Или може би не сте се досещали, че играта на бадминтон всъщност е популярния и леснодостъпен федербал. Тази информация може да ви мотивира да отидете до плувния басейн в квартала – действие, което отлагате дълго.

А и никога не пречи да се заемете с ново хоби и да намерите упражнение, което може да ви помогне да живеете по-дълго!

Tagged ,
на горе