Признаци, че домашният ви любимец има алергии
Домашни любимци

Признаци, че домашният ви любимец има алергии

Алергиите не са толкова често срещани при животните, но определено съществуват. В някои случаи дори те могат да бъдат неприятни, а рязката смяна на сезоните и времето може да отключи подобно заболяване във вашия любимец. Ако усетите промяна в поведението му и определени симптоми, незабавно трябва да отидете на ветеринар. Както при хората, алергиите не могат да бъдат излекувани напълно. Те просто се овладяват и трябва да се следи за това положението да не излезе от контрол. Дърветата, храстите и поляните са най-вероятните места, където вашето животно може да получи алергия, а освен това замърсената околна среда също може да се окаже причина за нещо подобно. Трябва да бъдете много внимателни и да следите за следните симптоми във вашето куче.

Сърбеж

Това е най-често срещаният симптом, който е знак за алергия. Ако кучетата и котките често се чешат или хапят, за да облекчат сърбежа, е много вероятно да са алергични към нещо, което ги заобикаля. Бързо трябва да потърсите ветеринар и да го изкъпете с подходящ шампоан, за да овладеете положението.

Кожна инфекция

Един от по-сериозните странични ефекти на алергиите при домашните любимци е кожната инфекция, която обикновено е свързана с хроничен проблем. Ако инфекцията има много лоша миризма или домашният любимец е летаргичен, липсва му апетит или не се изчиства от нея в рамките на 48 часа, незабавно трябва да потърсите помощ.

Загуба на козина

Това също може да бъде признак за алергия. Пърхотът е често срещан страничен ефект на алергиите, тъй като те могат силно да изсушат кожата и да я накарат да се лющи. Ако вашият домашен любимец се чеше достатъчно силно, за да предизвика загуба на козина, вероятно е време да го заведете на ветеринар.

Често близане на лапите

Докато котките често облизват лапите си като нормална част от режима им на грижа, постоянното облизване на лапите е често срещан признак на алергии при кучета. Триенето на лицето е подобно поведение, което е свързано с химикали в имунната система, предизвикани от алергии.

Tagged ,
на горе