Решението: Върховният съд в САЩ забрани абортите

Решението: Върховният съд в САЩ забрани абортите
Лайфстайл

Решението: Върховният съд в САЩ забрани абортите

Масови протести в Съединените американски щати, след като Върховният съд отмени правото за аборт на жените.

Върховният съд гласува с 6-3 в петък за отмяна на важното решение. Докато Роу разреши аборта през първите два триместъра на бременността, сега се очаква почти половината от американските щати да забранят или сериозно да ограничат правото на аборт, както Тексас и Оклахома вече го направиха, пише Vogue.

Въпреки че решението на Върховния съд се очакваше oще, когато се появи примерно становище, написано от съдия Самюел Алито и стигна до обществеността през май, все още е меко казано смущаващо, че САЩ е страна без конституционна защита за аборт, пише още Vogue.

Това решение принуди хиляди американски граждани да изляза на протести и да защитят своите права.

„Конституцията не споменава аборта и никое такова право не е имплицитно защитено от никоя конституционна разпоредба, включително тази, на която сега основно разчитат защитниците на Роу и Кейси – клаузата за надлежния процес от четиринадесетата поправка“, пише Алито в мнение на мнозинството, отменящо Роу срещу Уейд.

Президентът Джо Байдън се обърна към решението в публично изявление в петък, като го нарече „осъществяване на екстремна идеология“ и каза на американците: „С вашия вот можете да действате“.

Сега правото за аборт ще се предостави от отделните щати, а някои местни политици, включително главният прокурор на Ню Йорк Летиция Джеймс, обеща да настанят жените, искащи аборт в своите щати. Джеймс написа в Twitter в петък: „Докато други щати отнемат основното право на избор, Ню Йорк винаги ще бъде сигурно убежище за всеки, който иска аборт.

Tagged , , , , , , , , ,
на горе