По-добре да имаш един приятел, но да е истински. Нямаш нужда от лицемери

По-добре да имаш един приятел, но да е истински. Нямаш нужда от лицемери
Психология

По-добре да имаш един приятел, но да е истински. Нямаш нужда от лицемери

„Прочистването от фалшиви чувства, чупливо доверие и лицемерни приятелства винаги действа оздравително.“

Силвия Кристъл

Истинският приятел е този, който остава във времето. Този, който преминава с теб през всяка една трудност и държи здраво ръката ти. Истинският приятел е този, който ще тъгува заедно с теб и който ще се радва повече от теб на успехите ти.

Истинският приятел е този, който ще желае щастието ти от цялото си сърце и ще прави всеки твой ден щастлив и незабравим. Истинският приятел е този, който ще те кара да се чувстваш специален и обичан. Този, който ще те накара да повярваш в красивото. Ще те накара да повярваш в себе си. И в Бог.

Истинският приятел е този, който ще остане до теб, въпреки всичко. И целият свят да се обърне срещу теб, това няма да има никакво значение. Защото той ще ти пази гърба винаги.

Ето как да разпознаеш лицемерния приятел

Винаги те критикува

Истинският приятел е този, който ще говори лоши неща по твой адрес само и единствено в твоето присъствие и само и единствено, когато сте двамата. Той никога не би си позволил да те критикува пред други хора, когато те няма. За разлика от лицемерния приятел. Той ще упреква всяко твое действие, независимо какво е то.

Ще говори лоши неща зад гърба ти, а в лицето ти ще се усмихва. И въпреки че е добър актьор, няма да успее да прикрие злобата, която изпитва и постоянно ще те критикува. Колкото повече му споделяш – толкова повече го предразполагаш да го прави.

Ще те използва

Истинският приятел ще иска да е навсякъде с теб. Ти ще бъдеш неговата любима компания и най-важния човек. За разлика от лицемерния, който ще те използва само и единствено, за да споделя своите проблеми, а когато стане въпрос за излизане, винаги ще предпочита нечия друга, но не и твоята компанията.

Той ще се среща често с другите си приятели и винаги ще си намира оправдания защо не те е поканил и теб. Разбира се не бива да затваряш очите си, нито да позволяваш да те ползват като кошче за душевни отпадъци. Дръж само на тези хора, които държат на теб. И ти показват уважение. Останалите не са ти нужни.

Никога няма да харесва нещата, които правиш

Това е още един от знаците, които показват, че в живота си имаш приятел, който всъщност е подъл и завистлив. Спомни си добре кой от твоите близки се радва на успехите, които постигаш? Кой ти ги честити? Кой вярва в теб? Кой те подкрепя винаги и независимо всичко? А кой ти казва, че това, което си направил не му харесва?

Кой ти убива желанието за всичко? Кой е вечно крив? Лицемерният приятел. Защото той никога не би се зарадвал на твой успех, нито пък на това, че си срещнал любовта. Лицемерният и завистливият приятел е като пиявица и е толкова токсичен, че ако не се усетите навреме и не го премахнете от живота си, той може да го направи много труден.

Лицемерният приятел не бива да се подценява. Грешно е да си мислите, че тези хора се променят, защото те носят злобата вътре в себе си. И нямате нужда от такива хора като тях. Животът е и без това е толкова сложен, защо го усложнявате допълнително с подобни приятели?

Но трябва много да внимаваш. Животът е най-добрият учител и често ни изпраща хора, които носят урок със себе си. Всеки един от нас е имал „късмета“ да се запознае с човек, който е смятал за свой добър приятел. Но времето дава отговор на всичко. И показва, че някои от хората, които сме смятали за приятели се оказват „лицемери“, които изпитват удовлетворение от нашите успехи и постижения. Защото повечето хора искат да ти да си добре, но не по-добре от тях. Разбирате.

Tagged , , , , , ,
на горе