правете добро
Любов и партньорство

Правете добро на партньора си, но с мярка

Когато сме влюбени, обичаме, „летим“ към другия или напротив – имаме вече семейство, дете/деца, сме склонни да правим много неща за тях, дори да не са го поискали от нас. Поемаме грижите за дома, за пазаруването, готвенето, за училищните и извънкласните занимания на децата, ходим и на работа, но нищо не е в състояние да ни откаже от „мисията“ ни на жената-чудо. А дали това е добре за връзката ни?

Ако във връзката ви с друг човек, най-вече роднинска или близко интимна, правите твърде много неща безкористно за него, дори и от цялото си сърце и с огромно желание да помогнете и да бъдете полезни, тогава, за съжаление, той със сигурност ще бъде принуден да си тръгне. Да, звучи абсурдно, но е точно така! А, защо?

Вие може би дори няма веднага да разберете какво го кара да постъпи по този начин с вас: неблагодарност, предателство или нещо друго… Нещо друго… Той просто ще напусне това „още“, което се е появило във връзката с вас и благодарение на вас.

Това е вашето „още“, което обаче ще зареди другото действие – раздялата. Причината е, че с тази ваша щедрост и неспособност да поддържате съотношението „даване-получаване” във взаимоотношенията, хармонията ще изчезне, балансът изведнъж ще се наруши.

Именно заради вас и вашата щедрост балансът във връзката ще бъде нарушен. И именно заради вас другият ще застане в позицията на длъжник. Понякога неизплатен длъжник. А никой не издържа на напрежението от неплатените дългове. Този товар трови „длъжника“, в същото време кара „щедрият“ във връзката да има по-големи очаквания от другия.

Това е причината „длъжникът“ да излезе от тези много несправедливи и твърде щедри условия за него. Изглежда, че си тръгва като предател и много неблагодарен човек.

Но всъщност, той си тръгва поради факта, че не е в състояние да устои на този дисбаланс в отношенията ви. Тръгва си, защото не издържа да приеме даденото от вас, понякога му се дава непоисканото. Той разбира, че не може да даде приблизително същото. И може би до края на дните си ще помни това неплащане на дълга си към вас и вашата щедрост. Понякога непоискана щедрост, когато му направихте добро.

Затова съветът е: балансирайте това, което давате на другите, с които сте в близки взаимоотношения. Още повече, че с тази своя доброта е възможно да се намесите в съдбата на другия човек и дори може би да я промените.

Понякога е по-важно да помогнете, като просто научите човек какво може да направи сам. Може да не е много, но способността да се справя с трудностите на тази конкретна ситуация на живота е безценна. В крайна сметка, може да е неочаквано, че в малко по-различна житейска ситуация този човек ще се справи по-добре от вас. И е готов да си помогне сам, защото е сто пъти по-опитен и силен от вас в тази друга житейска ситуация.

Хубаво е да помагате на други хора. Наистина. Ето защо, е толкова важно да се научите как да си помогнете, за да освободите много хора около вас за собствения им живот, както и себе си.

Отворена връзка?  Дали е за вас

Пет неща, които женените двойки правят в леглото, освен да бъдат интимни

4 причини да ви липсва бившият- дори да сте в здрава нова връзка

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2022 Happy Woman BG
Tagged , , ,
на горе