Само едно простичко правило може да промени живота ни завинаги

простичко правило може да промени живота ни
Психология

Само едно простичко правило може да промени живота ни завинаги

Правилото, което удря с един куршум два заека е съвсем простичко и ще ви помогне да се отървете от отлагането. Можете да започнете да го използвате още сега – няма нищо особено или сложно в него. Най-добре го култивирайте като навик. Нужни са, разбира се, съзнателни усилия, за да направите това поведение автоматично. Става дума за така нареченото правило за две минути.

Какво включва правилото за две минути?

Повечето от задачите, които отлагате, всъщност не са толкова трудни – имате талант и умения да постигнете целите си, но  просто не започвате задачата по една или друга причина.

Правилото за 2 минути ви помага да преодолеете отлагането и мързела, тъй като става толкова лесно да започнете с него, че не можете да кажете „не“. Базира се на 2 ключови идеи.

Идея 1: Ако нещо отнема по-малко от две минути, направете го сега

Тази част от правилото идва от бестселъра на Дейвид Алън Getting Things Done. Удивително е колко много неща отлагаме, когато можем да ги свършим за две минути или по-малко. Например –  миене на съдове веднага след ядене, поставяне на спално бельо директно в пералнята, изнасяне на боклука, подреждане на бюрото.

Така че, ако отнеме две минути или по-малко и е наистина важно (или скоро стане спешно и стресиращо), направете го веднага. Въпросът е да започнете да го правите толкова бързо, че да не се налага да го отлагате.

Идея 2:Когато придобиете навик, това отнема по-малко от две минути

Всички ваши задачи могат ли да бъдат изпълнени за по-малко от две минути? Очевидно не. Но движението към резултата може да започне след две минути или по-малко. Това е целта на това малко, но ефективно правило.

Може да изглежда, че тази стратегия е твърде често срещана за важни житейски цели, но помислете пак. То работи за всякакви цели по една проста причина и тя е физичните закони.

Физика от реалния живот

Както Исак Нютон открива, обектите в покой са склонни да остават в покой, докато обектите в движение са склонни да остават в движение. Това важи както за хората, така и за ябълките, падащи от дървото.

Правилото за две минути работи за всички цели по силата на закона за инерцията. Когато започнете да правите нещо, е по-лесно да продължите да го правите, отколкото да не го правите изобщо.

Освен това можем да кажем, че много прекрасни неща в живота ни се случват, когато започнем да правим нещо.

В продължение на няколко години можете да мислите дали да не се запишете на курс по готварство или друго обучение, което желаете да преминете. Вместо само да обмисляте, можете бързо да вземете решение и най-накрая да излезете от зоната си на комфорт. По този начин можете да получите много повече емоции и опит, отколкото ако мислите за това дълго време.

 

Искате ли да бъдете по-добър писател, отколкото сте в момента? Напишете едно-единствено изречение за начало.

Искате ли да ядете здравословна храна? Яжте един плод или зеленчук, за да започнете.

Искате ли да превърнете четенето в навик? Прочетете две страници от книгата, за да започнете.

Искате ли да ходите на джогинг три пъти седмично? Просто обуйте маратонките си, за да започнете.

Всичко това е правилото на двете минути. Можете да напишете изречение, да изядете плод, да прочетете две страници и да обуете маратонките си за две минути.

Най-важната част от всеки нов навик е началото. Не става въпрос за производителност, а за непрекъснато действие. В много отношения започването е по-важно от успеха.

Правилото за две минути не е за резултатите, които получавате, а за процеса на действително свършване на работата. Той работи чудесно за хора, които смятат, че системата е по-важна от целта.

Опитай сега

Сигурни сме, че имате десетки важни задачи, които могат да бъдат изпълнени за 2 минути. Телефонно обаждане, намиране на правилния сайт или изнасяне на боклука. Ако имате 20 такива случая, които ви притесняват, тогава 40 минути ще са достатъчни, за да се отървете от тях. Толкова е лесно, че не се побира в главата ви, но работи.

Когато видим няколко мръсни чинии пред себе си, настроението ни се влошава. Но какво се случва след това? Ние не вземаме решение и се занимаваме с бизнеса си. А периодичните мисли за мръсни чинии неусетно развалят настроението и изсмукват енергия. В резултат на това след няколко часа все още измиваме чиниите. Щетите, нанесени на психиката, са достатъчно големи.

Но какво, ако гледате на мръсните чинии по различен начин? Може би си мислите: „Всичко е въпрос на две минути. Трябва да отделя две минути, за да завърша това дело и да не мисля повече за това. “

Не позволявайте на дребните недовършени неща да ви подкопават отвътре. Опитайте правилото за две минути сега и няма да съжалявате.

Tagged , , ,
на горе