Разберете от какво сте болни по… ноктите

Разберете от какво сте болни по... ноктите
Добра форма

Разберете от какво сте болни по… ноктите

Разберете от какво сте болни по… ноктите. Това не е шега – всеки нокът на ръката или крака, според традиционната китайска медицина, е тясно свързан с определен орган или една от ендокринните жлези. Ако някой от ноктите не е наред, търсете причината в дисбаланса на органа, чийто меридиан е свързан с този пръст и нокът. Така че, разберете от какво сте болни по… ноктите.

За лечението е необходим внимателен преглед на ноктите на ръцете и краката, за да се установи най-промененият цвят (бледо, синкаво или напротив, червено), форма (най-деформиран нокът) и температура (нокът на най-студения или горещ пръст). След това чувствителността на всеки нокът се определя чрез равномерен натиск. Намаляването на чувствителността (изтръпване) или нейното повишаване (болезненост) в областта на нокътната плочка показва, че този нокът трябва да бъде избран за лечение.

Освен това при лечението можете да използвате връзките между ноктите и органите на човешкото тяло. Болестите на стомаха, червата, пикочните пътища и жлъчния мехур се лекуват най-добре с ноктите на ръцете, а черният дроб, сърцето, далакът и бъбреците с ноктите на краката.

Преподобна Стойна, българката стискала жарава с голи ръце, лекувала безнадеждно болни

Ако не искате да сте болни, не живейте живота си тъжни

5 най-добри макробиотични компреса

Ноктите на палците на ръцете и краката са предназначени да имат лечебен ефект върху организма като цяло. Острите заболявания се лекуват най-добре чрез ноктите на ръцете, а хроничните –на краката.

Най-удобните и достъпни методи на лечение включват масаж, електропунктура, термично или студено въздействие.

Масаж

Това е най-достъпният и популярен метод за корекция на здравето, който е ефективен при почти всякакъв вид заболяване. За масажиране на локални зони се използват специални диагностични пръчици, изработени от метал или дърво, или всякакви налични импровизирани средства, като например топка, кибрит, тъп молив и др.

Преди масажа се избира засегнатият нокът (няколко нокътя) и с края на диагностичната пръчка се упражнява равномерен натиск върху всички точки, разположени около нокътната плочка (8 от всяка страна). Кожата около нокътя се притиска равномерно от четирите страни. Натискането с пръчка не трябва да е прекалено силно или слабо и да е еднакво за всички точки. Откриват се най-болезнените точки (може средно от 3 до 5), след което с края на същата пръчка се масажират най-болезнените точки, до изчезване на болката. Масажът на който и да е от тях се извършва към центъра на нокътя. Болезнеността на определен нокът или някоя от неговите зони е основа за особено щателен масаж.

При остри заболявания ротационните движения се извършват по посока на часовниковата стрелка, при хронични болести – обратно на часовниковата стрелка. Колкото по-бързи са масажните движения, толкова по-малко болезнена е масажната процедура.

Здравето е богатство!

Програма за детокс: Как да намерим „златната среда“ в грижа за здравето

3 индийски мудри за здраве и благополучие

Терапия с щипка

Един прост, достъпен и ефективен начин да повлияете на нокътя у дома е да използвате обикновена щипка с не много силна пружина. Така например, при блед нокът, щипката се поставя пред корена (основата) на нокътя. По време на натиска ще се наблюдава хиперемия (зачервяване) на нокътното легло.

При тъмночервен нокът щипката се поставя в центъра на нокътната плочка. В този случай ще се наблюдава избелване на нокътното легло. По този начин ефектът върху тази зона има ефект, противоположен на първия вариант. При бледност на централната част на нокътната плочка и зачервяване по ръбовете (отляво и отдясно), страните на нокътя се притискат. Щипката се поставя за кратко (до индивидуална поносимост).

