Разхубавяване с тиква
Здраве и красота

Разхубавяване с тиква

Плодовата маса и семките на радващия с разнообразните си цветове плод, съдържат много антиоксиданти и витамини, които са полезни за кожата.

Предполага се, че още индианците са открили тиквата като козметично средство. Първоначално, те смачквали плода, смесвали го с вода и поставяли кашата върху рани, причинени от изгаряния или леки наранявания, за да може плодовата маса да регулира оздравителния процес. После забелязали, че засегнатото място не само заздравявало по-бързо, но и кожата подобрявала вида си – ставала по-свежа, гладка и мека. А това довеждало до изводите, че в тиквата се съдържат обновяващи кожата и разхубавяващи субстанции.

В днешно време здравословните съставки на тиквата са добре познати, но не с ефекта на своето външно приложение. Множеството ценни хранителни вещества, съдържащи се в нея разгръщат силите си не само при вътрешен прием, но и при външна употреба. Ценните съставки от плодовата маса, маслото или сока проникват директно в кожата или косата, като гарантират масксимална грижа директно от природата. Преди всичко, съдържащите се в плода и семките алфа и бета-каротин са тези, които правят тиквата толкова ценна за кожата. Тези вторични растителни вещества, превръщани от организма ни във витаним А, са сред най-важните унищожители на свободни радикали, които можем да доставим на тялото си. Не на последно място в тиквата се съдържа жизненоважният витамин D, който играе значителна роля за натрупването на минерални вещества в организма. Тиквата съдържа и ценният микроелемент – цинк, който подсилва имунните сили на горния слой на кожата, а определени ензими стимулират отстраняването на мъртвите клетки. Това прави кожния пилинг с плодова маска от тиква доста ефективен.

По принцип за козметични рецепти може да бъде използван всеки вид тиква, но се препоръчва най-вече сорта хокайдо. Този сорт съдържа витамин Т, който е много рядък витамин, регулиращ метаболизма и предотвратяващ пълнеенето. Освен в диетичната кухня  хокайдото – тъмнооранжевият цвят с мека плодова маса и крехка кора – е изключително подходяща и за външно приложение. Съдържанието на каротин в този сорт тиква е особено високо, за което свидетелства наситеният оранжев цвят на плода. Докато за пилинга или маската за лице е достатъчно единствено относително бързото сваряване на плодовата маса, за приготвянето на дневни кремове е необходимо и набавянето на други съставки. С маслото от тиквени семки например, е добре човек да се сдобие от био-щандовете. Така ще може да е сигурен в неговия натурален състав и правилна обработка. Обогатените с масло от тиквени семки кремове са особено подходящи за много суха, напукана или лющеща се кожа, също така предпазват от образуването на бръчки.

При изгубила блясъка си, изтощена коса с цъфтящи краища може да помогне лечение със сок от тиква. С него може да се сдобиете ето как: Или 200 грама тиквена маса се вари 10 мин. и се използва отварата, или с помощта на сокоизтисквачка сокът се извлича от палче сурова тиква. В най-концентрирана форма обаче този сок може да се набави от аптека или дрогерия.

Пилинг на тялото:

Съставки: 50 грама тиквена маса, 1 ч.л. кафява захар, 1 щипка сол.
Приготвяне: Тиквената маса се вари 5 мин. и се смачква на пюре. Добавят се захарта, солта и сместа се разбърква.
Употреба: Цялото тяло се натрива с получената пилингова смес. Особено сухите места като – ръцете, лактите и петите е добре да бъдат третирани многократно. Накрая тялото трябва да се изплакне обилно с топла вода.

Хидратираща маска за лице за всеки тип кожа:

Съставки: 1-2 чаши тиква, 1 шепа тиквени семки, 1 супена лъжица мед.
Приготвяне: Тиквената маса се сварява на пара за 5-10 минути, докато омекне. Поставя се в блендер заедно с тиквените семки и меда и се пасира до получаването на хомогенна смес. Ако маската има нужда от разреждане, може да се използва водата от варенето.
Употреба: Сместа се нанася равномерно върху почистената кожа на лицето и шията. Оставя се 20-25 мин. да действа и се изплаква с топла вода.

Tagged , ,
на горе