Ползите от скачането на въже
Добра форма

Ползите от скачането на въже

Едно от любимите занимания на децата е да скачат на въже. Това в последните години стана много популярно също сред спортистите и активно трениращите възрастни. То може ви прилича на игра, но всъщност помага много за поддържането на добра форма. Този инструмент за извайване на тялото от старата школа предлага евтина и преносима форма на кардио и укрепване на мускулите. Чрез него може да направите една перфектна тренировка, без дори да излизате от вкъщи, което го прави чудесен избор през тези пандемични времена. Освен това скачането на въже може да осигури множество сериозни спортни предимства – от координация до експлозивна сила до пъргавина. И още една голяма полза – забавлението е гарантирано. Ето и някои от ползите от скачането на въже.

Ефективно кардио

Скачането на въже е едно от най-ефективните упражнения за цялостно мускулно натоварване. Докато скачате, натоварвате голям брой мускули и то равномерно, което може да ви помогне с нужните усилия да оформите мускулите във всички части на тялото. Скачането на въже е полезно и за здравето, като една минута активно упражнение се равнява на две минути интензивно ходене или игра на тенис. Ако редовно скачате на въже, ще намалите наполовина риска от сърдечни заболявания.

Укрепване на тялото

Скачането на въже укрепва цялото тяло. То ангажира всички мускули от главата до петите. Движението е насочено особено към краката – прасци, четириъгълници и подколенни сухожилия, както и мускулите на краката и глезените. Освен това работи за вашето сърцебиене, бицепс и рамене. Най-приятното е, че не се налага постоянно да мислите за ангажирането на всички тези мускулни групи наведнъж, докато скачате – това обикновено се случва естествено.

Подобрява координацията

Този тип упражнение изисква много координация. Ръцете, краката и понякога дори очите трябва да работят заедно, за да завъртите правилно въжето, да го прескочите в точното време и след това да повторите всичко това с постоянен ритъм. Това високо ниво на координация в началото може да ви се стори трудно, но се придържайте към него и ще видите, че базовите ви умения се подобряват. Тъй като това се случва, с времето ще можете да използвате нови модели и трикове на краката с въжето, което може да ви носи още по-голямо разнообразие от упражнението.

Скачането на въже може да за мести много упражнения, които отнемат излишно време. Ако го правите достатъчно често, няма да имате нужда да пробягате много километри в парка или да вдигате ненужно големи тежести. Просто се забавлявайте, а необходимият ви уред може да се побере и в джоба ви.

Tagged ,
на горе