Причини за цистита, за които може би не знаете

Причини за цистита, за които може би не знаете
Добра форма

Причини за цистита, за които може би не знаете

Причини за цистита, за които може би не знаете, посочват лекари. Уролози отбелязват рязко нарастване на заболяванията на отделителната система при младите хора. Нарушаването на уринирането, пиелонефритът и циститът са значително по-чести при подрастващите. Експертите обясняват това с непознаване на основните причини за възпалението, лошо хранене и небрежно отношение към собственото здраве.

Повечето пациенти смятат, че урологичните проблеми се появяват при напреднали инфекции. Всъщност, има много повече причини за болезнено възпаление на бъбреците или пикочния мехур. Познавайки основните, можете да предотвратите сериозни заболявания и усложнения.

 

Вижте  възможните причини за цистита

Причини за цистита, за които може би не знаете

Безценни отвари при цистит

Суперхраните-като лек, здравето е наша отговорност!

Сбъднете мечтите със силата на суперхраните!

Само при малък брой пациенти заболяванията на пикочно-половата система са свързани с вродени или автоимунни патологии, появата на кисти или злокачествени тумори. В по-голямата част от диагностицираните случаи причината се крие в неправилното отношение към собственото здраве:

Нелекувани инфекции

Основната причина за цистита при жените е пряко свързана с анатомичната структура на пикочно-половата система. При по-слабия пол уретрата е разположена близо до ануса и влагалището, така че патогенните бактерии свободно проникват в пикочния мехур. Такава опасна „обмяна на микрофлора“ възниква при нарушаване на хигиенните правила: често се диагностицира инфекция с Escherichia coli, уреаплазма, която се развива в хроничен пиелонефрит.

Грешен избор на дрехи

През зимата и извън сезона рязко се увеличава броят на пациентите, които имат урологични проблеми поради хипотермия на долната част на гърба и малкия таз. Модните тенденции забравят за поддържането на здравето, като избират къси модели якета, които отварят гърба им. При отслабена имунна система се активират инфекции, които „спят“ в тялото, засягайки пикочните пътища. Последицата е пиелонефрит, остър цистит или болезнени колики.

Също толкова актуален проблем според уролозите е носенето на твърде тясно бельо или панталони от мъжете. Това влошава кръвообращението на простатната жлеза, намалява влечението и потентността, причинява възпаление на простатата, мъжко безплодие.

Нерационално хранене

Лекарите смятат, че прекомерната консумация на протеинови храни е една от причините за образуването на камъни в бъбреците. Получавайки излишък от полезен компонент, тялото няма време да го разгради и използва, напълно го отстранява с урината. В резултат на това се образуват плътни урати и оксалати, които могат да нарушат уринирането и работата на цялата отделителна система.

Бременност

Тъй като ембрионът расте и се развива, матката значително се увеличава по размер. Тя започва да оказва натиск върху тазовите органи и пикочния мехур. При латентни инфекции или кандидоза често има рязък растеж на бактерии и пиелонефрит на бременни жени. Усложнението може да доведе до повишаване на кръвното налягане или опасна прееклампсия, изискваща спешно раждане.

Предпазни мерки

Много урологични проблеми се развиват без видими симптоми. Чувствайки се неудобно да отидат на лекар, пациентите се самолекуват, губейки ценно време. Уролозите препоръчват да се грижите за собственото си здраве, като изключите всякакви рискови фактори:

Не избягвайте гинеколога, редовно се изследвайте за урогенитални инфекции. Не забравяйте да се защитите, когато правите секс с нов партньор.

Облечете се според времето, избягвайте прегряване или хипотермия. Изберете бельо от естествена материя, която пропуска въздух, оставете дантелените прашки за „специален повод“.

Поддържайте правилен режим на пиене. Чистата вода премахва солите и отлаганията от тялото, намалява риска от уролитиаза. Но не натоварвайте бъбреците с прекомерен прием на течности: оптималният дневен обем според лекарите е от 1,5 до 2,5 литра.

Не приемайте диуретици без необходимост и предписание от лекар, не използвайте билкови чайове от съмнителен производител за отслабване.

За да предотвратите уролитиаза, намалете приема на протеинови храни. За натрупване на фосфати избягвайте бобови растения, яйца и сладкиши. При образуването на урати избягвайте гъбите, пушените меса, тлъстите меса и колбасите. Яжте повече зеленчукови ястия, салати, опирайте се на зърнени храни, пресни плодове и сушени плодове.

Урологичните проблеми и нарушеното уриниране могат да доведат до сериозни усложнения: образуване на камъни, хипертония, пиелонефрит. Познавайки основните причини за възпалението, е лесно да се поддържа здравето на пикочно-половата система и цялото тяло.

infomax-logo-50-15-HW Ралица Паскалева: Понякога ставам мазохист

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе