7 ранни признака на менопауза
Добра форма

7 ранни признака на менопауза

7 ранни признака на менопауза, посочват експерти. Има редица рискови фактори, които увеличават вероятността от неприятни прояви на менопаузата. Те включват начин на живот, диета, приемани лекарства и странични заболявания.

Климаксът е период, през който трябва да премине всяка жена. Този процес рядко е асимптоматичен и по-голямата част от жените разпознават началото на менопаузата по характерни признаци.

7 ранни признака на менопауза

Великолепна и на 55: Памела Андерсън говори за менопаузата и нейните съвети за красота

Пчелните продукти помагат на жените в менопауза

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Ето 7 признака на менопаузата:

  • Нарушения на съня
  • Нарушения на сърдечния ритъм
  • Изтръпнали върховете на пръстите
  • Засилено тревожно усещане
  • Усещане за сухи лигавици
  • Деформация на фигурата
  • Температурни скокове

Нарушения на съня

Според статистиката, всяка трета жена е изправена пред безсъние по време на менопаузата. Това неприятно състояние е пряко свързано с други признаци на менопаузата. Жената може да се събуди три до четири пъти на нощ поради горещи вълни или ускорен пулс и след това да лежи будна дълго време, опитвайки се да се справи с неприятните усещания.

Експертите също така отбелязват, че дефицитът на естроген провокира хъркане и сънна апнея, дори ако жената не е страдала от тях преди, което също значително намалява качеството на съня и увеличава риска от внезапни събуждания.

Нарушения на сърдечния ритъм

Естрогените участват в огромен брой процеси, протичащи в тялото. Колкото по-малко полови хормони произвеждат яйчниците, толкова по-лошо се усвояват витамините от група В, РР, както и калий и магнезий, които влияят върху здравето на сърдечносъдовата система. Поради това понякога се появяват нарушения на сърдечния ритъм и дори болка.

Специалистите наричат ​​заболявания от този характер дисхормонална кардиопатия.

Изтръпнали върховете на пръстите

Изтръпването на различни части на тялото, включително върховете на пръстите, понякога се усеща силно. Изтръпването може да бъде придружено от ограничена подвижност на пръстите, болка, спазми или дори паническа атака с рязък скок на налягането.

Този симптом предполага, че хормоналните промени са повлияли негативно на качеството на кръвообращението в проблемната област.

Засилено тревожно усещане

Психологическите прояви на менопаузата, както и значителните трудности на юношеството, са пряко свързани с концентрацията на хормони в кръвта и са почти неизбежни.

 

Менопаузата, освен това, често съвпада с травматичен етап от живота на жената, когато децата растат и напускат родителския дом, а животът и ежедневните навици трябва да бъдат напълно прекроени. На фона на сериозните житейски и хормонални промени, жената започва да страда от постоянна тревожност, става раздразнителна, в главата й идват ужасни мисли.

Трябва да се отбележи, че интензивността на психологическите проблеми в менопаузата варира много широко и ако една жена винаги е била прекалено емоционална и чувствителна, тя трябва да бъде подготвена за значително увеличаване на тревожността и промените в настроението.

Усещане за сухи лигавици

Сухотата на лигавиците, особено на интимната зона, се среща при всички жени в менопауза. Намаленото производство на естроген води до факта, че стените на вагината стават по-тънки, губят своята еластичност и се свиват по-лошо. Освен това намалява секрецията, което действа като естествен лубрикант.

Тежката сухота води до проблеми с интимното здраве, тъй като жената се притеснява от постоянен сърбеж и парене в перинеума, образуване на рани и пукнатини. Това от своя страна, води до болезнен полов акт и намалено либидо.

Деформация на фигурата

Естрогените не само осигуряват репродуктивната функция, но и отговарят за еластичността на кожата и правилното протичане на метаболитните процеси.

Колкото по-малко полови хормони произвежда женското тяло, толкова по-висок е рискът от напълняване при същия начин на живот и диета.

Факт е, че тялото се опитва да поддържа необходимата концентрация на хормони и те започват да се произвеждат от липидите. Това води до натрупване на мастна тъкан по корема и задните части.

Температурни скокове

Така наречените горещи вълни са признак на менопаузата, за който всяка жена е чувала. Този термин се разбира като краткотраен срив в системата за терморегулация, при който жената усеща топлина в горната част на тялото. Това състояние продължава от една до три минути, придружено от обилно изпотяване, зачервяване на лицето, световъртеж и слабост. Приливът завършва, като правило, с атака на втрисане.

Важно е да споменем, че не всички жени изпитват пълния списък от симптоми. Има редица рискови фактори, които увеличават вероятността от неприятни прояви на менопаузата. Те включват начин на живот, диета, приемани лекарства и странични заболявания.

infomax-logo-50-15-HW Ето диета, с която Ким Кардашиян свали 30 кг за кратък период от време

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , ,
на горе