4 неща, които трябва да опитате, ако споделянето на леглото напълно съсипва съня ви

4 неща, които трябва да опитате, ако споделянето на леглото напълно съсипва съня ви
Любов и партньорство

4 неща, които трябва да опитате, ако споделянето на леглото напълно съсипва съня ви

Любимото време от денонощието е моментът, в който се сгушваме заедно вечер и заспиваме в прегръдките на любимия човек. Само че така е в романтичните ни представи. В реалността не е чак толкова идилично и безоблачно, особено ако спите леко или сте свикнали отдавна да сте сами в леглото. 

 

Проблеми не липсват: Един спи на светната лампа, включен телевизор, отворен прозорец, заставайки в средата на леглото, друг се буди и при най-малкия шум или светлина… На вас все още не ви се спи, но той настоява да загасите лаптопа, за да не го смущава, не можете да дочетете и любимата си книга… А отгоре на всичко и хъркането! 

Партньорът пък се оплаква през лятото, че го затопляте, като се сгушите плътно в него, а вие цял ден сте го чакали, за да го направите. През зимата пък недоволства, че го отвивате или избутвате до ръба на леглото… Той става рано, докато вашият график е друг, заради него се налага да се будите в час, в който все още ви е трудно да функционирате… и идилията е дотук!

Опитайте тези съвети:

 

Избягвайте да обвинявате или критикувате другия човек.

Тук се прилагат основни правила за разрешаване на конфликти. Специалистите съветват въпросът да се повдигне по нежен и деликатен начин, който избягва грубото сочене с пръст. Кажете: „Трудно ми е да спя и бих искала, ако успеем, да измислим начин да подобрим съня си “. Ако не го обвинявате, партньорът няма да започне веднага да се защитава. 

 

Бъдете съпричастни.

 

Вероятно е, ако не спите добре, и половинката ви да има този проблем. Ако хърка или се мята цяла нощ, това вероятно означава, че и той спи лошо. 

Психолозите препоръчват да споменете загрижеността си. Например, казвайки: „Забелязах, че се мяташ цяла нощ и си неспокоен. Какво да направим?“ 

 

Стигнете до корена на проблема 

Несвързаните със здравето неща могат да попречат на съня – като изключително различни работни графици, но често, ако някой казва, че не може да спи с партньора си, това е защото той има здравословен проблем, свързан със съня. 

Хъркането очевидно е един от тях.  То може да се дължи на сънна апнея (когато човек многократно спира да диша, докато спи). Други нарушения на съня, които карат някой да се движи в леглото (като кошмари), също трябва да бъдат анализирани.

 

Внимателното препоръчване на партньора ви да получи оценка на съня, за да разбере как да отстраните проблема, може да помогне и на двама ви в дългосрочен план. Казвайки нещо като: „Наистина ми е трудно да спя и знам, че не зависи от теб, но можем ли да измислим начин и за двама ни да спим по-добре през нощта?“ може да ви помогне да повдигнете темата.

Вашата подкрепа може да е по-важна, отколкото си мислите. Предложете на любимия си да го придружите на лекар, за да получи необходимата помощ. 

 

Бъдете креативни 

Понякога средства като маски за очи, тапи за уши завеси за затъмняване и пр. могат да бъдат полезни за намаляване на сензорната стимулация, която ви държи будни, независимо дали е от хъркане на партньора или от други източници. Също така можете да изпробвате варианта и един от вас да заспива пръв. Относно завивките нещата са лесни – винаги бихте могли да сложите два комплекта за всеки от вас. 

 

Има ли желание, намират се и начини. С повече усърдие със сигурност и вие ще откриете вашия. 

 

Tagged , , , , ,
на горе