ТОП 12 места за размножаване на бактерии у дома

ТОП 12 места за размножаване на бактерии у дома

5 начина да живеете дълго и да сте здрави – ще съжалявате, че не сте знаели за тях преди

Топлинен ефект

Загряването на ноктите е особено ефективно за пациенти в напреднала възраст и отслабени от продължителни хронични заболявания, тъй като значително активира имунните сили на организма. Този метод е показан за флегматични и особено меланхолични хора. Показан е и при пациенти, които имат признаци на лошо кръвообращение във върховете на пръстите, понижаване на температурата (студени пръсти), промяна в цвета на ноктите – побеляване или цианоза, намаляване на болезнеността. С помощта на затоплянето силната болка също ще намалее.

Нокътните плочи могат да се затоплят с цигари от пелин с различни размери. При затопляне с цигари от пелин се използва техниката на ротационните движения. За да направите това, цигарата се поставя на такова разстояние от нокътя, при което пациентът усеща изразена, но поносима топлина и започва да се произвежда въртеливо движение около нокътя.

В допълнение, нагряването може да се извърши чрез последователно приближаване на цигарата до нокътя, след това отдалечаване от него (метод на „кълване“). Загряването се извършва, докато се появи стабилно усещане за топлина в нокътя. След загряването е необходимо да се поддържа топлината на мястото на третиране възможно най-дълго, следователно около 2 часа след процедурата нокътят (ноктите) не се охлажда със студена вода и се предпазва от студен въздух. При липса на цигари от пелин, можете да затоплите нокътя у дома под течаща гореща вода или загрято растително масло.

Както казахме, всеки нокът на ръката или крака, според традиционната китайска медицина, е тясно свързан с определен орган или една от ендокринните жлези.

Нокътят на палеца отразява състоянието на мозъка. Нокътят на показалеца показва състоянието на белите дробове и дебелото черво. Нокътят на средния пръст отразява състоянието на тънките черва. Нокътят на безименния пръст „говори“ за състоянието на бъбреците, а на малкия пръст – за сърцето и женските репродуктивни органи.

Подробна схема:

  • Палец на дясната ръка – глава; мозък.

Показалец на дясната ръка – дясна ръка; дебело черво (бели дробове); надбъбречните жлези.

Среден пръст на дясната ръка – десен крак; външни полови органи (вътрешни полови органи).

Безименен пръст – ляв крак; пикочен мехур (бъбреци); тестисите и яйчниците.

Малък пръст – лява ръка; стомах (далак); панкреас.

  • Палецът на лявата ръка също показва състоянието на главата и мозъка.

Показалец на лявата ръка – лява ръка; тънки черва (сърце); щитовидната жлеза.

Среден пръст на лявата ръка – ляв крак; епифиза.

Безименен пръст на лявата ръка – десен крак; гръбначен мозък (мозък); хипофиза.

Малък пръст – дясна ръка, жлъчен мехур (черен дроб); тимус.

  • Първият (голям) пръст на десния крак – главата; мозък.

Втори пръст на десния крак – дясна ръка; бели дробове (дебело черво); надбъбречните жлези.

Трети пръст на десния крак – десен крак; вътрешни полови органи (външни гениталии).

Четвъртият пръст на десния крак – левият крак; бъбреци (пикочен мехур); тестисите и яйчниците.

Пети пръст (малък пръст) на десния крак – лява ръка; далак (стомах); панкреас.

  • Първият (голям) пръст на левия крак – глава; мозък.

Втори пръст на левия крак – лява ръка; сърце (тънко черво); щитовидната жлеза.

Трети пръст на левия крак – ляв крак; епифиза.

Четвъртият пръст на левия крак – десния крак; мозък (гръбначен мозък); хипофиза.

Малък пръст – дясна ръка; черен дроб (жлъчен мехур); тимус.

infomax-logo-50-15-HW Първата българска конница нахлува в Италия през 535 г. като съюзник на на Византия_ВИДЕО

infomax-logo-50-15-HW В кукленския манастир „Св.Св. Козма и Дамян” стават чудеса, психичноболните оздравяват

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе