3 съвета за преодоляване на хроничната умора

3 съвета за преодоляване на хроничната умора
Добра форма

3 съвета за преодоляване на хроничната умора

3 съвета за преодоляване на хроничната умора предоставят запознати. При синдрома на хроничната умора е много важно да възпитате у себе си здравословни навици. Няма универсален лек, но има няколко начина за облекчаване на неприятните симптоми. Днес ще споделим с вас три препоръки, които могат да бъдат ключ към преодоляването на това състояние.

Синдромът на хроничната умора е заболяване, което се проявява с много симптоми. Но най-забележими, както подсказва името, са сривът и изтощението на тялото (физическо и емоционално). В дългосрочен план такова състояние значително намалява качеството на живот на страдащите от него.

3 съвета за преодоляване на хроничната умора

Искате ли да подобрите здравето и тонуса си без лекарства? Вижте как

Детокс: подмладете тялото и духа си

Сбъднете мечтите със силата на суперхраните!

Но как да преодолеем синдрома на хроничната умора?

Трябва да се отбележи, че точните причини за синдрома на хроничната умора са неизвестни. Но се смята, че може да бъде причинено от различни вирусни инфекции или от дълги периоди на силно напрежение или стрес. Но симптомите са добре известни, те са много разнообразни и засягат всеки отделен човек по различен начин. Най-честите симптоми са следните:

  • Умора и изтощение, особено след всяко физическо или умствено натоварване.
  • Болки в мускулите или ставите, както и главоболие или болки в гърлото.
  • Проблеми с концентрацията и паметта.
  • Увеличени лимфни възли.
  • Невъзможност за възстановяване на силата по време на нощна почивка.
  • Замаяност
  • Лошо настроение.
  • Стомашно-чревни нарушения.

3 практически съвета за преодоляване на синдрома на хроничната умора:

  1. Погрижете се за диетата си

На първо място, трябва да се съсредоточите върху диетата си. Така вече ще можете да подобрите състоянието си, ако страдате от синдром на хроничната умора. Пълноценната и балансирана диета може да помогне за преодоляване на хранителните дефицити, които са типични за това заболяване, което води до облекчаване на симптомите.

Освен това, според научни изследвания, добрата диета подобрява чревната микрофлора. А това от своя страна, намалява възпалението, подобрява неврокогнитивната функция и облекчава безпокойството. В този смисъл, добър вариант е консумацията на кисели и ферментирали млечни продукти (кефир, комбуча, кисело зеле и др.).

И накрая, препоръчително е да се консумират храни, богати на антиоксиданти, като какао и пчелен прашец, например. Но други продукти трябва да се избягват напълно, тъй като те могат да бъдат вредни: това са алкохол, кофеин, някои видове мазнини, млечни храни и глутен. Специалист може да ви помогне да идентифицирате възможна хранителна непоносимост.

  1. Приложете терапия

Има различни видове терапии, които могат да осигурят отлична физическа и емоционална подкрепа за тялото при лечението на синдрома на хроничната умора. Например, когнитивно-поведенческа терапия или тренировъчна терапия.

Терапията обхваща три направления:

  • Когнитивна: предлага различни стратегии за справяне със симптомите на този синдром.
  • Физическа терапия: физиотерапевтът може да помогне за увеличаване на физическата активност. Това се прави постепенно (и, разбира се, терапията се избира индивидуално).
  • Психологически: осигурява емоционална подкрепа за борба с чувствата на тревожност и депресия.
  1. Не забравяйте за добавките

И последен (но не на последно място) съвет: приемайте добавки. Някои от тях са наистина ефективни за облекчаване на симптомите на хронична умора. Те помагат за запълване на хранителни дефицити (които често присъстват при пациенти с това заболяване).

Препоръчително е да се консултирате с лекар, за да преминете необходимите тестове. По този начин можете да знаете със сигурност какви хранителни вещества ви липсват и да компенсирате този дефицит.

При синдрома на хроничната умора най-често се предписват:

  • Ацетил-L-карнитин: тази аминокиселина може да подобри когнитивния статус, както и физическата функция.
  • Есенциални мастни киселини: те могат да бъдат полезни за облекчаване на някои симптоми, като умора, мускулни болки, проблеми с концентрацията и депресия.
  • Магнезий: този минерал е ефективна добавка за множество разстройства и може да намали болката, да насърчи здравето на мускулите и нервната система.
  • Витамин В12: този витамин може да е полезен при хронична умора, но изисква предварителен анализ. Дефицитът му се свързва с изхабяване на тялото, неврологични промени и стомашно-чревни разстройства, наред с други.
  • Антиоксиданти: например липоева киселина, витамин С и витамин Е, които помагат за защитата на клетките от оксидативен стрес и също така подобряват митохондриалната функция.
  • Коензим Q10: хората с хронична умора често изпитват дефицит на това хранително вещество.

Ако синдромът на хроничната умора е вашият проблем, тогава горните препоръки могат да бъдат много полезни за разрешаването му. Терапията, здравословното хранене и хранителните добавки помагат за облекчаване на симптомите на това състояние. Но, разбира се, това не отменя медицинското наблюдение и контрол. Бъдете здрави! Върнете активността си!

infomax-logo-50-15-HW Кошмар! Изкуственият интелект вече може да чете мислите на човека

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе