Как да отклоните постоянните въпроси за сватба и деца
Любов и партньорство

Как да отклоните постоянните въпроси за сватба и деца

Случвало ли ви се е да попаднете в ситуация, в която някой ви пита защо още не сте женени, кога ще имате сватба и деца? За да сте тук, явно да.

Живеем в общество, изградено върху тези архаични очаквания за постигане на определени етапи до навършване на определена възраст – особено за жените. А именно да се омъжиш и да имаш деца до 30-годишна възраст – наред с други, разбира се, но нека започнем с това, тъй като е може би най-разпространено.

Налага се да се чувстваме така, сякаш е състезание да достигнем тези етапи, и ако хората около вас го правят, а вие не, тогава може би нещо „не е наред“ с вас.

Някои хора може да искат сватба и деца, но моментът да не е подходящ, а други изобщо не. Това е вашият живот, живеете го само веднъж. Уверете се, че го правите според вашите условия.

Как да отклоните постоянните въпроси за сватба и деца

infomax-logo-50-15-HW Чаша горчиво кафе помага за отслабване

infomax-logo-50-15-HW Д-р Неделя Щонова: Тялото се нуждае от вода, за да изгаря мазнините

Затова тук ще ви представим малък списък прости отговори, с които можете да се въоръжите, когато ви обстрелват с въпросите за сватба и деца.

Несъмнено хората имат добри намерения, когато питат за тези неща, а и ние сме свикнали да ги задаваме. Би било чудесно, ако хората престанат да го правят, но докато това не се случи, е по-добре да сме подготвени, отколкото да не сме.

Освен това може да си мислите, че не трябва да се обяснявате и в това има логика, но в повечето случаи вероятно влизате в защитен режим, което също не е добре. Време е всички ние да се отучим, да развием самосъзнание, за да знаем кога да не задаваме тези доста досадни въпроси за сватба и деца.

сватба и деца
Как да отклоните постоянните въпроси за сватба и деца

Първо обаче да поговорим за причините все още да не сте на този житейски етап за сватба и деца.

Просто не искате сватба

Не приемате начина, по който обществото смята, че трябва да живеете, и вместо това искате да създадете своя реалност въз основа на вашите желания и нужди, а не на обществените очаквания.

Не вярвате в брака

Бракът за вас не е приоритет, но сте щастливи с партньора си, живеете живота си и правите нещата, които правят и двама ви щастливи.

Не искате деца

Макар децата да са най-хубавото нещо на света, има хора, които предпочитат да нямат такива и това е тяхно право.

Искате сватба и деца, но не се чувствате готови

По-добре да изчакате правилния момент, отколкото да прибързате и да допуснете грешка. Може и да не сте намерили подходящия партньор, с когото да живеете и да създадете семейство

Може би искате деца, но изпитвате трудности при забременяването

Това е една от причините, които често пренебрегват. Когато изпитвате трудности да забременеете и хората постоянно ви питат кога ще имате дете, това може да увеличи стреса и разочарованието от това, което изпитвате.

Без съмнение вероятно има още причини, но тези вероятно са някои от най-често срещаните.

И така, какво следва – членовете на семейството или приятелите ви задават тези донякъде досадни въпроси за сватба и деца. Вместо неловко да се ухилите или да се окажете в отбранителна позиция, искате да се въоръжите с някои отговори, които да обяснят (не че трябва, но хей, това е светът, в който живеем) какво правите или мислите по въпросите за сватба и деца. Всички те могат да бъдат приложени както за партньори, така и за самостоятелни хора.

сватба и деца
Как да отклоните постоянните въпроси за сватба и деца

Ето и какво да отговорите, ако постоянно ви питат за сватба и деца:

Това не е нещо, което ние/аз искам.

Или ако искате да уточните малко повече…

  1. Това не е нещо, което искаме, вместо това сме фокусирани върху… (казвате какво).

Това може да бъде – изграждане на живот за себе си, ремонт на дома, опознаване на света, създаване на живота на мечтите ви и т.н.

  1. Ние/аз не вярваме в брака.
  2. В момента ние/аз имаме други приоритети.
  3. Раждането на деца не е на дневен ред за нас/за мен в момента.
  4. Ние/а имаме планове да имаме деца в бъдеще, но в момента ние/а се наслаждаваме да правим други неща…
  5. Ако сте човек, който иска да има деца, но може би се бори да зачене – кажете на другия това. Тук няма нищо срамно и вместо евентуално да се чувствате зле, че сте накарали този човек да се почувства неловко, обяснете му какво се случва – само ако се чувствате комфортно, разбира се. Ние/аз не искаме деца. Ние/я вече сме родители на моите животни. Оооо, ние сме/Не съм сигурен дали това е нещо, което ние/Аз искам

За брака конкретно:

  1. Предпочитаме да похарчим парите за нещо друго като жилище или екскурзии например.
  2. Може би в бъдеще, но не и сега.

В крайна сметка като общество трябва да спрем да питаме жените (а може би и мъжете) кога ще се установят, ще имат сватба и деца, защото има много по-вълнуващи неща, които жените могат да предложат.

Така че следващия път, когато сте с приятели или семейство и ви се прииска да зададете тези въпроси, просто спрете, преди да го направите. Възможно е да има моменти, когато тези въпроси са напълно основателни и ще бъдат приети добре – но познавайте аудиторията си.

Вижте още:

4 зодии, които пишат на бившия си пияни и съжаляват после

4 зодии, които ценят задълбочените разговори във връзката

4 зодии, които искат да излизат с приключенски настроен партньор

9 особености на истинската любов, които я отличават от другите

4 зодии, които обичат да правят услуги на своята половинка

В какви жени се влюбват мъжете до уши?

Теория за червения маникюр: защо всички мъже са луди по него?

Какво означава, когато мъж докосне кръста ви – нима е знак за интимност

Tagged , ,
на горе