Играта между котка и куче – как да бъде безопасна за тях

Играта между котка и куче – как да бъде безопасна за тях
Домашни любимци

Играта между котка и куче – как да бъде безопасна за тях

Всички знаем за легендарната вражда между кучетата и котките. Това противоборство между любимите домашни любимци е описано в не една и две книги, а десетки филми са посветени на тази тема. В действителност кучетата и котките понякога биха могли да живеят в синхрон и да бъдат добри приятели. В последните години примерите за това зачестиха. Не липсват обаче и сцени на борба между тях, а най-приятно е, когато виждаме как някое куче и коте си играят, като за нас остава да им се наслаждаваме и често да снимаме с телефона си. Тази игра обаче понякога може да не завърши с щастлив край за някое от животните. Затова е хубаво да бъдем внимателни, ако котето и кучето ни преминат границата на безобидната игра и ние сме наблизо.

Нормалната игра на кучета и котки много прилича на преувеличен лов с поведения като проследяване, дебнене, преследване, нападение, хапане. Играта на кучета е шумна и включва ръмжене и лай. Тези шумове може да звучат заплашително, но вместо това са игриви. Котешката игра е тиха. Котката може да мисли, че шумно куче може да означава проблем, докато кучето просто си играе.

Домашните любимци се насочват към ухапвания с отворена уста по краката и лапите един на друг и се хапят и бият помежду си, без да нараняват. Ще видите как котките и кучетата се редуват, преследват се, борят се и се закачат. Котките често се насочват към задната част на врата или падат от едната страна.

Опасни знаци за спиране на игрите

Когато игрите са взаимни, котката и кучето с нетърпение се включват и продължават да се връщат за още. Лошата игра плаши или наранява един или повече домашни любимци.

Ако един домашен любимец се опитва да се скрие или да избяга обаче, това е знак, че играта вече е загрубяла и едното животно се опитва да се дистанцира.

Невъздържани ухапвания с писъци или писък от ухапания домашен любимец също са лош знак. Котките играят мълчаливо, така че ако чуете сериозно съскане или ръмжене се опитайте да разделите животните си.

Винаги наблюдавайте играта между вашите котки и кучета, особено когато има голяма разлика в размера. След това примамвайте домашните си любимци, като използвате играчки и лакомства.

Tagged , ,
на горе