Рецепта на австрийската кралица и още 9 цяра при запек

запек
Добра форма

Рецепта на австрийската кралица и още 9 цяра при запек

Страдате от запек? Такъв неприятен проблем като запека вероятно притеснява много хора, а причините могат да бъдат различни. Най-често срещаните са липса на физическа активност и промяна в хранителния режим.

Как да понежите високо кръвно налягане? 6 бързи, прости и ефективни начини

Лесен тест показващ защо пълнеем

Дихателни упражнения за подобряване на кръвообръщението и имунитет

Слабителните често имат редица странични ефекти, така че ако знаете как да лекувате запека с народни рецепти, това ще бъде само от полза за организма ви.

 

Ето състава на специална паста, използвана от австрийската кралица.

 

Необходими съставки: по 100 г смокини, фурми и сушени сливи; 150 г стафиди; 170 г сушени кайсии; по 20 г листа от сена (храстовидно растение) и кора от зърнастец, и 30 г ленено семе. Всичко това се смила и се смесва много добре до образуването на гъста смес. Употребява се преди сън, по 1 супена лъжица, заедно с чаша чай от цветовете на черен бъз (1 чаена лъжичка от суровината се запарва с 200 мл вода).

 

Рецептата на граф Сен-Жермен.

 

Смесват се много старателно 40 г захар; по 20 г смлени листа от растението сена и корени от сладник, плюс 10 г копър. От тази смес се приема по 1 чаена лъжичка, вечер преди лягане.

При газове в червата, което води до подуване на корема. За да се изчезнат тези симптоми, яжте плодове и масло от див копър, пийте вода от копър, ким и други билкови настойки. Ето една проверена и ефективна рецепта: листа от мента – 2 части, плодове от копър – 1 част, корен на валериана – 2 части.

Залейте 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша гореща преварена вода. Оставете да престои настойката, докато се охлади. След това приемайте по една четвърт или половин чаша от топлата напитка сутрин и вечер.

 Трети цяр за запек

Корените на ревен, блатна трева (аир) и тинтява се смесват в равни количества. Заливат се със 70% алкохол в съотношение 1:10 (10 г от билковата смес на 100 мл алкохол), оставя се за 2-3 седмици да настоява. Вземайте по 1/2 -1 чаена лъжичка, 2 пъти дневно, преди хранене, при хроничен запек.

Цвят от черен бъз и плодовете на зърнастец се смесват в равни количества. 1 супена лъжица от сместа се изсипва в 1 чаша вряща вода и се вари 10 минути на слаб огън, охлажда се, прецежда се. Вземайте по 1 чаша сутрин и вечер.

Смесете следните билки: кора от елшовиден зърнастец – 60 г,

листа от горчивче – 20 г, бял равнец – 20 г. Една супена лъжица от сместа се изсипва в 1 чаша вряла вода, настоява един час.

Вземайте по 1/2- 1 чаша от топлата настойка преди лягане при хроничен запек като средство за регулиране на активността на червата.

Друга ефективна рецепта при запек:

 

корен от зърнастец – 60 г,

листа от коприва – 20 г, бял равнец – 20 г.

Начин на приготвяне: 2 супени лъжици от сместа се заливат с 2 чаши вода, вари се 10 минути, настоява. Вземайте по 1/4 чаша, 3-4 пъти на ден и 1/2-1 чаша от топлата отвара преди лягане като слабително средство.

За следващия цяр за запек – Смесете в равни количества следните билки:

 

кората на зърнастец, листа от бреза, листа от коприва, ленено семе.

Начин на приготвяне: нарежете на ситно билките и изсипете 1 супена лъжица от билковата смес в 1 чаша вряла вода, оставете да се запарва 1-2 часа, прецедете. Приемайте по 2-3 супени лъжици, 3-4 пъти дневно, преди хранене, при кожни обриви, причинени от хроничен запек.

Много ефективна рецепта при запек може да си приготвите от следните билки:

 

сена листа – 1 ч.л., женско биле корен -1 чаена лъжичка, жълта сяра (от аптеката), копър семена – 1/2 чаена лъжичка, захар – 2 чаени лъжички.

Начин на приготвяне: смесете добре съставките и ги смелете на фин прах. Приемайте, разреден с вода, в съотношение 1:1, за възрастни – по 1 чаена лъжичка, за деца – по 1/4 чаена лъжичка сутрин, на празен стомах като слабително при запек.

Билкова смес за запек:

алтея корен – 20 г

ленено семе – 30 г,

зърнастец кора – 15 г,

женско биле коренище – 15 г,

копър плодове – 15 г.

Начин на приготвяне:

2 супени лъжици от билковата смес залейте с 2 чаши вряла вода, оставете 1-2 часа да се запарва и прецедете.

Вземайте по 2/3-1 чаша от топлата отвара сутрин на празен стомах и преди лягане при запек поради атония на червата.

 

Предлагаме ви още един лек при запек

Смесете в равни количества следните билки: коренище от ружа лекарствена, червен кантарион, цвят от жълт смил.

Начин на приготвяне: нарежете билките на ситно и залейте 1 супена лъжица от сместа с 1 чаша вряла вода, настоявайте 1-2 часа, прецедете. Вземайте по 2-3 супени лъжици, 3-4 пъти дневно преди хранене при чревна туберкулоза, запек, метеоризъм и други чревни заболявания.

 

При хроничен запек

Смесете: корен от елшовиден зърнастец – 50 г, цвят от черен бъз – 20 г, плодове от копър – 20 г.

Начин на приготвяне: 1 супена лъжица от сместа се вари в 300 мл вряла вода в продължение на 5 минути, оставете да се запарва 1 час, прецедете. Вземайте по 100-150 мл, 2 пъти на ден, след хранене.

 

Последното ни предложение за цяр при запек трябва да  смесете в равни количества:

 

цветя от бъз, плодове от копър,

корен от женско биле, трицветна теменуга, листа от бяла бреза, кора от зърнастец.

Начин на приготвяне: една супена лъжица от нарязаните на ситно билки се вари в чаша вряла вода 10 минути на слаб огън. Охладете, прецедете и изпийте цялото получено количество до края на деня на глътки.

 

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе