Чудотворните зеленчуци: 12 ползи за здравето от магданоза

Чудотворните зеленчуци: 12 ползи за здравето от магданоза
Добра форма

Чудотворните зеленчуци: 12 ползи за здравето от магданоза

Използваме магданоза толкова често, но дори не знаем колко е полезен за здравето ни. Нека поговорим за всичко подробно.

Полезни свойства
Как да се яде и съхранява
Странични ефекти

Магданозът е лечебно растение с диуретични, антиоксидантни, антибактериални, антидиабетни, имуномодулиращи, цитотоксични и предпазващи бъбреците свойства. Всички тези свойства се дължат на съдържащите се в него флавоноиди, наречени миристицин и апигенин, както и на апиол, алфа-пинен и бета-пинен, витамин С и каротини.

Чудотворните зеленчуци: 12 ползи за здравето от магданоза

За магданоза няма сезон: свеж, ароматен и богат на ценни витамини

4 вълшебни рецепти за сокове, за които вашето тяло ще ви благодари

Ползи за здравето от магданоза

1. Лекува инфекции на пикочните пътища

Магданозът е антимикробен и диуретичен, който може да помогне при повтарящи се инфекции на пикочните пътища.

2. Укрепва имунната система

Той може да повиши имунитета и да укрепи имунната система, тъй като е богат на витамин С, цинк и витамин А, а също така има антимикробни свойства.

Някои изследвания показват, че магданозът е особено ефективен срещу бактерии като Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis и E. coli.и е подходящ и за лечение на вируси на настинка и грип.

3. Помага при управлението на диабета

Може да е от полза за диабетиците да поддържат нормални нива на кръвната захар и да защитават черния дроб чрез антиоксидантното си действие. В допълнение, флавоноидите, открити в магданоза, помагат за предотвратяване на появата на диабет, което го прави отличен вариант за пациенти с диагноза преддиабет .

4. Намалява налягането и премахва задържането на течности

Магданозът е богат на калий, който е необходим за отделянето на натрий, а също така има диуретични свойства. Тези два фактора помагат за намаляване на налягането и борба със задържането на течности.

5. Метод за профилактика и лечение на анемия

Чудотворните зеленчуци: 12 ползи за здравето от магданоза

Тъй като това растение е богато на желязо и фолиева киселина, то може да бъде полезно при лечение на анемия.

Желязото е един от компонентите на червените кръвни клетки, които са отговорни за транспортирането на кислород в кръвта, докато фолиевата киселина също е от съществено значение за образуването и развитието на тези клетки.

В допълнение, зелените листенца съдържат и витамин С, който насърчава усвояването на желязото в червата.

6. Подпомага здравето на очите

Магданозът е богат на каротеноиди, главно лутеин и зеаксантин, които са компоненти, които помагат за поддържане на зрението и насърчават здравето на очите. Някои проучвания показват, че тези съединения помагат за предотвратяване на свързаната с възрастта макулна дегенерация, което е заболяване, което може да доведе до слепота.

7. Предпазва кожата

Продуктът съдържа лутеин, вид каротеноиди с антиоксидантни свойства. Помага за намаляване на оксидативното увреждане на горните слоеве на кожата, причинено от UV лъчи, цигарен дим и замърсяване на околната среда.

Освен това магданозът съдържа витамин С, който е не само мощен антиоксидант, но също така насърчава образуването на колаген в тялото, което намалява отпуснатостта на кожата и я прави по-еластична.

8. Предотвратява камъни в бъбреците

Магданозът помага за стимулиране на отделянето на течности от тялото, въпреки че има и изследвания, че може да насърчи отделянето на калций в урината и да повиши pH на урината. Комбинацията от тези фактори може да предотврати образуването на камъни в бъбреците.

9. Предотвратява рак и хронични заболявания

Чудотворните зеленчуци: 12 ползи за здравето от магданоза

Магданозът е богат на антиоксиданти , флавоноиди и каротеноиди, съединения, които помагат в борбата с увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, както и от оксидативния стрес. Тези процеси са свързани с развитието на рак и други хронични заболявания.

Флавоноидите са свързани с намален риск от рак на дебелото черво и затлъстяване. Каротеноидите като лутеин могат да инхибират растежа на раковите клетки при рак на гърдата. Витамин С, който също се намира в растението, може да намали риска от рак на простатата.

10. Предотвратява сърдечни заболявания

Растението е богато на фолиева киселина, витамин В, който предотвратява образуването на мастни плаки по кръвоносните съдове.Това помага да ги поддържате здрави и да предотвратите атеросклероза, инфаркт или инсулт.

Продуктът също така съдържа витамин К, който подобрява здравето на кръвоносните съдове, като ги поддържа еластични и предотвратява натрупването на калций, което може да доведе до сърдечно-съдови проблеми като атеросклероза.

11. Подобрява храносмилането

Някои научни изследвания показват, че магданозът може да бъде полезен при лечение на чревни язви. Това растение може да защити стомашната лигавица и да инхибира стомашната секреция.

12. Насърчава здравето на костите

Магданозът е богат на витамин К, който подпомага изграждането на костите. Освен това е отговорен за активирането на определени протеини, които увеличават костната плътност и могат да стимулират по-добро доставяне на калций в костите и зъбите, предотвратявайки остеопорозата.

Как да го ядем и съхраняваме

За да използвате магданоз в рецепти, е важно да го измиете старателно. Магданозът е много универсален и може да се добавя към смутита, супи, сокове и салати и може да се използва като подправка за морски дарове, меса и риба.

Най-добрият начин да удължите срока на годност на магданоза, е да не го миете, ако ще го ползвате по-късно, тъй като мокрите му листа ще започнат бързо да потъмняват в хладилника. Можете да го съхранявате в херметически затворен съд. За да запазите листата по-дълго, можете да ги увиете в хартиена кърпа, която да абсорбира влагата.

Странични ефекти на магданоза

Може да повлияе кръвното налягане
Магданозът може да регулира кръвното налягане . Въпреки това, когато се консумира в големи количества, той може да взаимодейства с лекарства за хипертония, намалявайки техния ефект. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако забележите промени в кръвното си налягане.

Може да причини хипогликемия
Миристицинът, открит в магданоза, може да понижи нивата на кръвната захар.Ако приемате лекарства за понижаване на нивата на кръвната захар, прекомерният прием на продукта може да доведе до хипогликемия (прекомерно ниски нива на захар).

Влошава кръвосъсирването

infomax-logo-50-15-HWКалиакра крие богатството на цар Лизимах

Digiprove sealТази статия е защитена от Digiprove © 2023 Happy Woman BG
Tagged ,
на горе