Правила на етикета – всеки трябва да ги знае

Правила на етикета - всеки трябва да ги знае
Интересно

Правила на етикета – всеки трябва да ги знае

Правила на етикета, които всеки трябва да знае, изброяват специалисти. Случвало ви се е вероятно да се чудите как е правилно да се държите на обществено място, дали мъжът до вас не ви излага и злепоставя или напротив – държи се според общоприетия етикет.

8 важни правила за избор на сватбен изпълнител

Седем златни правила за връзките

ПРАВИЛА ЗА ПО-ЛЕК И БЕЗ СРАМ ЖИВОТ

 Вижте няколко правила на етикета, които всеки трябва да знае:

  • МЪЖЪТ НИКОГА не носи женска чанта. И взема женското палто, само за да го занесе до съблекалнята.
  • ЧАДЪРЪТ НИКОГА НЕ ИЗСЪХВА отворен – нито в офиса, нито на парти. Той трябва да бъде сгънат и поставен в специална стойка или окачен.
  • ЧАНТАТА НЕ МОЖЕ да бъде поставена на коленете или на стола. Малката елегантна чанта може да се постави на масата, обемната чанта да се окачи на облегалката на стола или да се постави на пода, ако няма специален стол (често се поставят в ресторанти). Куфарчето се поставя на пода.
  • ЦЕЛОФАНЕНИТЕ ОПАКОВКИ се приемат само при връщане от супермаркета, както и маркови хартиени торби от бутици. Носенето им по-късно със себе си като чанта е глупост.
  • ДОМАШНИ ДРЕХИ са панталон и пуловер, които са удобни, но изглеждат прилично. Халатът и пижамата са предназначени, за да стигнете до банята сутрин, а вечер – от банята до спалнята.

ОТ МОМЕНТА, в който ДЕТЕТО се настани в отделна стая, свикнете да чукате на вратата, когато отивате при него. Тогава то ще направи същото, преди да влезе в спалнята ви.

  • ОБЩИЯТ БРОЙ НА БИЖУТАТА, според международния протокол, не трябва да надвишава 13 артикула, включително копчетата за бижута. Пръстен не се носи върху ръкавици, но е разрешена гривна. Колкото по-тъмно е навън, толкова по-скъпи трябва да са бижутата ви. Преди диамантите се смятаха за украшение за вечерта и за омъжени дами, но напоследък стана позволено да се носят и през деня. За младо момиче обеци с диамант от около 0,25 карата са напълно подходящи.
  • ПРАВИЛА ЗА ПЛАЩАНЕ на поръчката в ресторант: ако кажете фразата: „Каня ви“, това означава, че плащате. Ако една жена покани бизнес партньор на ресторант, тя плаща. Друга формулировка: „Хайде да отидем на ресторант“ – в този случай всеки плаща за себе си и само ако мъжът сам предложи да плати за жената, тя може да се съгласи.
  • МЪЖЪТ ВИНАГИ влиза първи в асансьора, но пръв излиза този, който е най-близо до вратата.
  • В АВТОМОБИЛА най-престижното място се счита зад шофьора, то е заето от жената, до нея сяда мъж, който при излизането й от колата държи вратата и подава ръка на дамата. Ако шофира мъж, също е за предпочитане жената да седне зад него. Въпреки това, където и да седите, мъжът трябва да ви отвори и да ви помогне да излезете. Напоследък в бизнес етикета мъжете все по-често нарушават тази норма, използвайки мотото на феминистките: „В бизнеса няма жени и мъже“.

ДА ГОВОРИТЕ на глас, че сте на диета, е лош навик. Освен това е невъзможно под този предлог да откажете ястия, предложени от гостоприемна домакиня. Не забравяйте да похвалите нейните кулинарни таланти, докато не можете да ядете нищо. Трябва да се справите и с алкохола. Защо не можете да пиете си е ваш проблем. Поискайте сухо бяло вино и отпийте леко.

  • ТЕМИ ТАБУ за женски разговори: политика, религия, здраве, пари. Неуместен въпрос: „Боже, каква рокля! Колко плати?“. Как да реагираме? Усмихнете се сладко: „Това е подарък!“ Преместете разговора в друга тема. Ако другата настоява, кажете нежно: „Не искам да говоря за това“.
  • ВСЕКИ ЧОВЕК, навършил 12 години, трябва да се обръща на „вие“. Отвратително е да слушаме как нашият „елит“ говори на „ти“ на сервитьорите или шофьорите. Дори към онези хора, с които сте добре запознати, в офиса например, е по-добре да се обърнете към „вие“, към „ти“ – само насаме. Изключение е, ако сте връстници или близки приятели.
  • ОБСЪЖДАНЕТО НА ОТСЪСТВАЩИТЕ, тоест просто клюкарстване, е неприемливо. Не е позволено да се говори лошо за близки, по-специално да се обсъждат съпрузи, както е обичайно при нас. Ако мъжът ви е лош, защо не се разведете с него? И по същия начин е недопустимо да говорите с презрение, с гримаса за родната си страна.

infomax-logo-50-15-HW Мария Силвестър „опакова“ улични репортажи: Аз съм нещо друго, не знаем точно какво

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе